Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen vizsgálat van véradás...

Milyen vizsgálat van véradás előtt? Mennyire kell levetkőzni? Milyen érzés a véradás maga?

Figyelt kérdés
Volt esetleg rossz élményed véradáskor? Normális hangnemben beszél az orvos/ápoló?
2016. márc. 7. 18:43
 1/7 anonim ***** válasza:

Vizeletből néznek cukrot, és van egy vérnyomásmérés.

Levesznek vért vizsgálatra is ( fertőző betegségek, Hepatitisz, HIV, stb. szűrésére). De ezt nem ott végzik, hanem utólag,laborban.

Én még nem találkoztam nem normális hangnemben beszélő személlyel. Elvégre te teszel nekik ( illetve rajtuk keresztül másoknak) szívességet.

A véradás semmilyen "érzés". Ülsz, vagy félig fekszel egy kényelmes székben, és a karodba dugott csövön keresztül folyik a vér egy tasakban. A szúrás pont olyan érzés, mint amikor bármiért vért vesznek tőled, utána meg semmilyen.

2016. márc. 7. 19:11
 2/7 anonim ***** válasza:
68%

Fenti válaszadó nem tudom hol adott vért, de abból csak a vérnyomásmérés az igaz.

Először kitöltesz egy kérdőívet az egészségi állapotoddal, illetve az azt fenyegető kockázatokról.

Másodszor ujjbegyből vesznek egy csepp vért, ebből ott helyben meghatározzák a vércsoportot ha előtte még nem voltál véradáson, és meghatározzák a vörösvértestek számát.

Utána egy orvos megvizsgál, legtöbbször csak vérnyomást mér, de volt már amelyik meg is hallgatta a szívemet, tüdőmet. Utóbbihoz derékig kellett levetkőzni, előbbinél csak a kart kell felszabadítani.

Ennyi.

Velem mindig nagyon normálisak voltak, kifejezetten kedvesek. A tű beszúrása kicsit fáj, de utána már nem, nincs semmi különös érzés. Utána egy nappal szoktam én egy kicsit fáradtabb lenni a szokottnál.

2016. márc. 7. 19:27
 3/7 anonim ***** válasza:
59%

Milyen véradás? Amikor másnak adsz vért donorként?

Vérnyomást mérnek, ha vékonyka vagy, megkérdezik, megvagy-e 50 kiló, azt kell mondani, hogy persze. Nem vagy-e beteg, nem ittál-e alkoholt, azt kell mondani, hogy nem. Akkor megszúrják az ujjad, és megnézik, nem vagy-e vérszegény, illetve milyen a vércsoportod. Levetkőzni nem kell, felfektetnek egy ágyra, beszúrják a tűt, és pár perc alatt leveszik a vért. Utána kapsz kaját meg sört.

Véradás betegség miatt. Berendelnek éhgyomorra többnyire (a vércukornál fontos csak ez, egyébként fölösleges lenne), az inged ujját kell feltűrni, kicsit elszorítják a felkarodat, neked ökölbe kell szorítani a kezedet, keresnek egy vénát, és kb. 1 perc alatt leveszik a megfelelő volument, 1-2-3-4 kémcsőnyit. Utána rá kell szorítani egy vattapamacsot a sebre nyújtott könyökkel pár percig, hogy ne kéküljön be a helye.

2016. márc. 7. 19:31
 4/7 anonim ***** válasza:

"Fenti válaszadó nem tudom hol adott vért, de abból csak a vérnyomásmérés az igaz. "

Hozzánk a suliba is, a kapitányságra is rendszeresen jönnek, ott szoktam vért adni. Mindig egy vizeletmintába mártott testcsíkkal nézik az esetleges cukrot.

Lehet, hogy első alkalommal néztek vércsoportot - már nem emlékszem, legalább 20 éve volt, de most már benne vagyunk a nyilvántartási rendszerbe, tudják a vércsoportom. Lehet, hogy ilyen nyilvános véradásokon, elsőként vért adóknál nézik.

A kérdőívet velünk is kitöltetik, de az számomra nem "vizsgálat", azért nem írtam.

2016. márc. 7. 19:43
 5/7 anonim ***** válasza:

Minden egyes alkalommal megnézik a vércsoportot, ha adsz, ha kapsz, soha nem fogadják el bemondásra. Nálunk a cégnél van véradás évente párszor, és minden egyes alkalommal ellenőrzik.

Ja, persze, ha pasi vagy meg 90 kiló, nem kérdezik meg, megvagy-e 50.

2016. márc. 7. 19:57
 6/7 anonim ***** válasza:

"ha adsz, ha kapsz, soha nem fogadják el bemondásra."

Hát, akkor nálunk valami csoda-véradás szokott lenni.

Nem "bemondásra" hiszik el, hanem van egy adatbázisuk, amiben a személyes adatok és a levelezési cím mellett ott van a vércsoport is. Miután beazonosított, minek ellenőrizné, ha előtte fél évvel már ellenőrizte?

2016. márc. 7. 20:53
 7/7 anonim ***** válasza:
Ez a vizeletmintás dolog nekem új. Már legalább 12 helyen adtam vért az országban, összesen több mint 50 alkalommal, de ilyen még nem volt. Ehhez vinni kell a vizeletmintát, vagy ott kell produkálni?
2016. márc. 9. 19:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!