Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Véradók! Tényleg van szív és...

Véradók! Tényleg van szív és tüdő hallgatás előtte?

Figyelt kérdés
Csak azért kérdem, mert az OVSZ és a Vöröskereszt honlapján is azt írják, hogy véradás előtt orvosi vizsgálat van, szív, tüdő meghallgatásával. Namost én sokszor látok olyat, hogy bevásárlóközpontokban, vagy nagy sátrakban szeveznek önkéntes véradást. Ott hogy valósítják meg az ilyen vetkőzős vizsgálatot?

2013. máj. 28. 10:20
 1/8 anonim ***** válasza:

Paraván mögött.

Igen, meg kell vizsgálni a véradó véradás előtt. Nem csak tüdő- és szívhallgatás van, hanem egy kérdőív, amelyen nagyjából be kell jelölgetni, milyen betegségeid, műtéteid voltak, és vércsoport-meghatározás van még előtte, illetve valamilyen fertőző betegségre gyorsteszt.

Ezeket nem lehet elhagyni, mert nem szabad betegen, vagy rossz egészségi állapotban vért adni. Nekem ilyen vizsgálat során szűrték ki a szívritmus-zavarom, soha előtte nem tűnt fel egy orvosnak sem. A háziorvosom kiröhögött, amikor ezzel elmentem hozzá, még szerencse, hogy a véradós orvossal írattam egy papírt, pecséttel, mert sejtettem, hogy a doki hipochondernek néz. Hát ilyenek miatt fontos.

2013. máj. 28. 10:35
 2/8 A kérdező kommentje:
Most akkor mi az igaz? Privátban kaptam egy üzenetet, amiben valaki azt írta, hogy egy kikérdezésen és vérnyomásmérésen kívül nincs semmi.
2013. máj. 28. 17:08
 3/8 anonim ***** válasza:
1 vagyok. Amit írtam, azért írtam, mert többszörös véradó vagyok, és minden alkalommal így ment, akárhányszor mentem. Szegeden, Batéban, Taszáron és Kaposváron is.
2013. máj. 30. 10:31
 4/8 anonim ***** válasza:

Én eddig 9x adtam vért, és egyszer sem volt szív-tüdő hallgatás.

Kikérdezett az orvos, vérnyomást mindig mért, és annyi. Talán egyszer ráállítottak a mérlegre is, többi alkalommal bemondásra ment.

2013. máj. 30. 22:13
 5/8 anonim ***** válasza:
Jah, eddig több helyen adtam vért Budapesten, és Győrben is többször.
2013. máj. 30. 22:13
 6/8 anonim ***** válasza:

Akkor én nagyon lelkiismeretes stábokkal találkoztam eddig. Azt is mindig megkérdezték, reggeliztem-e, vagy ha délután adtam vért, hányszor ettem aznap, és menstruálok-e éppen.

1. voltam.

2013. máj. 31. 22:25
 7/8 A kérdező kommentje:
És frankón derékig vetkőzni is kellett?
2013. jún. 1. 09:40
 8/8 anonim ***** válasza:

Tegnap megkérdeztem a kollégáimat a vasútnál, ott nagy hagyománya van a véradásnak, egyikőjük 30x-os véradó.

Egyik sem mondta, hogy valaha is lett volna tüdő-szívhallgatás, pontosabban a 30x-os azt mondta: "maximum annó a katonaságnál".

2013. jún. 1. 11:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!