Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Emésztési problémák?

Emésztési problémák?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kíváncsi vagyok, hogy másnak is volt-e már hasonló egészségügyi problémája, mint nekem, illetve, hogy ti hogy éltek ezzel.

Több évvel ezelőtt egy hirtelen fogyásból következett, hogy rekeszizomsérvem lett. Azóta sajnos újra túlsúlyos lettem, mely csakis az én hibám, de eldöntöttem, hogy fogyni akarok. 25 éves lány vagyok. A rekeszizomsérvből sajnos az következett, hogy bizonyos szituációkban nem tudok teli hassal utazni, különben rosszul leszek. Na ez sokáig nem jött elő, több évnyi gyógyszerszedés után abbahagytam a szedését, mondta az orvos is, hogy amennyire lehet rendbe jött a gyomrom, tökéletes sosem lett hiába mondta az orvos is. Sok évig nem volt gond, most pl az új félév kezdésével újra előjött az, hogy ha eszek, de az az érdekes, ha nem eszek reggel, csak az egyetemen, akkor is a buszon kb rosszul vagyok, mintha hánynom kellene, és ilyen melegség tölt el, de a rossz értelemben, szédülök, aztán egy idő után abbahagyja, mintha nem is lett volna semmi gondom (ilyenkor sajnos amennyire halkan csak tudok levegőt nyelek és vissza büfögöm + nagy levegővételek is) és így kibírom az utat. Nem tudom, lehet ez már inkább pszichés probléma, nem is egészségügyi? Bebeszélném magamnak, hogy itt szoktam rosszul lenni? Már erre is gondoltam. Általában zenehallgatás vagy ha mással intenzíven beszélek, akkor jóformán csak futó érzés kap el, de semmi bajom nincs.

A másik: Mostanában, már megfigyeltem, nem tudom úgy megenni az ételeket, hogy ne érezném azt, hogy jönne vissza valami a torkomban és akkor egy jó pár percig úgy is tűnik, mintha hányni kellene, amikor alábbhagy, akkor ismét tudok enni, persze mértékkel.

A családban sajnos népbetegség az aranyér, a szüleimnek is meg a bátyámnak is nagyon-nagyon korán kijött, nálam is, bár én betudom a túlsúlynak és nem túl sok mozgásnak, de igyekszem többet mozogni, ha más nem akkor a szobában tornával. Eddig ezzel sem volt gond, nem fájt, most sem fáj, kezelem Reparon kenőccsel, viszont vagy 2 napja észrevettem, hogy nagyobb lett, legalábbis remélem, hogy az. Közrejátszhat a kettő együtt? Az egyetem miatt nem mindig tudom a 2 liter folyadékot meginni, csak ha hazaérek akkor igyekszem bepótolni azt a folyadékhiányt, amit egész nap nem tudok meginni. És ezután, hogy érzek valami nagyobb csomót (belső aranyérről lehet szó), hogy ha törik, ha szakad megiszom az egyetemen is azt a legalább 1,5 liter vizet.

Szerintetek mindezt inkább bebeszélem magamnak? Mínusz az aranyeret vagy célszerű egy vérvizsgálatot csinálni, hogy biztos legyek benne, hogy nincs komolyabb bajom? Saját magam is életszerűt-lennek tartanám az egészet, ha nem velem fordul elő.

Bocsánat a hosszú történetért, mindig ilyen vagyok.

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!

2016. febr. 26. 10:40
 1/3 A kérdező kommentje:

Gyógyszerre Rabyprexet használtam, előtte mindenfélét kipróbáltattak velem, de nekem ez vált be a savtúltengésre. A rekeszizomsérv diagnosztizálása előtt, pedig fájt a gyomrom, mint a fene és akár egy fél kiló kenyeret is képes voltam egy nap megenni úgy, hogy közben mentek lefelé a kilók.

Este 6 után már nem eszek, nagyon ritkán fordul elő szerencsére, hogy este éhes vagyok. Most újra elkezdtem szedni a savlekötőt, mert mondom biztosan az a gond, hogy túl sok a savam, még nem olyan régóta kezdtem el szedni, lehet amiatt érzem még mindig magam rosszul a buszon, vagy nem tudom. Csak idegesít ez az egész, de anya szerint nem érdemes orvoshoz menni vele, majd helyrejön, ha fogok fogyni.

2016. febr. 26. 10:50
 2/3 anonim válasza:

Szia,

Én is szenvedek emésztési problémákkal,bár más jellegű,de átérzem,hogy milyen kellemetlen

A víz,folyadék bevitel nagyon fontos az emésztési problémákkal küzdőknél, jó,hogy figyelsz rá,nekem azt ajánlották,hogy 10kg testsúly/4dl folyadék / nap azaz én 62kg vagyok 2L folyadékot próbálok bevinni 1 nap.Arra nem gondoltál még,hogy valamelyik gyógyszer mellék-utó hatása miatt alakult ki az emésztési problémád? Az aranyérre sajnos nem tudok tanácsot adni,de Én azt gondolom, vagy hogy "családi örökség" de az is lehet,hogy a túlsúlyod a ludas

2016. febr. 26. 13:36
 3/3 A kérdező kommentje:
Szia! Köszönöm szépen a válaszod. Igen, az emésztési problémák elég kellemetlenek szoktak lenni. Pl ma reggel is, sima pirítóst ettem, vajjal megkenve + 1 pohár tea. Nagy nehezen lement a kenyér meg hozzá a tea 3/4-de, mondom megiszom a végét, hát már megint az az érzés fogott el, hogy visszafelé akar jönni. Annyiból jó legalább, hogy nem eszem magam túl, mert nem bírok annyit enni. Szerintem az lehet megint, hogy nem zár teljesen jól a gyomorszáj és ezért lehet az az érzésem, hogy jön vissza az étel.
2016. febr. 27. 10:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!