Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni, ha a tudtom...

Mit lehet tenni, ha a tudtom nélkül kiállanak ambuláns lapokat? Kinek van esetleg tapasztalata vagy jogász mit mondana erre?

Figyelt kérdés

A követező történt, de sajnos most már nem első alkalommal, csak éppen nekem meg keresztül húzza az életemet:

Félévente drogteszt és pszichológiai alkalmassági kell (vadászpilótaként). Na most nálunk nagyon szigorúan mennek az orvosi ellenőrzések, és pl. nem is bízzák rám az iratok bemutatását, hanem ők kérik le központilag az OEP-től az adatokat (nyilván, nehogy elhallgassak vmit). Érthető, hogy rengeteg olyan diagnózis van, ami azonnali és végleges kizáró tényezőt jelent, arról az "apróságról" nem is beszélve, hogy pszichiátriai diagnózis egyáltalán nem lehet semmilyen!

Legutóbb pedig történt az eset, hogy elmentem (sajnos máshova, mint eddig), hogy megcsinálják a drogtesztet, ami negatív is lett, na de jött a meglepetés. Magam se tudtam, hogy az a rendelő éppen a pszichiátria egyik telephelye, mert drogellenőrző laborként volt megadva, arra meg főleg nem számítottam, hogy csak egy drogteszt miatt kiállítanak nekem ambuláns lapot is, tele írva minden ökörséggel.

Még jött egy csavar: mikor ott voltam, pont leállt a rendszerük, így akkor kézzel írtak egy igazolást a negatív eredményről, és a drága doktor az ottlétem nélkül, utólag kiállított egy ambuláns lapot, amiről meg csak most értesültem, mivel lekérték megint az iratanyagomat, és az orrom alá dugták, hogy hééé mi ez.

Visszamentem reklamálni, hogy álljunk meg, nekem megvannak a magam félévenkénti pszichiátriai és pszichológiai szaklévéleményei, nem kell kitalálni minden baromságot, csak mert betettem a lábamat egy drogteszt miatt, főleg az ottlétem nélkül, hiszen így nem is tudtam ellenkezni. És akkor még pofátlanul közli is az istenbarma hogy de legyek már megértéssel, hiszen az elszámolás miatt nekik be kell írni több vizsgálatot, és aztán csak úgy hasraütés-szerűen ilyen esetekben be szoktak írni olyan diagnózisokat amelyek nem veszélyesek, csak hogy mégis legyen valami, pl. generalizált szorongás, kényszer stb. Mondom neki, na álljunk meg, maga normális? Pontosan emiatt vonják be minden létező engedélyemet, mert ugyan félévente van rólam szakvélemény, hogy semmi bajom, de ő azért az elszámolás miatt kitalál nekem párat.... Többször kértem már, hogy azonnal javítsa vissza és törölje az egészet, de közli, hogy azt nem lehet. Pedig világosan elmondtam neki, hogy ez kb az életem végét jelenti, és én pedig csupán egy drogteszt miatt jöttem.

Mentem a kórház igazgatójához is panaszkodni, ugyanezt a szöveget megkaptam: "jaj legyen már megértő, hát az elszámolás az OEP felé ...blabla"

Mondom, nem tudok megértő lenni. ugyanis ez nekem minden engedélyem levesztését jelenti, és különben se értem, mit képzelnek, hogy az ottlétem nélkül csak úgy kitalálnak nekem dolgokat és azokat dokumentálják le az ambuláns lapra, és még jó hogy egyáltalán értesültem róla.

Most szerintetek mi a jó istent tudok tenni? Indítsak pert a kórház ellen, és bizonyítsam be, hogy ott se voltam, amikor kiállították nekem az ambuláns lapot? Az OEP-nek hiába panaszkodok, az is lezárta annyival a dolgokat, hogy "az adatokért a kiállító intézmény felel", nekik semmi közük ehhez, és nem is tudnak mit tenni.

Komolyan a falat kaparom a hülyeségük miatt, hát ezek nincsenek tisztában a tetteik súlyával. Tehát én mentem egy negatív drogtesztért és a végén meg pszichiátriai beteget csináltak belőlem, csak hogy az OEP-nek legyen mit elszámolni.... Ezek normálisak???

Valakinek volt ilyen tapasztalata? Mit lehet tenni? Tényleg polgári pert kell a végén indítanom emiatt a ..ar ambuláns lap miatt? Az eszem megáll komolyan, hogy mi megy nálunk (és azért mondom ezt, mert ez ugyan nem pszichiátriával, de pl belgyógyászattal és más szakrendeléssel ugyanígy megtörtént már, hogy "jaj kedves azt csak az elszámolás miatt írtuk be", miközben nekem meg amiatt kellett nagyon neccesen magyarázkodnom, hogy nem nem szó nincs arról a betegségről, csak a drága doktor találta ki a finanszírozás miatt, és akkor is hajszálon múlt, hogy nem tiltottak el mindentől.

A legrosszabb a mostani esetben, hogy drága pszichiáter úr olyan szinten ostoba, hogy eddig úgy 10x magyaráztam el neki a hamis ambuláns lap következményeit rám nézve, de fel se fogja, amit mondok, és nem érti, miért nem jó az úgy nekem. Végül is logikus: miért is vagyok ilyen "kötözködő", hogy nem fogadok el egy hamis ambuláns lapot, igaz?

Szóval ötletek? Mit lehet tenni?

2015. júl. 8. 05:42
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:

[link]

Így működik a MedSol, valszeg abban a rendelőben is ezt használják, ahol voltál. A probléma az, hogy a validáció feltehetőleg már megtörtént. Az ambuláns lapot (vis maior esetén, pl. ha leáll a rendszer, ami elég gyakori) utólag is kiállíthatják, neked pedig elég nehéz lesz bebizonyítani, hogy a feltüntetett diagnózisok nem valósak. GAD pl. bárkivel előfordulhat (te vadászpilótaként különösen veszélyeztetve vagy), az első lépcső csak a diagnózis, lehetséges terápiák megbeszélése, nincs gyógyszeres kezelés, és gyakran önmagában ettől javul. Az orvosnak viszont nem áll érdekében, hogy azt mondja, ő kamudiagnózist írt a papírra. Egyszóval nem vagy könnyű helyzetben, ha jogi útra tereled az ügyet, lehet, hogy azt éred el, hogy végleg rajtad szárad ez a diagnózis. Mindenképp a dokival kéne megpróbálnod egyezkedni (akár ügyvéd kíséretében), ő elvileg megfelelő indoklással végezhet javítást, de nem egyszerű validálás után, és ezt a rendszer naplózza.

2015. júl. 8. 08:06
 12/29 A kérdező kommentje:

köszi, végre egy értelmes ember ...

Na igen, tudod akkor nyilván, hogy az EEP nyilvántartásába a WHO-kat küldik és a fő diagnózist. az én esetemben szerencsére U9990 sine morbo-t írt oda, tehát ezzel nincs gond, csak a felküldött WHO-k a probléma, mert ahogy írtam, félévente lekérik az egész nyilvántartást, és nekem szegezik a kérdést majd, hogy mi az istent kerestem én egy terápia megtervezésén.

Azt mondod, így utólag nem is könnyű javítani se, még ha netán a doki (némi ügyvédi ráhatásra) hajlandó is lenne erre?

Hát tudod, most megtanultam azt,amit az idősek mindig mondanak nekem, hogy csak civil eü-intézménybe nehogy menjek, mert pontosan ilyen jellegű problémák tömkelege merül fel, és azok meg nem értik, mi ezzel a gond (sőt pl ez a doki azt se tudta, hogy az OEP nyilvántartásában lekérdezhetők a felküldött who-k).

Úgyhogy ez az egy előnyöm megvan, hogy Sine morbo a dg, csak a szöveges része az amblapnak és a who-k a probléma ... na de az meg épp elég. Tudod ilyenkor mi történik? Azonnal bevonják minden engedélyemet, és egy vagon felülvizsgálatra köteleznek, amivel elmegy néhány százezrem + kb 2 évem. Na mindössze ekkora súlya van ennek az átkozott amblapnak. Mondjuk még abban reménykedem, hogy kellő ráhatásra a doki belátja, hogy ő se szeretne esetleg 4-5 évig bíróságra járni. Csak kérdés tényleg a technikai kivitelezhetősége az egész javításnak.

2015. júl. 8. 08:14
 13/29 A kérdező kommentje:

látom eü-s vagy, figy, mégis hogy lehetséges, az hogy a páciens jelenléte nélkül bármit is kiállítanak? ennek a csalás-sorozatnak nem lesz vége addig, amíg nem vezetik be kötelező jelleggel, hogy a páciensnek is alá kelljen írnia az átvett dokumentumok egy példányát. Ez így maga a vicc, hát gondolj bele, én tök nyugodtan nyaralok a Bahamákon, közben meg akár zárójelentést is kiállítanak részemre. Elméletben lehetséges ...

De amit írtál, hogy van lehetőség utólagos kiállításra, azt úgy érted, hogy erre jogszabály van? Mert ha igen, na az külön ciki, bár számomra felfoghatatlan.

2015. júl. 8. 08:24
 14/29 anonim ***** válasza:

Ezt úgy értem, hogy mivel az állami egészségügy alulfinanszírozott, elég gyatra az internetkapcsolat, a nyilvántartó rendszerek gyakran lefagynak. Elvileg a beteg az ambuláns lappal a kezében távozik, de ha nincs mód az adatbevitelre és nyomtatásra, akkor nem lehet tőle elvárni, hogy ott üljön még egy fél napot (vagy többet). Ilyenkor a jegyzetek, laborleletek alapján utólag kell kiállítani a dokumentációt.

Olyan nem történik, hogy valakiről csak úgy írnak egy ambuláns lapot, pláne zárójelentést (ami kórházi ápolás utáni dokumentum), egyrészt nincs értelme, másrészt az agyonterhelt orvosok nem bűnözők, és nem fognak ilyesmivel szórakozni:-) Az a jelenség, amit tapasztaltál, egyszerűen annak lehet a következménye, hogy az OEP a töredékét fizeti a vizsgálatok valós árának.

Egyébként írtam már néhány hozzászólást ide, amiért lehülyéztél. Mentségemre szóljon, hogy tele van a GYK unatkozó, vakációzó srácokkal, és tőlük eredő kamukérdésekkel, muszáj volt ellenőrizni, hogy nem erről van-e szó:-)

2015. júl. 8. 08:37
 15/29 A kérdező kommentje:

jó én ezt értem, csak fura, h kapásból a kamuzást teszi vki első helyre, hát persze mi másért írna az ember ugye, unatkozok ... na de oké, sebaj.

viszont a lényeg:

"az agyonterhelt orvosok nem bűnözők, és nem fognak ilyesmivel szórakozni:-)"

--nannaa, én már nem egyszer találkoztam ilyennel, és most nem kezdem a példákat sorolni mert regény lesz, de bizony simán megteszik ha éppen úgy állnak a finanszírozással. Tudod te hány adatvédelmi eljárást kellett már kezdeményeznem emiatt? ...

"Az a jelenség, amit tapasztaltál, egyszerűen annak lehet a következménye, hogy az OEP a töredékét fizeti a vizsgálatok valós árának."

---jó ez is rendben, és akkor pont ellentmond a fenti megállapításodnak, és nézd, őszintén megmondva nem is érdekelne, felőlem aztán írjanak amit akarnak, de egy kitétellel: rám nézve ne legyen hátrányos és ne okozza az életem teljes felfordulását.

Mondok neked egy régebbi példát, na az is aztán kb 1,5 évemet vitte el, és persze nem kevés pénzemet.

Ugye kell nekünk elég gyakran szemészeti vizsgálat is, akkor is elkövettem a hibát, hogy civil helyre mentem, na de akit ismertem, az meg pont a "Szemészet-Glaucoma" megnevezésű rendelőben dolgozott, így aztán hiába lett 1-1-es a látásom (sőt tulképpen sasszemem van), önmagában a fejléc miatt máris bevonták minden engedélyemet, mondván, mi az istent keresek én egy glaucomás rendelésen, tán nem zöldhályogban szenvedek? És amíg ezt tisztázták a Semmelweisen, na ne tudd meg, ráment egy csomó időm, pénzem, és tudod így a többedik eset után már kvára elegem van, hogy miért nem lehet a valóságnak megfelelően kiállítani a dokumentumokat. Ráadásul még az a szemész ismerős is volt, jóban voltunk, de nem fogta fel a problémát, és kénytelen voltam ott is adatvédelmi eljárást kérni, hogy javítsák át, aztán hát ennyi volt a jó kapcsolatunknak.

Látod, ilyen apróság végzetes lehet nekem, csupán egy fejléc !!! Miközben minden benne szereplő adat optimális volt. Ugye fura ez olyannak, aki nincs benne vagy az élsportban vagy hogy mondjam, akinek nem ellenőrzik szinte mindenét félévente, na de nekem meg muszáj már szinte paranoidnak lennem, nehogy egy gyanús szó is bekerüljön egy amblapra, mert végem azonnal.

Azt is értem h alulfinanszírozottság, csak hát erre már írtam a válaszomat, megértek én mindent és mindenkit csak könyörgöm, azért ne törjék már ketté az életemet mert nekik kell a pénz. De tudod, mi a gond? ha civil eü-helyre megyek, eddig még nem sok doki volt, aki ezt fel is fogta volna, és kb annyival elintézik, hogy hát nem mindegy magának, és néztek, mint borjú az újkapura, már az se tetszett nekik, hogy lassan kívülről kénytelen vagyok tudni a WHO-kat. ja hogyne, ha ez ilyen egyszerű lenne ... utána meg ha jön a per, akkor néz nagyokat, és semmit se ért (holott túl a polgárjogi kérdéseken, kártérítésen stb, ha bele gondolsz, ez egy gyönyörű okirathamisítás).

Oké ennyi, de szal a technikai megvalósíthatóságról mi a véleményed? Azonnal küldik az adatokat az OEP-nek vagy van esély h helyi szinten még tudjanak bele javítani, mielőtt felküldenék? Csak mert még tavaly mintha azt mondták volna, hogy minden hó végén küldik fel az összes adatot. Nem tudom, most hogy megy ez ...

2015. júl. 8. 09:06
 16/29 anonim ***** válasza:

Aki nem tudja, hogy ez létező jelenség, az vagy baromi figyelmetlen, vagy nem volt még állami egészségügyi intézményben. Akárhányszor megyek orvoshoz, kevés kivétellel MINDEN papíron fel vannak sorolva olyan vizsgálatok, amik tulajdonképpen elvégezhetőek lehettek volna, esetenként szükségesek is... de sose történtek meg. Én, mint átlagos civil nem szoktam kötekedni, mert tisztában vagyok vele, hogy a kórházak a csőd szélén vannak és valamiből össze kell lopniuk a pénzt - sőt, ha nem így tennénk, akkor tényleg csődbe is mennének és utána én nem jutnék ellátáshoz szükség esetén. Ördögi kör...

Ráadásul mindenki tudja, hogy ez egy létező jelenség és így működik. Épp ezért nehéz ellene tenni bármit is.

Persze neked ez így baromi szerencsétlenül jött ki és tény, hogy nem szabad annyiban hagynod. De egy esetleges per sem lenne átlagos, ami miatt kb az örökkévalóságig húzódna még egy átlagos perhez képest is.

Azt ajánlom, hogy keress fel egy nagyon jó jogászt, aki otthon van az egészségügyben és próbáljátok meg inkább "fű alatt" elintézni. Ha egy ilyen perre ráharapna a nagyobb nyilvánosság, az olyan lavinához vezetne, amit nem biztos, hogy szeretnél, mert meg se élnéd a végét kb. Vagy épphogy bevállalod és nyilvános lobbizás meg minden, csak ennek az eredménye kicsit kétesebb és távolibb. Persze ez mind csak spekuláció, mert a mai jogrendszerben és politikai helyzetben semmi sem biztos. De szinte biztosra veszem, hogyha eléggé szorul a hurok a torkuk körül, akkor valami megoldást csak ki tudnak találni...

A pszichiáter úr pedig biztos nem hülye, nagyon is érti a helyzetet, csak azzal is tisztában van, hogy ha nem ragaszkodik a jelenlegi álláspontjához, akkor ő fogja megütni a bokáját. Neki kisebb fájdalom, ha te szívsz...

Szóval először egy ügyvéd társaságában "beszéljétek meg" a dolgot. Ha nem válik be, akkor lehet elgondolkodni a nyilvánosság bevonásán (csak ez szakmai szempontból is necces lehet esetleg) és a perelésen. Ami sajnos nem merülne ki egy polgári perben, kemény büntetőeljárást is jelentene. Persze közben érdemes lenne utánajárni, hogy ha precedens még nem is volt, nem lehet-e letudni valami orvosi-igazságügyi szakértői véleménnyel vagy valami. A honvédségnél (ha ezzel most mellélőttem, bocsánat, annyira nem tudom lekövetni ki hova tartozik hivatalosan) elég feketén meg fehéren tudnak gondolkodni, de egy képzett és nehezen pótolható embernél talán ott is megtalálják a megoldást.

Kemény harc lesz mindenképp, az biztos, kitartást hozzá!

2015. júl. 8. 09:25
 17/29 anonim ***** válasza:

Először is vegyük úgy, hogy bocsánatot kértél:-)

Másodszor: nem tudom, milyen adatvédelmi eljárást kezdeményeztél, olyat biztosan nem, hogy be sem tetted a lábad, de kiállítottak rólad egészségügyi dokumentumot.

Harmadszor: nem tudom, hogyan megy nálatok, vadászpilótáknál az egészségügyi alkalmasság, kicsit olyan érzésem van, mintha túlspiláznád ezeket a dolgokat. Ha egy fejlécen kötözködnek, talán nem a "civil" orvosban van a hiba:-) Ezekkel a jelzőkkel, amiket használsz, egyébként sem illik dobálózni, a 4 diplomáddal sem, nem biztos, hogy felér egy orvoséval.

Hogy a kérdésre is válaszoljak: elvileg 2-3 napig lehet belenyúlni a dokumentumokba, utána macerás. Elvileg az OEP-elszámoláshoz az adatokat minden hó 5-ig küldik az intézmények, a járóbetegellátásról viszont nem tudok biztosat, nem akarok valótlan dolgokat írni.

2015. júl. 8. 09:36
 18/29 anonim ***** válasza:

"amíg nem vezetik be kötelező jelleggel, hogy a páciensnek is alá kelljen írnia az átvett dokumentumok egy példányát. "

Én elég sokat járok orvoshoz, többek között pszichiátriára is (sajnos) és már jó ideje alá kell írni egy példányt. Az náluk marad, a másikat pedig megkapom.

2015. júl. 8. 09:51
 19/29 A kérdező kommentje:

jó, oké, tudom h egy külsősnek ezek hihetetlen dolgok (talán), én mindenesetre az igazat írtam, ja amúgy képzeld, bizony nem egy olyat kellett töröltetni külön eljárással, amit úgy állítottak ki, hogy nem is tudtam róla, a poén legcsúcsán azzal, hogy férfi létemre még nőgyógyászati vizsgálatos amblapot is találtak nálam, mert a baromja ugye a TAJ alapján csak hozzá párosított egy nevet. De ez nekem jól jött, egyszerűbb volt bozonyítani a hamisítást (válasz: jaj elnézést kérünk, számtech hiba történt ... ja hogyne, az ilyen számtech hibákat már ismerjük).

Nézd, a lényeget nem érted! Még csak a gyanú se merülhet fel! ennyi. De akkor megfordítanám a dolgot! Mi az istennek kell valótlan okiratokat kiállítani? Miért olyan nehéz a valóságot leírni?

És akkor a lényegre térve:

nem ment a dolog, nagy tekintélyű dokika közölte hogy neki nincs ideje meg nem is tudja ezt megcsinálni, úgyhogy akkor eldőlt a kérdés: rendőrségi feljelentés, kész. A parancsnokom is ezt javasolta, úgyhogy kvázi muszáj is. Nálunk meg elég jól le van dokumentálva, hogy hány óra/perckor történt a kilépés/belépés, azaz bizonyítható, hogy az amblap kiállításakor én a közelben se voltam, így ez egy egyértelmű okirathamisítás.

Aztán majd dokikám járkáljon magyarázkodni a rendőrségre, elegem volt már az ilyen okostojásokból, hogy nem elég, hogy elba..ák a dolgokat, de utána még fel se fogja, mekkora káoszt okozott. Úgyhogy ennyi. Holnapra megírja a jogászunk a feljelentést, ebből nem látunk más kiutat, így pedig nem maradhat. Ha ezt nem képes felfogni a fantasztikus orvosi diplomájával, akkor csak gratulálni tudok hozzá. Én megpróbáltam a békés rendezést, láthatod, de nem megy. Akkor beszélünk másképpen, majd úgy hátha megy, természetesen a kártérítési követelésemmel együtt.

Gondoltam, megírom, ha netán még olvassa valaki. Egyébként pont ebben látom a nagy bajt, hogy a többség olyan szinten birka, hogy hajmeresztő. Amolyan mindenbe belenyugszunk mentalitás, aztán sebaj, csupán ennyi erővel hetente keresztbe tesznek az ember életének,de ugye a jó magyar az tűr. Hát hogyne, meg ahogy ők azt elképzelik ...

2015. júl. 8. 12:56
 20/29 A kérdező kommentje:

# 16:

Rendben, oké, ez így van, én is tudom, pont ezért kerülöm a civil eü-t (túl az állapotokon), na de mint írtam, felőlem lehamisíthatják az eget is, csak nekem ne okozzanak kárt! Ennyi az összes bajom.

Aki meg írta azt az aláírósat, hát nem tudom, hol él, de én még sehol nem találkoztam ilyennel, és pedig már utána néztünk, jogszabály se írja elő sajnos. Úgyhogy azt tudom csak mondani, bár úgy lenne ...

2015. júl. 8. 13:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!