A mozgásszegény életmód, az állandó ülés és a rendszertelen alvás miatt összemehet az ember gerince?
A napokban vettem észre, hogy alig érem el a 170 cm-t, míg 2 éve még délután mérve is 171 cm voltam. A délutánt azért emelem ki, mert tudom, hogy az ember felkelés után 1-2 cm-el magasabb, mint este, szóval ezt is belekalkulálva néhány milliméterrel, de egyértelműen összementem. Ez azért is rossz, mert férfiként 23 évesen amúgy is nagyon alacsony vagyok a 170 centimmel és nem szeretném, ha 40 éves koromra 5 centit összemennék, mert így is óriási hátrány ez nekem. Ráadásul enyhe gerincferdülésem és lúdtalpam is van, de a korábban említett problémát inkább azóta tapasztaltam, amióta nagyon sokat tanulok és így nincs időm magammal foglalkozni (sport, normális étkezés).
Az orvosom azt mondta, hogy úszással segíteni lehet a hátfájáson (ami a gerincferdülés miatt van). Ez szép és jó, csak addig sem tapasztaltam egyértelmű javulást, amíg volt időm erre. Ha valaki tudna adni tanácsot, vagy tapasztalatot megosztani, annak nagyon örülnék.
Sajnos igen, a gerincferdülés és a csigolyák közötti porcok kopása miatt az ember összemehet.
Sőt, öreg korra a legtöbb ember összemegy pár centit emiatt.
A rendszeres mozgás azért fontos, mert a hát és a törzs izmainak edzésével egyenesebben tartja a gerincet, nem csúsznak össze a csigolyák, a gerincferdülés javulhat, a kopások csökkennek. Ha egyenesen tartod magad, akkor nyilván magasabbnak látszol, mintha görnyedsz.
Alvás közben a csigolyák közötti porcok rehidratálódnak, tehát reggel ezért magasabb az ember, mint este. Nyilván ha az ember keveset alszik, akkor nincs idő regenerálódásra.
Fontos a megfelelő folyadékbevitel is, és persze az egészséges táplálkozás, hogy a csontok mellett a porcok kopását is minimalizálni lehessen, legyen miből építkeznie a szervezetnek.
Ha sokat kell tanulnod, akkor is óránként tarts 10 perc szünetet, igyál, mozgasd át magad, és szakíts időt a pihenésre is. Aztán ha majd több időd lesz, ismét kezdj el rendszeresen mozogni. Ennél többet nem nagyon tehetsz. Azért ne pánikolj, nem fogsz hirtelen 10 centit összemenni. :-)
Én ülőmunkát végzek, és ezért fájt sokat a hátam. Tapasztalatom szerint már az is sokat segít, ha az ember heti két alkalommal végez nem megerőltető mozgást. pl 30 perc séta, és eztán pár percben átmozgatja a hát izmait. Ezekhez gyakorlatot találsz a neten. Főleg a hosszanti hátizom gyakorlatok váltak be nekem hátfájás ellen. Amikor pl hason fekszel, a kezed tarkón és a mellkasodat fel le emelgeted. Lehet jobbra balra is csinálni. A hasizom átmozgatása is fontos, mert közvetve az is tartja a gerincet.
az úszás és a földön fekvés nem erősít.
Súlyzós edzés kell szabályosan
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!