Hogy lehet leküzdeni a tériszonyt?
Figyelt kérdés
Évek óta próbálkozom, de csak apróbb lépések sikerültek. Van, amiben bátrabb vagyok, mint az átlag, de ez egy gyenge pontom, és jó lenne, ha tudnék rajta hosszú távon változtatni. Pl. előfordult, hogy emiatt nem vártam meg egy állásinterjú után, mit mondanak rólam, egyenesen megmondtam a közvetítőnek, hogy nem tudom vállalni, mert meredeken vezet az út a munkahely felé, és én ott bizonyos körülmények között képes vagyok megtorpanni, a lábaim nem visznek tovább. Igaz, nem is kellettem volna, mert már volt emberük az állásra, de nem akarom, hogy ez a későbbiekben így meg tudjon akadályozni bármiben, amikor amúgy más akadály nem lenne.2010. febr. 6. 21:53
1/11 anonim válasza:
nekem is ez a bajom:S énis várom a tanácsokat!
2/11 anonim válasza:
Szia! Fontos meghatározni, hogy mi okozza a tériszonyt? Beidegződés, amitől nem tudsz szabadulni, vagy ténylegesen szédülsz, rosszul vagy magas helyeken, vagy fejjel lefelé? Mert ha az utóbbi, akkor ezzel együtt kell élned. Én ez vagyok, és természetes módon nem bírok pl. fejen átgurulni vagy magas helyre menni. Mondjuk, nekem van testi bajom is hozzá, ami okozza. Lehet csökkenteni, de teljesen nem tűnik el. Én így tudok már létrára - házilétra, három fokos - állni, vagy háton feküdni - régen ezek sem mentek. De alpinistának, űrhajósnak nem mehetnék. Megszoktam, ez van, grafikus vagyok, nem vágyom az égbe. :) Ha viszont csak beidegződés, pl. gyerekkorodban leestél a cseresznyefáról, és ez kísért, akkor van remény a teljes gyógyulásra. Terapeutával, önképzéssel, segítséggel. Kitartás!
3/11 anonim válasza:
Nekem is gyerekkorom óta tériszonyom van!Egyet nem szabad elfelejteni:sose nézz lefele!Ha ezt megteszed véged!:))))
4/11 A kérdező kommentje:
Fogalmam sincs, hogy mitől van, elég zavarosak a gyerekkori emlékeim, de szeretnék ezzel kezdeni valamit, mert ez nem állapot.
Nem félek kiülni a 9. emeleti lakásunk ablakpárkányába, de a síkos vagy portól csúszós lejtőn és lépcsőn bizonyos magasság fölött félek. Szóval nem általános, de amivel pont problémám van, az olyan, ami gondot okozna.
2010. febr. 9. 19:33
5/11 anonim válasza:
Szia!Hát én nem mernék kiülni olyan magasra,le is zuhannék.Még egy sámlira állva is leszédülök!Akkor neked nem is tériszonyod van,hanem pánikbeteg vagy,de keress fel egy szakembert vagy irj egy dokinak itt a neten,hátha tud jótanáccsal szolgálni!
6/11 A kérdező kommentje:
Na, azért pánikbeteg nem vagyok.
2010. febr. 10. 16:08
7/11 anonim válasza:
Mielőtt elolvasod amit moondok tudnod kell hogy nem vagyok se szakember, se semmi, csak ezt gondolom.Tehát tudom miről beszélsz, nekem is vol ilyen egy ideig. Nálam igazából ez 8 éves korom körül kezdődhetett, mert azelőőt olyan őrültségeket csináltam :D Szerintem a legjobb ha belegonolsz reálisan, hogy nem eshetsz le azon a lépcsőn, el kell hitetned magaddal hogy nem történhet baj, és igenis talpunkra kell állni, nekem ez segített, így leküzdöttem a félelmem. Akármennyire is blokkol az agyad, erőből, teljes akaratodból, elszántan ellen kell állnod az agyad tiltásának. Rettenetes tudom. mikor én elhatároztam hogy azért is megcsinálom kb fél órán át próbáltam nekiindulni, de valami mindíg visszarántott. Aztán próbáltam magam teljes mértékben megnyugtatni, és azt éreztetni magammal, hogy nincs vesztenivalóm, nem lehet baj, el kellet magam engedni amennyire csak tudtam és minden félelemtudatomat kikapcsolva átesni raja. Nehéz, de próbáld meg! Felejts el mindent, és egyszer menj le teljesen lazán, gyorsan lendületesen a lépcsőn/lejtőn vagy ha valahonnan leugranál (nem a 10.ről :) ) Persze ezt nem úgy értem hogy szaladj le a lépcsőn, mer akkor tényleg baj lehet XD A lényeg hogy csak egyetlen egyszer kell végigcsinálnod, és aztán elszáll az érzés, és felszabadulsz. A lelkesedés tovább fog bíztatni arra, hogy nekivágj a többi félelmednek is. És akárhányszor lemész egy lépcsőn mindíg eszedbe jut majd, hogy igen megtettem, büszke lehetek magamra!
8/11 anonim válasza:
Am előző komihoz annyit, ha nem nézel lefelé, kitöröd a nyakad... Én direkt lefelé néztem, csak szembe kell szállni, lázadni magunk ellen, a félelmünk ellen.
9/11 anonim válasza:
Egy emelet magasságba is tériszonyom van.
Semmi hányinger, semmi, egyszer csak nem merek tovább menni, le sem merek nézni.
14/F
10/11 anonim válasza:
Én arra lennék kíváncsi, létezik e megoldás arra, módszer,- tanulható stratégia, hogy átlagos érzésekkel a téma iránt, képes legyek nagyon magas dolgokra is felmászni tériszony nélkül? Például egy hatalmas gyárkémény létráján felmászni a tetejéig meg vissza? Tehát nem sziklára, hanem ott ahol létra van végig, csak ugye a vége az akár 150 méter magasan is lehet. Ötlet? Nem veszélyt akarok hanem leküzdeni magamban azt, hogy magas helyeken megreszketősödik a lábam kezem. Gyermekkoromban nem volt gond hatalmas ipari létesítményekre lépcsőn felmenni úgy, hogy az a lépcső áttetsző "rácsokból" volt ugye, mint az iparban sok helyen. És le lehetett látni a talpam alatt. De vajon fejleszthető ez, hogy az ember ne legyen tériszonyos?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!