Miért vannak megsértődve az orvosok, ha beteg is utánanéz a problémájának?
Most magyarázza egy orvos a Klubrádióban, hogy milyen szörnyű, hogy egyre több beteg úgy megy hozzá, hogy megnézi az interneten a baját, és megpróbálja akár kezelni is. De máshol is hallom orvosoktól az azt 19. századi elvárást, hogy a beteg ne agyaljon, ne ötleteljen, hanem csak vesse alá magát az orvosnak és hajtsa végre az utasításait.
Szerintem inkább örülni kéne annak, hogy az ember foglalkozik magával, mert nem az orvos gyógyít meg, hanem ha beteg vagyok, nekem kell gyógyulni, ebben az orvos csak besegíthet. Nem beszélve arról, hogy rengeteget lehet olvasni róla, meg a saját családomban is tapasztalom, hogy az orvosok súlyos betegségeket sem ismernek fel, meg elhanyagolják a betegeket.
Elvileg jó dolog lenne, ha utánajársz a problémádnak, de sajnos az orvos ezt értelmezheti úgy is, hogy nem bízol meg benne.
Még nagyobb baj, hogy az utánjárás miatt előfordulhat, hogy hirtelen sok tünet jelentkezik nálad. Nem vicc!
Úyhogy csak módjával... viszont, a gyógyszert, amit az orvos felír, érdemes megnézni.
Nekem már írtak fel olyat, ami komolyan károsítja a szervezetet, közben pedig létezik jobb.
De ugye ez volt a legolcsóbb, azért írta fel. Persze tájékoztatás semmi, és meg sem kérdezett, hogy ez jó-e így nekem.
Hát nem tudom, nekem sikerült az interneten keresztül megoldani egy olyan problémát, amivel szakorvos sem tudott szinte semmit kezdeni. Felment a trigliceridszintem 3,1-re (kb 1,8-ig elfogadható), és közben a koleszterinszintem is 6 körül járt. Ez egy szűrővizsgálaton derült ki. Természetesen orvoshoz kerültem, aki csökkentő gyógyszereket írt, amiket szedtem is csaknem fél évig, de csak hangyányi javulás történt, 2,7-ig ment le a trigilcerid. Aztán utánanéztem a neten amerikai oldalakon, ahol az derült ki, hogy a triglicerid nagyon könnyen levihető, ha kevesebb kenyérfélét, tésztát eszünk, és megnöveljük az omega3 zsírsav-fogyasztást. Ez utóbbi nem csak halakban van, de az olcsó lenmagban is. És mi történt? Másfél hónap alatt így lement a triglicerid-szintem 1,3-ra, a koleszterin 5,3-ra. Azóta már majdnem 10 év eltelt, és alig emelkedett. Ja, és a gyógyszert persze abbahagytam.
Akkor miért is baj, hogy a saját kezembe vettem a sorsomat?
"a beteg ne agyaljon, ne ötleteljen, hanem csak vesse alá magát az orvosnak és hajtsa végre az utasításait"
Értelmesebb orvosok nem azt várják, hogy a beteg csak vakon teljesítse, amit a páciens mond. Hanem azt, hogy ha már elmegy hozzá, bízzon meg a szaktudásában valamennyire. Ha valamit nem ért, akkor inkább kérdezze meg, ne neten kutakodjon.
Hogy miért rossz, ha a páciens a neten néz utána a problémájának, esetleg az alapján kezeli is magát?
1. Az internet tele van baromsággal. A legtöbb ember nem orvosi cikkekben néz utána a bajának (hiszen azokból egy kukkot sem ért), hanem különböző fórumokon, ahol sokszor oltári baromságokkal tömik egymás fejét az emberek. Pl. ezen az oldalon is olyan sületlenségeket olvasok, hogy feláll a szőr a hátamon.
2. A neten talál vmit, aminek az egyik tünete illik rá. Utána már olyan tüneteket is bemagyaráz magának, ami esetleg meg sem volt, csak beképzeli.
De ha nem is képzel be magának semmit, akkor is el tudja torzítani a problémáit. A fontosakat elhanyagolhatja amiatt, mert az nem illik bele a képbe, a lényegteleneket meg felnagyítja, és a panaszait ennek megfelelően adja elő az orvosnak, ami az orvost is félrevezeti.
3. Olyan vizsgálatokat követel (és ált. addig meg sem nyugszik, míg vki el nem végzi neki), amire nincs szüksége. Gondolom nem kell bemutatni, hogy az eü milyen helyzetben van, nem jön neki jól, ha még pluszban felesleges drága vizsgálatokkal terhelik.
4. Nem működik együtt az orvossal. Mondjuk a beteg kap antibiotikumot a bajára, amit 7 napig szednie kell. De a beteg utánanéz valamelyik fórumon, és azt látja, hogy vkinek súlyos hasmenése lett a gyógyszertől, vagy épp kiütései. Megijed, és szépen abbahagyja anélkül, hogy az orvossal konzultált volna. Aztán csodálkozik, hogy visszatér a baja, és már az az AB sem használ, amit előtte kapott, mert kitenyésztette a rezisztens kis bacijait.
De az is elég, ha csak szimplán nem szedi be a gyógyszert, mert olvas vmit, de az orvosnak persze ezt már nem vallja be.
5. Ha megpróbálja magát kezelni magát a neten talált infók alapján, akkor lehetséges, hogy:
a. még nagyobb bajt csinál
b. a szer nem árt, azonban nem is használ, és a szakszerű segítség elmaradása miatt lesz baja
c. rengeteg pénzt költ el olyan dologra, ami nem használ.
Nyilván vannak olyan orvosok, akik nem képesek arra, hogy a szakirodalmat kövessék, és utánanézzenek a legújabb eredményeknek. De azért rengeteg olyan is van, aki szeretné normálisan végezni a munkáját, de az idejének a 90%-a azzal megy el, hogy megpróbálja helyes mederbe terelni a páciens gondolkodását...
A neten sok jó dolog van, de tudni kell használni. Akinek nulla eü képzettsége sincs, az ne akarjon ilyen témában okosabb lenni egy orvosnál. Én sem szólok bele olyanba, amihez nm értek, és ez lenne a normális szerintem.
Ha már az ember orvoshoz megy, akkor bízzon meg benne. Ha pedig ezt nem érzi lehetségesnek, mert annyira unszimpatikus a doki, akkor keressen olyat, akiben megbízik. Ugyanis a normális orvos-beteg kapcsolat alapja a bizalom lenne. Ha az nincs meg, akkor igen nehéz együttműködni...
pedig nem kéne megsértődniük, mert a legtöbb beteg pont azért néz utána fórumokon a dolgoknak, mert tudja, h az orvos egyedül nehezen boldogul.
Magyarországon nagyon rossz az egészségügy helyzete, de probléma az egész nyugati orvoslást érinti. Nekem is az a tapasztalatom,h muszáj fórumokon kérdezősködni, mert a mai magyar orvos néhány egyszerűbb, mindennap előforduló bajon kívül semmit nem képes diagnosztizálni.
Amikor legutoljára voltam házorvosnál, rosszul tudta egy ritka anyagcserezavar tüneteit, a gasztroenterológus pedig anyám egyik crohn-beteg munkatársát vírussal kezelte, nem ismerte fel a betegségét, amivel majdnem a halálát okozta. és rengeteg ilyen orvosi baklövést tudnák felsorolni.
röhögni fogsz, de nekem is internetes fórumon tanácsoltak vmit,h mit nézessek meg vérvételen, egy nem orvos végzettségű beteg ember. el is találta azt, amire előtte 4 orvos nem volt képes.
h a kérdésre is válaszoljak: a legtöbb orvos Magyarországon egy beképzelt szűk látókörű félanalfabéta, aki akkora istennek képzeli magát, h megsértődik, ha a páciens vitatja, amit mond, vagy ötletei vannak.
A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
te vagy orvos vagy, vagy tipikus mellébeszélő birka, aki még véletlenül sem venné észre a problémákat, hanem inkább összevissza hadovál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!