MIT TUDNÁK CSINÁLNi HÜLYESÉG VAGY MÉGSEM?
A túl sok inzulint sok szénhidráttal lehet egyensúlyban tartani, különben leesik a vércukor szinted.
A szénhidrát viszont jókora energia bomba, ami zsírként raktározódik el a testben, ha nem égeted el intenzív mozgással. Viszont a szénhidrátnak egyensúlyban kell lennie az inzulinnal.
Tehát kevesebb szénhidrát bevitelre van szükség, amihez kevesebb inzulinra van szükség. Viszont ezt leginkább szigorú orvosi felügyelet alatt lehet beállítani, különben rosszullét, sőt komolyabb baj is lehet a vége.
Azt nehéz elképzelni, hogy az orvos ezt ne tudná jól beállítani önmagától is, főleg ha látja a jelentős súly gyarapodást.
összesen egy nap 175g szénhidrátot ehetek meg.
Reggel 6-tól délután 3ig eszek meg 3 zsemlét..
Este meg amit anyu szokott főzni.(borsófözelék,krumpli főzelék stb..)
Az tényleg nem sok. Ez anyagcsere zavarra vezethető vissza, ami a hasnyál miriggyel függ össze. Ezt a problémát a diabetológussal kellene megbeszélni. Neki a feladata rendbe tartani a szénhidrát és az energia egyensúlyt.
Vagyis annyi energia bevitelét kellenellene megadnia, amit el tudsz használni a nap folyamán. Végül is ez amit leírtál, nem lehet több. Viszont valamit még kellene csinálni mellette, úgy értem, hogy valamilyen mozgás formát, amit később lassan intenzív mozgássá is lehet majd növelni. Persze először hozzá kellene szokni valami kis rendszeres sétához vagy bármihez.
Azt nem mondom, hogy lassan szokj rá a kocogásra mert az szerintem is slég kényelmetlen, de pl én biciklizek. Eleinte edzetlenül jó ha megcsinálsz napi 5 km-t. Aztán amikor már érzed. hogy kevés, akkor lehet mindig kicsivel többet, ami jól esik. Már én a 60-80 km-nél tartok, hasonló kezdő távról. Azért merem ajánlani a bringát, mert az a kényelmes emberek sportja. Felülsz és lassan elgurulgatsz egy kicsit. Harmadik alkalommal már könnyebb lesz azt a rövid távot megtenni és többre vágysz. Ezzel le lehet adni súly többletet.
Arra viszont nagyon oda kell figyelni, hogy legyen nálad mindig szénhidrát, mert gyorsan leesik a cukrod ha kicsivel többet mész. A sport mellett külön be kell állítani az inzulin-szénhidrát egyensúlyt. Az izmokat viszont a fehérje segíti növekedni. Nagyobb izom tömeggel könnyebben égeted a szénhidrátot is. Ez talán segítene helyére billenteni a túlsúly problémát. Mindenképp meg kell beszélni a diabetológussal előtte, hogy mit javasol.
Viszont én így látom.
Utolsó válaszadó.
Amióta én cukorbeteg vagyok, az orvosom semmilyen érthető magyarázatot sem mond semmire akár mit mondok vagy kérdezek.
A múlthéten voltam pont vizsgálaton és megkérdeztem tőle, hogy honnan tudta hogy nekem már azonnal inzulin kell?
Erre csak annyit mondott hogy a vérből megtudták állapítani, és mint végül kiderült több mint egy évig még működött a hasnyálmirigyem és közbe folyamatosan tömtek inzulinnal és már egyből mikor kezdtem már akkor adott nekem 10E inzulint napi 4× ..
60kg-val kezdtem mert tényleg nem voltam elhízva..De amióta rengeteg inzulint kell adom, egyszerűen semmihez nincs kedvem sem energiám. Jó itthon szoktam futkározni a kutyákkal meg sétáltatom őket és akkor sem jobb a helyzet..Most mint ahogy én magamon tapasztalom egyre szarabb a helyzet arra se tudott mit mondani hogy miért nem jön meg.. A nőgyógyásznál meg azt mondták hogy fogynom kell.. Olvasgattam ezt a Norbi Update könyvét és abban benne volt az un. PCO szindróma (nem jön meg, hullik a hajam,pattanásos bőr, túlsúly.) ÉS felhoztam ezt neki erre csak annyit mondott hogy : AZ KIVAN ZÁRVA NINCS SEMMI BAJOD
Szerintem egy "normális" odafigyelő orvost kell választani. Azzal van a legnagyobb baj, hogy nem foglalkozik veled elég komolyan. Egy orvosnak az lenne a dolga, hogy kutassa a baj pontos okát és a megoldás módját. Ez az orvos, ahogy elmondod, nem olyan. Ha budapesti vagy pest környéki vagy, akkor meg kellene keresni a Sote belgyógyászati klinikáját. Ott kutató orvosok és tanárok, profok dolgoznak. Ők normálisan kezelnének, szerintem.
Ezt nézd meg:
Csak az a baj hogy Nyíregyházán lakom...
És itt gyerekorvos csak egy van..Mármint Diabéteszes.
Ez tényleg baj. Ott még nem is tudsz orvost váltani. Pedig más megoldást nem nagyon tudok. Esetleg még az lehetne, hogy leveleznél a budapesti klinikával, hogy ha fel jönnél, akkor milyen lehetőség volna a beállítás idejére bemenni kórházba, hogy ne kelljen járkálni (utazgatni) a beállítás alatt fel-le. Úgy nem is működne.
A szüleid hogy állnak ehhez? Átlátják a problémát valamennyire, hogy ez így nem maradhat? Gondolom ők segítenének ha kell utazni, mert mindenképp valamit ki kell találni, mert így tarthatatlan a helyzet. Az egészséged, az életed minősége múlik rajta. Élhetsz normális életet megfelelően beállítva az anyagcseréd, de ehhez lépni kell valamit. Ennek így nem lesz jó vége. Előbb vagy utóbb egyre növekvő túlsúllyal biztos kórházba kerülnél végül. Előzd meg a nagyobb bajt.
Még idejében kellene megfogni a dolgot. Minél előbb találják meg a kezelés módját, annál könnyebben vissza állhat a normális életed. A szüleiddel kellene megbeszélni, hogy keressetek normálisan kezelő orvost és szervezzék meg az oda jutásodat, amikor kell.
Legjobb lenne ha meg tudnátok beszélni a Sote klinikán egy rövid (egy-két hét) bent tartózkodást, amíg beállítják normálisan. Mivel fiatalkorú vagy ezért a szüleid segítségére mindenképp szükséged lesz. Szerintem beszélj velük erről. Persze utána kell járni telefonon vagy levélben, hogy mik a lehetőségek a gyakorlatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!