Mi történik akkor, hogyha olyan személy ad injekciót sűrgősségi esetben (! ) valakinek, akinek nincs erre jogosultsága?
Tegyük fel,hogy adott az alábbbi szituáció!
Egy embert megcsíp a méh.Súlyos allergiás reakció lép fel,a sérültnek eldagad a légútja,nem kap levegőt.(anafilaxia)
Egy elsősegélyben jártas ember,akinél pl. Hidrokortizon van,beadja,és -tegyük fel-,ezzel megmentve az életét.
Felelősségre vonják a segélynyújtót?
Miért büntetik azt, hogy gégemetszéssel megmentetted az életét valakinek? Mert nem vagy rá feljogosítva az ilyen beavatkozásokra.
Kissé másabb vizekre evezve:
Ha tudsz autót vezetni és évek óta mondjuk versenyszerűen autózol, de 15 évesen kimész a forgalomba (jogosítvány nélkül, mert még nem vagy annyi idős, hogy megszerezd), megállít a rendőr, ő is szó nélkül megbüntet, mert nincs jogosultságod közúti forgalomban autót vezetni.
Ezzel a példával talán már érthető, hogy a gégemetszésnél miért is büntetnek meg. Ott még nagyobb a kockázat, mint az előbb felvázolt példánál.
azért ez nem ilyen egyszerű, jogilag se.
egyrészt az életmentés célja lehet büntethetőséget kizáró ok is akár (végszükség), másrészt a "segítségnyújtás elmulasztása" Btk-s §-ban benne van, hogy mindenki ismeretei, tudása szerint. Nem fogalmaz túl egyértelműen a jogszabály, hogy aztán ez az ismeret onnan származik, hogy valaki orvos vagy pedig onnan, hogy egy afrikai falu törzsfőnöke volt 20 évig és mindenkit ő gyógyított, és van gégemetszésben is gyakorlata.
Tessék, én se vagyok orvos, de mentőtisztként voltam esetkocsin pár évet, így aztán a kocsimban mindig velem van a sürgősségi táskám, amiben nyilván vannak alapvető gyógyszerek ill. eszközök (igen, pl. Solu-medrol is). Jogszabályilag nem lennék rá jogosult, de azért volt már h strand parkolójában csípett meg vkit a darázs, és olyan anaphilaxiás shockba kezdett átmenni a dolog, hogy ott nem volt idő a mentőre várni 8ami legközelebb 30 km-re volt), és gondolkodás nélkül beadtam neki fél secperc alatt.
Most akkor ez baj? Ugye különben ott fulladt volna meg előttem, és "a tőlem elvárható mérték" sztem már csak megállapítható jogilag ...
De tudok olyan esetet is amikor II. éves orvostanhallgató srác tette ugyanezt, mindig hordott magánál egy alkalomra való kis készletet Solu-medrol beadására, na aztán egyszer szükség is lett rá.
sokan érvelnek a laikus gégemetszés mellett.. nagyon impresszív, hogy ilyen sokat képzelnek magukról egyesek, és abból indulnak ki, hogy csak sikeres lehet, nem lehet elrontani. ha ez lenne a szitu, minek orvos a világon?
Ja, kedvezményes áron vakbélműtétet vállalok. jelentkezni priviben. Láttam videón 2x, miért ne? xd
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!