Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mi történik akkor, hogyha...

Mi történik akkor, hogyha olyan személy ad injekciót sűrgősségi esetben (! ) valakinek, akinek nincs erre jogosultsága?

Figyelt kérdés

Tegyük fel,hogy adott az alábbbi szituáció!

Egy embert megcsíp a méh.Súlyos allergiás reakció lép fel,a sérültnek eldagad a légútja,nem kap levegőt.(anafilaxia)

Egy elsősegélyben jártas ember,akinél pl. Hidrokortizon van,beadja,és -tegyük fel-,ezzel megmentve az életét.

Felelősségre vonják a segélynyújtót?

2014. febr. 23. 21:48
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

Nem kaptam én semmilyen receptet :D Bementem a gyógyszertárba,és kértem egy 100mg-os Hidrót,feloldóval együtt.Szó nélkül ideadták :))

"ezt mint elsősegély-mániás kérdezem."

Örülök,hogy legalább van olyan ember,akit érdekel :)

2014. febr. 24. 16:24
 12/31 anonim ***** válasza:

Én tűket szoktam magamnál hordani, hogy megcsinálhassam ezt...

[link]

Speciel injekciót kérni recept nélkül még nem jutott eszembe :)

2014. febr. 24. 17:22
 13/31 A kérdező kommentje:

Te jó Isten!Hát,gratulálok,én ezt már nem merném megcsinálni :D

A Hidróval az a gond,hogy anafilaxiás sokknál nem biztos,hogy idejében fel tud szívódni,még intravénásan adva se.0,01 mg adrenalint szoktak adni ilyenkor,ha jól tudom.Jóval hatásosabb,csak az adrenalinnal vigyázni kell azért már. :)

2014. febr. 24. 17:30
 14/31 anonim ***** válasza:
Az adrenalinhoz is van ilyen szuri, csak marha drága. Asszem EpiPen a neve.
2014. febr. 24. 17:35
 15/31 A kérdező kommentje:
2014. febr. 24. 17:44
 16/31 anonim ***** válasza:

Az a baj ezekkel a beavatkozásokkal, hogy ha megcsinálod őket úgy, hogy nem vagy rá képzett és bármi baja lesz utána a betegnek akkor téged vesznek elő. Megmondom őszintén, hogy kétlem, hogy kellő tanulmányok és gyakorlat nélkül valaki meg tudna csinálni egy gégemetszést bármennyi videót meg tnanyagot szed össze hozzá. Plusz ha beadod a gyógyszert és ne adj isten allergiás rá akkor bukovári van. Nem véletlen, hogy a mentőknél is csak a tiszt meg az orvos gyógyszerelhet.

Ez ördögi kör olyan helyen is ahol szakképzett emberek dolgoznak. És még összetettebb ha egy laikusról van szó.

Ja a "farzsebes" voltam.

2014. febr. 26. 02:52
 17/31 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy engem vesznek elő, de ha egy barátom allergiás rohamot kapna egy túra közben az erdő közepén, a mentőhelikopter is 10 perc, mire odaér minimum, a leszállással együtt, én bizony megpróbálnám.
2014. febr. 26. 11:32
 18/31 anonim ***** válasza:
Sőt, sztem még idegennél is, ha nincs esély, hogy kiér a mentő, mielőtt megfullad...
2014. febr. 26. 11:34
 19/31 anonim ***** válasza:
én kezet csokolok annak aki végzettség és gyakorlat nélkül be ad egy vénás injekciót...(nem beszélve arról hogy stressz helyzetben megint más). A muscos injekciót nyilván könnyebb beadni, de ha 1 nap nem adsz be 8-at akkor amikor éppen előtted fulladnak el és lila fejjel vergődnek nem hinném h betudnád adni (egy laikusnál ott is nagy a veszély h pl beletöri a tűt). Szerintem nem vonnának felelősségre de ilyen esetben első a mentő hívás...ha intubálni kell cseszheted az injekciódat...
2014. márc. 5. 15:27
 20/31 anonim ***** válasza:
Utolsó, neked akkor fogalmad sincs, hogy milyenek ezek a vészhelyzetben használható injekciók. Lényegében egy nagy henger, lecsavarsz róla egy kupakot, aztán azzal a végével egyenesen belevágod a beteg combjába. Ruhán keresztül. Ennyi. Azért van, hogy maga a beteg tudja használni a fuldoklás kellős közepén is.
2014. márc. 5. 21:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!