Miért van az, hogy egyesek fitten, vidáman ébrednek, mások "alig élnek" reggel, és morózusak? Hogyan lehet az utóbbin segíteni?
Lehet hogy nem a megfelelő alvásciklusodban ébredsz. Szakszerűen nem tudom neked elmagyarázni, de biztos hallottál már arról, hogy vannak mély és felszínes ciklusok az alvás során. (Pl. a felszínesben álmodsz) Ha a vekker egy ciklus közepén ébreszt, akkor sokkal fáradtabbnak fogod érezni magad, mintha inkább korábban keltél volna, de egy alvásciklus végén.
Arról nem is beszélve, hogy a nálunk társadalmilag elfogadott monofázisos alvás (amikor csak éjszaka alszol) egy csomó embernek nem megfelelő.
Nekem például éjszakánként elég 6 óra alvás (ha tovább alszom úgy ébredek, mint akit agyoncsaptak), de délután muszáj 1-1,5 órát aludnom, különben teljesen használhatatlan vagyok a nap további részében. Ez a bifázisos alvás, ami a mediterrán népeknél jellemző.
Sziasztok! Köszi a válaszokat, már az megnyugtató, hogy mások is vannak ezzel így. :)
A 2. hozzászóló tippjei nem rosszak, megpróbálom.
Az utolsónak: persze, ismerem az alvásciklusokat, és ez remek magyarázat volna, ha nem lenne velem mindig ez, függetlenül attól, mennyit alszom és órára vagy magamtól kelek-e (bár tény, ez utóbbi esetben azért nem vagyok annyira rossz fej, csak kómás).
Az is igaz, hogy nem mindenkinek ugyanolyan az alvásigénye, a férjem pl. nap közben imád aludni, és van, hogy fél óra alatt „kialussza” magát. Na, erre én képtelen vagyok, fél óra alvás után rosszabbul vagyok, mintha nem aludtam volna…
De lehet, hogy utánanézek, kapható-e valami alvásciklusfigyelő, ami egy kívánt intervallumon belül a megfelelő fázisban ébreszt. Ki tudja, lehet, hogy ez működne. :)
Nálam az alvásciklus az alapvetés. Nem tudom, nálad milyen a "rosszfejség". Én anno képes voltam arra, hogy egyik kezemmel támasztottam az ajtófélfát, a másikkal meg rácsuktam a kezemre az ajtót.:D Vagy kedvesen szóltak hogy "jó reggelt, jól aludtál?", én meg dühösen visszaszóltam "honnan tudjam, nem emlékszem!"
Persze az "alapvetésen" kívül sokminden közrejátszhat. A túlzott pszichikai vagy szellemi megterhelés (vizsga, beteg hozzátartozó, stresszes munkahely). A depresszió egyik fajtájának kifejezett tünete a túlzott aluszékonyság anélkül, hogy kipihennéd magad. És lehetnek élettani hatások is, a vashiányos vérszegénységen kívül pl. igen fontos a magnézium a tűrőképességhez, a nagydózisú, min. 500 mg C-Vitamin a "frissesség" érzéshez.
Még néhány ötlet:
Lefekvés előtt alaposan szellőztesd ki a szobád, legyen oxigéndús a levegő, így pihentetőbb az alvás.
Nem lehet, hogy szellemi munkát végzel? Ha igen, akkor sportolj, mozogj, fáradj el testileg, mert a csupán szellemi fáradtságot a legnehezebb kipihenni.
És persze jó a hideg zuhany, hideg víz ivás is.
Köszi a tippeket, tehát magnézium, C-vitamin, hideg víz, kevesebb stressz, több mozgás (igazad van, szellemi munkát végzek és az utóbbi időben feszült is vagyok sajnos)…
De akkor is igazságtalan, hogy másoknak nincs ilyen problémájuk, pedig hasonlóan élnek, mint én. :) A fránya szervezetem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!