Szerintetek mit kezdhet az életben egy diszleksiás?
Rólad van szó? Mert azért tudsz írni, ha hibásan is, szóval nem vagy diszlexiás, legalábbis nem súlyosan...
Egyébként bármit, ami nem kifejezetten szellemi munka. Bármilyen fizikai munka, sport, művészet megfelelő lehet. Egy diszlexiással ugyanaz a helyzet, mint egy "egészséges" emberrel: meg kell találni, hogy miben jó, miben tehetséges, mihez van érzéke.
Én is diszlexiás vagyok, mégis törekszem arra, hogy lehető legkevesebb hibát ejtsek.
Ezért ha írok akár ide a gyakorira, akár levelet vagy bármit, inkább leírom tízszer, inkább használom a hibaellenőrzőt vagy ha nem tudom mit hogyan kell írni, akkor kikeresem a helyesírás szótárból. Ha egyik sincs kéznél, akkor a páromat kérem meg, hogy ellenőrizze le.
Bár nem vagyok nyelvtantanár, sem író, de ezek nélkül is szépen boldogulok az életben. Van szakmám, benne dolgozom, családot nevelek. Attól hogy diszlexiás valaki, még nem kell élve elásnia magát. Teljes értékű ember ő is, csak hát nekünk diszlexiásoknak több idő kell a fogalmazáshoz..
Meg lehet tanulni, együtt lehet élni vele.
Sajnos a nyelvtudás lassanként már mindenütt elvárás lesz, úgyhogy ha tudsz írni, akkor az a fő korlátozó tényező. A speciális nyelvtanfolyamok nagyon drágák.
A másik probléma, hogy sokan a helyesírás alapján ítélnek meg.
Merre akarsz menni? Mit akarsz kezdeni magaddal? Milyen anyaggal szeretsz dolgozni?
De a diszlexiádat figyelembe kell venniük, nemde? Bár ennek nem olvastam utána. Én az Egyetemi Katolikus Gimnáziumba jártam, jól éreztem magam. A felmentésedet a középiskolának is be kell nyújtanod, ha használni akarod.
Kézügyességed milyen? Mi a kedvenc tárgyad?
Ha tovább akarsz tanulni, akkor tanulj eszperantót és angolt, akár az iskola mellett. Az előbbi a felvételihez kell majd, az utóbbi a munkához. Mivel a főiskolára már kérni fogják a nyelvvizsgát.
Az eszperantó egy nemzetközi élő nyelv, aminek ugyan kevés beszélője van, de viszonylag egyszerű, így könnyen megtanulható. Az egyetemre bemeneti feltétel lesz a középfokú nyelvvizsga, de a te nyelvi képességeid átlag alattiak. Ha átlagos nyelvi képességgel még külön vizsgafelkészítő nyelvtanfolyam kell, akkor neked esetleg évekbe telne, mire az érettségi után felfejlesztenéd nyelvvizsga szintre az erősebb nyelvtudásod. Az eszperantó könnyebb, mint a természetes nyelvek, ezért nem kell annyi nyelvi előkészület a felvételihez.
Mindhárom tárgyaddal továbbmehetsz majd, és az intuíciódat, képi gondolkodásodat is kihasználhatod. A fizika szak erős matematikát kíván. Amit nem ajánlanék, az a bölcsészet és a média lenne, de ezeket amúgy sem választanád.
nagyon szeretem a matekot és a nyelveket is jól tanulom kivéve a magyart de nagyon köszönöm a komenteket
és a jó tanácsokat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!