Férjem alvás közben rángatózik. Ez miért van?
Plusz csapkodja a lábait. Engem kimondottan zavar. Nem a hang, vagy hogy ráng az egész ágy tőle, hanem hogy nem tudom, miért van ez. Esetleg valaki tudja???
Köszi
Lewhet ez rémálom miatt is.Amikor nekem is rémálmom van anyám azt mondta hogy mindig fészkelődök az ágyban.Volt olyan is hogy leestem az ágyról vagy éppen túl közel mkerültem a falhoz és reggeli épresztésnek lefejeltem a falat :)
De lehet idegi alapon is.Vagy nagyon meleg van és azért forgolódik.Szerintem kérdezd meg tőle,ha szükségess látogassatok el egy orvoshoz.
Az elalvási myoclonus (vagy hypnagóg rángás) hirtelen, gyors lábrándulásokat jelent az elalvás kezdetén. Ha nem okoz ébredési reakciót, az alvó nem tud róla, csak a hálótárs észleli. Súlyos esetben, ritkán, elalvási nehézséghez vezet. Fizikai és szellemi kimerültség, koffein, alvásmegvonás provokálhatja.9 Differenciáldiagnosztikai szempontból is fontos, mert fiziológiás jelenség, de mégis sokszor betegséget keresnek mögötte. A nyugtalan lábak szindrómában lassabb, és visszatérôen jelentkezô lábmozgások fordulnak elô, többé-kevésbé akaratlagosan, és ezeket mindig kellemetlen parestézia idéz elô.
Szemben az elalvási myoclonussal, a periodikus végtagmozgások szindróma az alvás alatt végig, periodikusan jelentkezô rángásokkal jár.
A másik elmélet szerint az elalvási myoclonus valójában védekező reflex. Az izmok az alvást megelőző percekben fokozatosan ellazulnak, míg egyszer csak annyira lazák lesznek, hogy az agy úgy értelmezi, hogy a test zuhan. Ezért következik be a hirtelen izomfeszítés, mintegy a becsapódás erejét felfogni. Ezt az elméletet támasztja alá az is, hogy az elalvás kezdetén sokan álmodnak (hallucinálnak) zuhanással kapcsolatos élményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!