Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Belehet adni magadnak boldogsá...

Belehet adni magadnak boldogság hormont?

Figyelt kérdés

arra gondolok mint a drogoknál, lehetséges, hogy pl beadsz magadnak 3 gramm boldogság hormont ? !

Ha jól tudom endorfin a boldogsághormon neve, de belehet adni ? Csak lfelvetődött bennem ez a kérdés a reggeli kávém mellett ! :D

2013. ápr. 30. 06:12
1 2 3
 11/22 Tom Benko ***** válasza:
Rengeteg termelôdik. De ha úgy érzed, mégsem, akkor célszerû szakemberrel elbeszélgetni.
2013. máj. 3. 07:25
 12/22 A kérdező kommentje:
Az nem lényeg, de mi lenne, ha b eadnék magamnak mondjuk annyi mennyiséget, maint ami a világ legboldogabb ember hormonmennyiségének a hatszorosa ? Ilyen eufórikus állapotban feküdnék boldogan, mint akit belőttek heroinnal, vagy mi ? Ez az eamit nem értek.. és miylen káros hatásai lehetnek ?
2013. máj. 3. 14:57
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
Az endorfin annak a rövidítése, hogy "endogén (=belsö termelésü) morfin". A belsö termelésnek pont az egyik feladata, hogy megjutalmazzon a kifejtett tevékenységeidért, a másik feladata pedig a fájdalomcsillapítás. Az agyad szempontjából tökmindegy, hogy ami kívülröl bejuttatott dolog az konkrétan "plusz" endorfin, vagy morfin, heroin (=diacetilmorfin), vagy egyéb ópiát, vagy opioid. Tehát a folyamatos betépés gyk. ugyanolyan érzés lenne, mint bemorfiumozva. Feltételezem, hogy az endorfinnak ugyanolyan vagy hasonló érzéstelenítö és euforizáló hatása lenne, mint a többi opioidnak. A függöség kialakulása is nagyon esélyes lenne, hiszen nem kellene semmit sem tenned a boldogsághoz. A tolerancia hamar kialakulna, tehát egyre nagyobb adagokat kellene bejuttatnod, mert a túlingerelt receptorok visszahúzódnának. Az opioid-túladagolás pedig nagy eséllyel légzésbénulás általi halálhoz vezetne.
2013. máj. 21. 21:35
 14/22 A kérdező kommentje:
Értem, köszi az infót, magyarul ha úgy vesszük ez is számítható drognak, mondjuk 99.999 százalékban senki nem lövi magát endorfinnal ! :D Egyébként már akartam is kérdezni, hogy esetleg keverem-e az endorfint, mert én is hallottam már a fájdalomcsillapításáról, és azt hittem, hogy biztos rosszul hallottam, mivel ez boldogsághormon, gondoltam biztos h..e vagyok, és más az ami blokkolja az "idegeket" de akkor jól emlékeztem ! :D
2013. máj. 22. 06:24
 15/22 anonim ***** válasza:
Az endorfinnak intravénásan semmilyen vidámító hatása nincs. Emeli a vérnyomást és a pulzusszámot, de ennyi. Úgy hat mint az adrenalin.
2013. aug. 24. 05:12
 16/22 cli_hlt ***** válasza:

Endorfinból több is van, ez egy gyűjtőfogalom.

A már említett "runner's high", tehát a hosszan tartó testi megerőltetés során fellépő fájdalomcsökkenés és eufória nem feltétlenül csak az endorfinoknak köszönhető, hanem valószínűleg az anandamin (és más) nevű endokannabinoid(ok) is szerepet játszik(játszanak) benne. Hasonló lehet a helyzet minden más hasonló leírt esetben: nem egyetlen vegyület, hanem neurotranszmitterek és hormonok sokasága okozza az adott tudatállapot-változást.

Így nem hiszem, hogy be tudnál adni magadnak "boldogsághormont", mivel ez így nem is létezik.

Ráadásul ott van a vér-agy gát, ami nem nagyon enged át dolgokat a vérből az idegrendszerbe. A neurotranszmitterek/hormonok egy része ezen képtelen áthatolni. Az endorfinok molekulái túl nagyok, hogy ezen átjussanak, így valószínűleg nem éreznél semmit, ha ezeket beadnád magadnak.

A válasz ezért sajnos: nem.

2013. aug. 24. 14:19
 17/22 A kérdező kommentje:
Értem, csak ugye heroin esetén az emebr nagyon nagy boldogságot érez elvileg, de kíváncsi lennék, ha aheroin ekkorát ad, akkro a "tiszta boldogság" mit okozna. Azt hittem valahogy belehet juttatni, mint a többi ilyen "szert" .
2013. aug. 24. 14:24
 18/22 cli_hlt ***** válasza:

Semennyit, mert nincs ilyen.

Az intravénás heroin nagyon intenzív eufóriát idéz elő, de cserébe nagyon addiktív, és az utcán kapható heroin fel lehet ütve egészségre káros dolgokkal, ráadásul az adagolása sem egyértelmű, ezért ha lehet, inkább ne próbálkozz vele.

2013. aug. 24. 15:48
 19/22 Tom Benko ***** válasza:
Én amondó vagyok, hogy termeld magadnak - szexelj sokat.
2013. aug. 25. 11:04
 20/22 A kérdező kommentje:
jaah szexeljek... 20 leszek lassan, és még nem voltam nővel.
2013. aug. 25. 12:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!