Az igaz, hogy nagyszülőről unokára jobban öröklődnek a betegségek?
Szia!
Én is hallottam ezt, nem is olyan régen.
A vicc az, hogy én egy öröklődő betegséggel születtem (szerencsére gyógyítható volt), de ez a betegség nem a nagyszüleim valamelyikénél fordult elő, hanem - valószínűleg - nagypapám egyik testvérének volt ilyen, aki csecsemőkorában bele is halt.
Röviden tehát: nem hiszem.
De azért érdekes, hogy ezt tanítják.
Az is fura, hogy egy távolabbi rokonodtól örököltél betegséget :O.
Mi ezt már gimiben tanultuk, a tanár le is vezette mindenféle ábrával, hogy miért van így.
Mi is így tanultuk. Sztem lehet benne vmi.
Legalábbis mamámnak volt 1 ritka bőrbetegsége, amit egyik lánya se kapott el,,csak nálam jött elő pár éve. És a doki szerint örökletes.
Azért a genetika nem ilyen egyszerű dolog. Vannak olyan tulajdonságok amiket a domináns gének örökítenek tovább és vannak olyanok, amiket a recesszív gének.
Betegség esetén közrejátszhat az is, ha a betegség génjét csak hordozóként örököljük a szüleinktől, viszont a mi gyerekeinknél jelenik meg maga a betegség.
Vannak olyan betegségek is, amik csak a hímnemű utódoknál okoznak betegséget, női ágon csak a hordozás öröklődik (ilyen pl. a hemofília, ami anyai ágon is öröklődhet, de csak a fiúknál okoz panaszokat)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!