Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mit gondoltok a csecsemőkori...

Mit gondoltok a csecsemőkori körülmetélésről? (nem vallási megfontolás)

Figyelt kérdés

Januárban fog megszületni a kisfiam, és bogarat ültettek a fülembe ezzel kapcsolatban, elkezdtem utána nézni. Persze olvasni róla hideget-meleget, de általában az a tapasztalatom, hogy akik mellette érvelnek azok számos egészségügyi és életviteli pozitívumot tudnak felsorakoztatni(akár magánemberek, orvosok, szervezetek, országok - legutóbb az USA-ban lett hivatalos, hogy az egészségügyi szervezetek a metélést támogatják hivatalosan is), míg azok, akik ellene érvelnek a szubjektív esztétikai tapasztalaton kívül (meg hogy így természetes) nem nagyon tudnak felhozni ész érvet. Továbbá rengeteg férfi ismerősöm van, családban is volt rá precedens, több volt barátom is, akiknek serdülő vagy felnőtt korukban kellett elszenvedni a nagyon fájdalmas műtétet és gyógyulási folyamatot szűkület miatt, de a mostani párom is emellett érvelt, mert bár neki műtétre nem kerül sor, elmondása szerint sokat szenvedett vele. Így egyre inkább hajlok afelé, hogy ennek lényegében csak pozitív következménye lehet. Ráadásul fórumokat meg itt is olvasgatva, minden férfi, akit végül körülmetéltek felnőtt korában, azt mondja, hogy sokkal jobb így. (de ha csak a szubjektív tetszésen alapul, személy szerint nekem is jobban tetszik esztétikailag). Szóval itt a sok jó dolog, a másik oldalon pedig csupán a negatív konnotáció, amit neki rendeltek a mi kultúránkban meg az, hogy "helyette dönteni". De ha ez a döntés pont azt jelenti, hogy később sok fájdalomtól és kellemetlenségtől kímélem meg?

Nektek mi a véleményetek? Még egyszer mondom, egyelőre elvi szintű a kérdés, csak mérlegelek. (amúgy a párom is először megrökönyödött, hogy hogy jutott ez eszembe, aztán most, hogy átbeszélgettük, jobban támogatná az ötletet mint én)

2012. nov. 20. 14:27
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
89%
Engem kisgyermekkorban (3évesen) metéltek körül. Emlékeim szerint akkor már majdnem egy hétig rossz volt amíg begyógyult, csecsemőkorban talán jobb mint későbben.
2012. dec. 2. 11:22
 12/27 anonim ***** válasza:
88%
Jobb minél előbb, később már egyre macerásabb!
2012. dec. 3. 12:42
 13/27 anonim ***** válasza:
79%
Soha nem bocsátanám meg anyámnak, ha így döntött volna helyettem csecsemőkoromban. SOHA.
2012. dec. 3. 19:21
 14/27 anonim ***** válasza:
67%
A barátnőd (vagy a feleséged) viszont hálás lesz majd érte anyukádnak!
2012. dec. 5. 16:46
 15/27 anonim ***** válasza:
86%
Inkább csecsemőkorban, mint kisgyermekként vagy kamaszként...
2012. dec. 13. 22:00
 16/27 dBLOOD42 válasza:
31%

A körülmetélés eredetileg vallási indíttatású volt, ennek a fajta csonkításnak (a test bármely természetes részének eltávolítása csonkítás) egyetlen oka az önkielégítés megakadályozása volt, mely sok vallás tanai szerint tisztátalanság, bűn, stb. Csupán jóval később vált az orvostudomány számára ismertté, hogy a körülmetélteknél a nemi szervek bizonyos betegségei nem, vagy kisebb eséllyel fejlődnek ki.

Egészségügyi szempontból tehát egyértelműen hasznos.

Más kérdés viszont, hogy mit fog gondolni minderről a gyermeked amikor már képes lesz dönteni saját sorsáról, egyet fog e érteni utólag azzal hogy a testét megcsonkítottátok. Nem állítom hogy nem, csupán érdemes ezt a szempontot is átgondolni.

2013. jan. 10. 21:21
 17/27 anonim ***** válasza:
68%

Nekem kizárólag problémám volt belőle egész életemben.

Kisgyerekkoromban olyan közegben voltam (több helyen is, több suli, több osztály, több közösség, nem csak 5-6 csoport, amire még legyinthetnénk) ahol nem volt más körülmetélve és emiatt én voltam az, akit emiatt csúfolni lehetett. És nagyon rossz volt.

De még rosszabb az volt, amikor felnőttként rájöttem, hogy ezzel mennyi egyéb probléma is van.... a kiszáradás, a feszülő bőr, a kérges, foltos makk, hosszan sorolhatnám...

És persze az orvosok nem tudnak mit tenni... ami nincs, azzal nem sokat tud kezdeni már senki :(

2013. febr. 20. 22:09
 18/27 anonim ***** válasza:
74%
A körülmetélés nem csonkítás, sem gyereknél, sem felnőttként. A körülmetélés hasznos eljárás, mind a férfi, mind a nő számára. Magyarországon is terjed, bár nem annyira, mint Nyugat Európában vagy az USA-ban, de sokan megcsináltatják.
2013. febr. 21. 12:17
 19/27 anonim ***** válasza:
53%

A fityma funkciókkal bír és ezeket a funkciókat én most, ebben a pillanatban is hiányolom. Nem hiszem, hogy normális az, hogy kiszárad a makk, kérges, rossz tapintású. Nem hiszem, hogy ki kellene tenni bármilyen gyereket is műtéti kockázatnak....

Hadd legyen a saját döntése, mert az Ő TESTE.

2013. febr. 21. 21:54
 20/27 anonim ***** válasza:
51%

Az USA-ban a második világháború után nagyon nagy divat lett a csecsemők megcsonkítása, elsősorban a maszturbálás megakadályozása miatt, lányokat is csonkoltak, még a 60-as években is.

(Talán erre gondol az egyik hozzászóló, amikor azt írja, hogy "hasznos a nőnek is")

Manapság már kicsit józanodtak: a mandulákat és fitymákat nem tekintik ellenségnek és egyre kevesebb szülő akarja a választás szabadságától megfosztani a gyerekét.

Szerepet játszhat ebben az a tény is, hogy a neten arc és név nélkül már bátrabban osztják meg férfiak a (főleg gyerekkori) csonkolásból eredő problémáikat, már nem csak a beteges fétis miatt marhaságokat firkálók és embertelen orvosok véleményeit olvasni a témában, hanem sok olyan emberét is, akik - hozzám hasonlóan - így vagy úgy rosszul jártak ezzel a barbár eljárással.

2013. febr. 21. 22:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!