Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mit gondoltok a csecsemőkori...

Mit gondoltok a csecsemőkori körülmetélésről? (nem vallási megfontolás)

Figyelt kérdés

Januárban fog megszületni a kisfiam, és bogarat ültettek a fülembe ezzel kapcsolatban, elkezdtem utána nézni. Persze olvasni róla hideget-meleget, de általában az a tapasztalatom, hogy akik mellette érvelnek azok számos egészségügyi és életviteli pozitívumot tudnak felsorakoztatni(akár magánemberek, orvosok, szervezetek, országok - legutóbb az USA-ban lett hivatalos, hogy az egészségügyi szervezetek a metélést támogatják hivatalosan is), míg azok, akik ellene érvelnek a szubjektív esztétikai tapasztalaton kívül (meg hogy így természetes) nem nagyon tudnak felhozni ész érvet. Továbbá rengeteg férfi ismerősöm van, családban is volt rá precedens, több volt barátom is, akiknek serdülő vagy felnőtt korukban kellett elszenvedni a nagyon fájdalmas műtétet és gyógyulási folyamatot szűkület miatt, de a mostani párom is emellett érvelt, mert bár neki műtétre nem kerül sor, elmondása szerint sokat szenvedett vele. Így egyre inkább hajlok afelé, hogy ennek lényegében csak pozitív következménye lehet. Ráadásul fórumokat meg itt is olvasgatva, minden férfi, akit végül körülmetéltek felnőtt korában, azt mondja, hogy sokkal jobb így. (de ha csak a szubjektív tetszésen alapul, személy szerint nekem is jobban tetszik esztétikailag). Szóval itt a sok jó dolog, a másik oldalon pedig csupán a negatív konnotáció, amit neki rendeltek a mi kultúránkban meg az, hogy "helyette dönteni". De ha ez a döntés pont azt jelenti, hogy később sok fájdalomtól és kellemetlenségtől kímélem meg?

Nektek mi a véleményetek? Még egyszer mondom, egyelőre elvi szintű a kérdés, csak mérlegelek. (amúgy a párom is először megrökönyödött, hogy hogy jutott ez eszembe, aztán most, hogy átbeszélgettük, jobban támogatná az ötletet mint én)

2012. nov. 20. 14:27
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
9%

"Továbbá rengeteg férfi ismerősöm van, családban is volt rá precedens, több volt barátom is, akiknek serdülő vagy felnőtt korukban kellett elszenvedni a nagyon fájdalmas műtétet"

Rengeteg?

2012. nov. 20. 14:37
 2/27 anonim ***** válasza:
74%

Ha orvosilag nem indokolt (pl. fitymaszűkület), akkor miért vetnéd alá műtétnek? Én is olvastam pro és kontra dolgokat (pl. fájdalmas a szex azóta is, kiszárad a fityma stb.), de helyette eldönteni... miért vagy benne biztos, hogy Ő a későbbiekben meg akarná csináltatni, ergo megkíméled egy későbbi fájdalmas műtéttől? Hogy számolsz el a lelkiismereteddel, ha valami gond történik a műtétnél (még egy rutinműtétnek számító mandulaműtétnél is lehet komplikáció)?

Én biztos nem csináltatnám meg!

2012. nov. 20. 14:41
 3/27 A kérdező kommentje:
Igen, arányaiban sok. De tényleg ennyit lehet kihámozni a kérdésemből?
2012. nov. 20. 14:42
 4/27 anonim ***** válasza:
59%

Az én ismerőseim között egy ilyen felnőtt sincs, egy kisfiú volt csak, akinek valóban okozott problémát, de ez 2,5 éves korában kiderült, és rendbe is tették. Nem "mérlegelésből", hanem mert szükséges volt.

Azt gondolom, nomálisan odafigyelve ez nem akkora probléma, mint próbálod beállítani.

+ Elég sok dolgot támogattak már "hivatalosan", amiről később kiderült, hogy többet ártott, mint használt.

Ész érvet akarsz az esztétikán kívül? Az esztétikai probléma olyan gátlásokat alakíthat ki a kamaszokban, amit felnőtt korára sem dolgoz fel. Lesz belőle egy zárkózott, önbizalomhányos balek, aki vagy senkinek nem kell vagy akinek igen, az csak kihasználja. Félre ne érts, nem a kis esztétikai probléma miatt...

Nekem ez a véleményem, de a te gyerekedért te vagy a felelős.

2012. nov. 20. 14:44
 5/27 A kérdező kommentje:

1, nem kell nekem esni, ezért emeltem ki még egyszer, hogy pro és kontra érveket szeretnék olvasni, én egyelőre nem vagyok egyik mellett sem, annyi, hogy annak pozitívumáról többet olvastam mint sem.

2, A csecsemőkori körülmetélés lényegében nem műtét és minimális -általad leírt- kockázattal jár. Ezek a leírások olyanoktól jöttek, akiket nagyobb- vagy felnőtt korban műtöttek ezzel.

3, Nem akarom iszonyatosan súlyos problémaként beállítani, de tényleg nagyon sok ilyen rossz élményt meséltek már.

4. Hogy önbizalomhiányos balek lenne a fiam ettől? Miért is? Egyfelől szeretném majd úgy nevelni, hogy valakit ne a külső adottságai szerint ítéljen meg (vagy magát) és ne az legyen a személyiségformáló tényező, hogy hogy néz ki akár ott lent. Másfelől pedig egyre több fiúnak van ilyen, és esztétikailag sem kijelenthető, hogy ezt szégyellni kellene, vagy bármi ilyesmi. Mondom, nekem pl. jobban tetszik úgy.

2012. nov. 20. 14:52
 6/27 szellkriszta ***** válasza:
97%

Én is körüljártam a témát. Röviden: én nem metéltetném körül a leendő fiamat.

Amellett vagyok, hogy az az ő teste, és majd neki kell döntést hoznia róla. Ha majd szeretne metélt lenni, levágni le lehet a bőrt majd akkor, de ha most levágják, és ő mégis szeretne fitymás lenni, akkor visszanöveszteni... Azt azért nehezebb (de állítólag nem lehetetlen.)

Az, hogy higiéniusabb, az ott igaz, ahol nem tudnak naponta fürdeni (pl. Afrika) De nálunk nincsenek ilyen gondok. És ma Magyarországon a metéletlen a normális - a fitymájáért nem fogják cikizni.

És ha anatómiailag érdekel: A fiúk makkjának felszínén nyálkahártya van. Mire jó a nyálkahártya? A test belső (és nem külső) felszínét borítja, és felszíne nedves (nem száraz) -Gondolj csak arra, milyen ha más nyálkahártyánk szárad ki.... Ezért ha a makk szabadon marad fityma hiányában, akkor elkérgesedik (keratinizálódik) a felszíne.

Mint nőként - ennek ellenére tetszik a körbemetélt szerszám kinézete, de tapintása nem. Olyan érdes, mint a dörzspapír -ha nem krémezik rendszeresen. (pasimon tapasztaltam).

Amúgy pedig gratulálok a születendő kisfiadhoz! Legyetek nagyon boldogok!

2012. nov. 21. 22:49
 7/27 anonim ***** válasza:
83%
Mérlegelésnél vedd figyelembe azt is, hogy az apukájának volt-e valamilyen problémája vele. Mert nagy a valószínűsége, hogy a fiadnál is jelentkezni fog.
2012. nov. 21. 22:59
 8/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, ezeket is mérlegelem. Igen, sajnos apukának is volt (nem higiéniai) problémája vele, hanem fékszakadás, ami élete egyik leghorrorisztikusabb élménye volt, nem kívánja senkinek.
2012. nov. 21. 23:17
 9/27 anonim ***** válasza:
Akkor én a helyedben metéltetnék!
2012. nov. 21. 23:34
 10/27 anonim ***** válasza:
69%

Ez a kérdés sokkal, de sokkal bonyolultabb, semmint hogy itt meg lehessen normálisan válaszolni.

Egy biztos: a körülmetélés a XXI. században már nem vallási vagy törzsi kérdés, és nem is higiéniai szükségesség. Rengetegen csinálják (nem csak az USA-ban) és Mo-on is terjedőben van. A kiszáradás más miatt van, ez nem a körülmetélés következménye. Ezt a műtétet minden korban el lehet végezni, persze újszülötteknél a legegyszerűbb, de kisgyerekkorban vagy a serdülő kor előtt is sokan átesnek rajta. Szerintem ez sokkal egyszerűbb, mint felnőtt fejjel megcsináltatni, de ez sem ritka! Az ember egyébként rengeteg mindenben dönt a gyereke helyett: ez a szülő felelőssége.

Egyszóval: ha benned van, hogy meg akarod neki csináltatni, akkor tedd meg. Nem fogják ezért csúfolni, sőt a barátnői, felesége hálás lesz majd érte!

Remélem segítettem!

2012. nov. 27. 17:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!