Miért születnek beteg gyerekek, ha a szülők közeli rokonok?
Egy másik témánál volt ezzel kapcsolatban feltéve egy kérdés, és eszembe jutott, hogy én nem tudom, hogy miért nem lehet pl unokatesóknak közös egészséges gyereke. Tudom, hogy szellemileg fizikailag nem lesz egészséges, de miért? hogy működik ez az egész?
(na nem mintha nálam fennállna olyan helyzet, hogy gyereket akarok az unokatestvéremtől:D 16 vok, csak érdekel...)
az előző válaszoló jót írt, de lefordítom. leegyszerűsítve: minden génből kettő van 1 embernek, ebből csak az egyik fejti ki a hatását. pl ha van egy kék szemet és egy barna szemet kódoló géned, akkor barna lesz a szemed, mert a barna domináns a kék felett. sok betegség recesszíven öröklődik, ami azt jelenti, hogy ha abeteg gén mellett van egy egészséges is, akkor az egészséges fogja kifejteni a hatását és a betegség nem jelenik meg.
tegyük fel, hogy egy családban van egy beteg gén. mondjuk az egyik nagyszülőben. ő ezt tovább örökíti a gyerekeire, ők meg tovább a saját gyerekeikre, de beteg senki sem lesz, mert a másik szülőtől mindenki egészséges gént kapott. könnyen előfordulhat, hogy 2 unokatestvérnek is van 1-1 beteg génje(de ők maguk egészségesek ugye). lesz egy gyerekük mondjuk. ez azt jelenti, hogy a gyerek páros génjeinek felét az anya, felét az apa adja. ha mindkettőnek van beteg génje, akkor nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy a gyerek éppen pont mindkét szülőjétől a beteg gént kapja, és beteg lesz. míg ha idegennel házasodik kicsi a valószínűsége annak, hogy pont olyan embert fog ki, akinek pont ugyanazon génpárjából beteg az egyik.
persze 1 embernek nem csak 1 génjében van ilyen lappangó beteg gén, hanem sokban, így a rokonházasságokból születő gyerekek sokszor halmozottan betegek. persze lehet, hogy teljesen egészséges lesz a baba.
kicsit szájbarágós, de remélem érthető lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!