Ilyen mértékű sugárzás árthat?
Pl fogorvosnál amikor fogröngent csinálnak. Nekem 2-szer csináltak eddig.
Árthat? 18 éves vagyok. Csak kíváncsi vagyok.
Mert kellett ilyen mellre való izét tenni.
17:27-es. Ez így ebben a formában nem igaz. A röntgen sugárzás és a rák közötti összefüggés stochasztikus (azaz valószínűség elvű -minél több sugárzás ér annál nagyobb az esély a rák kialakulására) nem pedig determinisztuikus (azaz egy határtól fölfelé van hatás, alatta nincs)
Tehát nagyon kicsi sugárzás is kialakíthat rákot, de ennek esélye a természetes sugárzás mértéke alatt (kb 2.4 mSv/év) iszonyúan! kicsi. Jelentősebb kockázat (azaz kb innentől kimutatható a dolog) 100-200 mSv-től van, amennyiben relatíve rövid idő alatt kapta (néhány másodperc-1-2év) az illető.
18:12 igen, így pontosabb a meghatározás. Nem is számként értettem, hogy ha valakinek volt 9999 röntgenfelvétele, akkor a következőtől már elviszi a rák, hanem úgy, hogy körülbelül 10 000 mellkasröntgen "ereje".
Kérdező: Csernobilban eszméletlen mértékű sugárzást kaptak az akkor épp ottlevők. Pontos számot most nem találtam, de az én elgondolásom szerint röntgenezéssel annyit maximum akkor lehet elérni, ha napokig 24 órán keresztül folyamatosan röntgeneznek.
Jó ezt értem de azt nem értem hogy :
Ha valakit megröntgeneznek pl fogröntgen vagy egyéb, akkor az adott sugárdózis pl a 0.05 az az emberben bent marad, vagy az elcsitul egyszer?
Mert furán hangzik hogy mindennap ér kicsi sugárzás, és ha bennem marad akkor felhalmozódik?
Csernobilban jóval nagyobb sugárzás érte az ott olgozókat.
kontrétan:
28 (+3) haláleset
1 – 2 Gy: 140 fő
2 – 4 Gy: 55 fő
4 – 6 Gy: 21 fő
6 – 16 Gy: 21 fő
1 Gy = 1 Sv = kb 20000 fogröntgen és ami fontos itt gyakorlatilag másodpercek érte ennyi sugárzás az egész szervezetet (ugyanis sugárterápia során 60-80 Gy is kapnak a betegek mgésem halnak bele).
Fizikailag nem marad bennünk, hiszen a sugárzás a szervezetben elnyelődik (ionizációk sorozatán keresztül), tehát nem "zizeg" bennünk életünk végéig. Ám a sugárzás képes eltörni a DNS-t (ami miatt alakul ki rák) amit ugyan a szervezet az estek 99,99999999% -ban kijavít, de attól még nyoma marad. az a DNS már nem lesz teljesen ugyanolyan. még akkor sem ha szervezet DNS javító mechanizmusai szinte tökéletesek.
Így mindegy egyes kis sugárzás növeli egy kicsivel a rák kialakulásának kockázatát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!