Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Kénpor égése során keletkező...

Kénpor égése során keletkező gáz rontja az egészséget? Milyen mértékben?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Tegnap kémián a vaspor égéséről volt egy kísérlet. A tanárnő bunsen-égő lángjára szórt 3-5 teáskanál vasport.. de eközben bűzös szag lett a teremben.

Kiderült hogy valaki korábban kénpor és vaspor szétválasztását szemléltette mágnessel és miután végzett a dolgával a vasport visszatette az üvegbe némi kénporral egyetemben.. tehát ez is égett a vasporral, és szúrós szagú kén-dioxid keletkezett. Eszembe jutott mintha azt hallottam volna régebben hogy ez a gáz mérgező(?) és hogy roncsolja a fehérjék szerkezetét. Fel is tettem a kérdést, de nem talált halló fülekre, a tanárnő ugy csinált mintha meg se hallotta volna, kissé elvörösödött a képe, feltettem még kétszer csinálta tovább a dolgát aztán hagytam.. pedig nem volt nagy zaj és a második padban ülök.. El is terelte a témát gyorsan.. mi meg kb. 20 percig voltunk a kísérlet után a teremben..

Tényleg árt az egészségnek? milyen mértékben? mit lehet ellene tenni?

2011. nov. 19. 14:06
 1/2 anonim válasza:

Wikipédiáról: "Szúrós szagú, mérgező gáz, belélegezve a nyálkahártyát izgatja, a vörösvérsejteket roncsolja. A mikroorganizmusokat is elpusztítja, ezért a konzerviparban tartósításra használják. A színes anyagokat kifehéríti, a foltokat a textíliából eltünteti. A papír- és textiliparban főként fertőtlenítésre használják."

Persze nagyon kis dózisban (illetve koncentrációban) legfeljebb csak a szaga kellemetlen, esetleg kicsit köhöghetnéked támad, nagyobb adagnál már komolyabb tünetek is jelentkezhetnek. A városi levegőben is van egy kevés, nap mint nap beszívod... azért remélem, a tanárod legalább nyitott ablakot, vagy szellőztetett.

2011. nov. 19. 14:17
 2/2 A kérdező kommentje:
óra közben nem nyitott ablakot, mert fázik.. csak mikor elhagyta a termet..
2011. nov. 19. 14:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!