CT, kontrasztanyag: ha egyszer rosszul voltam tőle, következő alkalommal is ugyanúgy reagál a szervezetem rá?
Tavaly nyáron voltam, nagyon rosszul lettem tőle: hánytam, és ájulás előtti, szédüléses reakcióm volt majdnem 1 órán keresztül.
Most megint kell menjek és nagyon félek, ugyanaz lesz a reakció a szervezetemnek vagy lehet, hogy most nem? Elnézést, ha butának hangzik a kérdés!
Egyáltalán nem buta a kérdés, sem a kérdező :)
A leírásod alapján valamilyen szinten érzékeny vagy a kontrasztanyagra, de a leírt tünetek nem felelnek meg igazi anafilaxiás reakciónak (hála Istennek:). Okozhat hányingert, szédülést, vérnyomás emelkedést, van akinek kiütést, nehézlégzést. Nyilván mérlegelni kell, hogy az adott CT vizsgálatnál megéri-e egy várható reakció rizikója, ad-e annyival több információt a kontrasztanyagos vizsgálat ebben az esetben? Ha igen, akkor - szigorúan a Te írásbeli beleegyezéseddel - intenzív osztályos orvosi háttérrel kell beadni a k. anyagot, elvégezni a vizsgálatot. Ha Te úgy döntesz és nem egyezel bele a kontrasztanyag adásába, akkor anélkül végzik el a CT-t, de valószínűleg a lelet tartalmazza, hogy így nem teljesen diagnosztikus értékű a vizsgálat.
Köszönöm a válaszokat!
Valószínűleg bele fogok egyezni, mert meg szeretném tudni az igazságot.
Na jó, van még időm felkészülni arra a napra, 1 óra intenzív rosszul létet csak kibírok újra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!