Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Bokatörés kezdetén. Mit...

Bokatörés kezdetén. Mit tehetek, mit nem?

Figyelt kérdés

Egy kis előzmény: 3 napja eltört a jobb bokám, két oldalon, plusz a szalagok is megszakadtak. A doki azt mondja szerencsés vagyok, hogy nem kell műteni, mert nem mozdult el semmi, "csak" eltört. Egyenlőre 4 hét fekvőgipsz, 4 hét járógipszet mondtak, de 1 hét múlva lesz az első kontroll, akkor gondolom többet tudnak majd, hiszen attól függ, hogyan gyógyul a lábam. Pihenést, felpolcolást mondtak, kaptam trombi ellen injekciót is. Nem merek mozogni, szigorúan veszem a pihenés, persze a legszükségesebbeket muszáj, segítségem van.

A kérdésem: hogy mit tehetek mozgás szempontjából?

Mit mozgathatok, mit nem (lábujjak, vádli)?

Volt valaki hasonló helyzetben (4 hét fg, 4 hét jg?) Egy kis tapasztalatcsere jó lenne. :)

2011. júl. 31. 12:00
 1/4 anonim ***** válasza:
Nekem csaj egy jól sikerült külboka törésem volt, amit 6 csavarral és 2 hét fekvő 4 hét járógipsszel "úsztam meg". A amennyire tudod mozgathatod a sérült lábadat, de igazából csak a lábujjaidat tudod. "Járni" ilyenkor csak járókerettel vagy mankóval tudsz. Egyik sem egyszerű és a feltétlenül szükségesnél úgy sem galoppozik vele az ember. Amire még számíthatsz, hogy a gipsz lekerülése után kel legalább annyi idő a rehabilitációra mint amennyit a gipszben töltötte. Elég sok idő kell mire vissza jönnek azok a mozgások amit a törés előtt voltak. Én pl. kb 5 fikban tudtam előre hátra mozgatni a lábfejem, (a normális kb 20 fok körül van) oldal irányban gyakorlatilag egyáltalán nem mozgott a lábam. A járásban ez nem akadályozott, de a dokik véleménye az, hogy a mozgásokat vissza kell hozni, mert hosszú távon az összes többi izületem tönkre megy. Kitartás, valószínűleg nem lesz egy egyszerű történet neked sem.
2011. júl. 31. 12:23
 2/4 anonim ***** válasza:
Lábujjakat nyugodtan mozgasd gyakran, nekem kifejezetten mondta az orvos, hogy tornáztassam, mert javítja a lábam vérkeringését a gipszben.
2011. júl. 31. 21:53
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :)

További tapasztalatokat is szívesen várok, főleg olyanoktól akiket nem műtöttek (engem sem), mert a legtöbb "élménybeszámoló" műtött lábakról szól. Csak összehasonlítás miatt. :)

2011. aug. 1. 09:49
 4/4 anonim ***** válasza:

Második válaszoló vagyok.

Hát, a négy hét fekvőgipszet nem irigylem. Nekem csak egy hét fekvő volt, utána öt hét járó, de nekem nem a bokám törött el, hanem egy lábközépcsontom. Engem sem műtöttek szerencsére.

Én a hasszurit utáltam a legjobban, meg azt, hogy nem tudom megmosni a lábam :(

2011. aug. 1. 12:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!