Hipofízis adenómával kapcsolatban van-e tapasztalata valakinek? Tünetek, kezeslés, stb. érdekelne.
Szeretettel köszöntök mindenkit!
A kérdésem adott, szeretném, ha tudnátok segíteni, hogy többet megtudjak a betegségről. Egyenlőre csak a gyanúja merült fel, még a vizsgálatok előtt állok.
Előre is köszönöm.
30 éves nő vagyok. Az emlőm laktálni kezdett, emellett a depresszióra jell. tünetek, látás romlás, folyamatos fejfájásom van, szédülök, nem kívánom az intim életet elég régóta, izomgyengeség, időnként hulla fáradt vagyok.
Egy orvos ismerősömmel konzultáltam, megnézte a mellem, ott rendben talált mindent, és adenómára tippel a tünetek alapján.
Ezek a tünetek valóban valószínűsítik a hipofízis adenomát. 2008 áprilisában nekem is ugyanígy kezdődött, nagyon begyulladt az egyik mellem, tej jött belőle, anélkül, hogy terhes lettem volna, vagy szoptattam volna. Annyira fájt, hogy visítva mentem a nőgyógyászhoz, aki először mammográfiára küldött, s hogy ott nem találtak semmit, elküldött MR vizsgálatra, hipofízis adenoma gyanúval, ugyanis a hip.ad-át csak és kizárólag a célzott sella MR mutatja ki, a CT nem. Az MR ki is mutatta, 5 mm nagyságú adenoma a jobb lebenyben. Ez még mikroadenomának számít, mert 1 centi fölött makroadenoma. Mindenkinél mások a további kísérőtünetek, attól függően, hogy mit nyom: a látást, a növekedést (kamaszkorban), a tejelválasztást, a termékenységet befolyásolhatja, illetve ezeket kombinálva. Ha nálad a látást befolyásolja (egyik tipikus tünet a tej mellett), akkor azt nagy eséllyel műtik. Nálad a termékenységet nem befolyásolta, mivel szültél, és nem tegnap alakult ki benned, hanem évek alatt, azaz attól már nem kell félned, azonban amikor megugrik a prolaktin szinted (azaz jön a tejed), akkor nagy az esély, hogy nem esel teherbe. Nálam a termékenységet befolyásolja, nagy eséllyel én meddő vagyok, valamint a tejem folyik, főleg stresszhatásra. Őrült fejfájással küzdök évek óta, ami főleg a homlokomból ered, elviselhetetlen, sokszor "jön ki a szemem" ilyenkor, nem tudom hova tenni a fejem egy ilyen rohamnál, őrület.
3 tipikus gyógyszere van ennek a betegségnek: Bromocriptin, Norprolac és Dostinex. A Dostinex Magyarországon nem kapható, én rendelgettem magamnak Ausztriából. A Bromocriptinnel kezdik, én munkaképtelen lettem tőle, sugárhányás egész nap. Ezért lecserélték nekem Norprolacra, mondván, hogy a betegek többsége azt jobban tolerálja. Rászoktató csomaggal kezdtem, és rájöttem, hogy én nem vagyok a betegek többsége. Ettől a gyógyszertől konkrétan HALLUCINÁLTAM, holott se előtte, se utána nem volt semmilyen pszichés betegségem. Vezetés közben galambok szálltak a kocsimra, feje nőtt a kerítésnek, és ugyanúgy kóros mértékben hánytam. Rohantam az orvoshoz, hogy ez se lesz jó, de mivel már Magyarországon nincs több gyógyszer, ami adható, konkrétan sz@rt rám. Másik orvoshoz mentem, ő ajánlotta a Dostinexet külföldről, ami teljes áron havi 15 volt akkor, csak épp nem használt. Nem ártott, mert nem hánytam tőle, de nem is használt, ugyanolyan magas volt tőle a prolaktinom.
Így most gyógyszer nélkül vagyok, kockáztatva a teljes meddőséget.
Megjegyzem, hogy a gyógyszerek csak rám hatottak így, lehet, hogy rád majd másképp hatnak, ha valóban ez a betegséged.
Kísérőbetegségek is lehetnek, pl depresszió, cukorbetegség, itt-ott további jóindulatú daganatok. Nekem lett egy mióma a méhemben azóta, illetve a depresszió is megvolt.
Műteni elsősorban a makroadenomákat (1 centinél nagyobbakat) műtik, illetve azokat, amelyek rossz helyen vannak, látóideget nyomnak (mint esetleg nálad, nálam nem, ezért nem műtenek engem), vagy bevéreznek. Bevérzés lehet hirtelen emeléstől, ilyen esetben azonnal műtenek. Ha adenomád van, nem emelhetsz nehezet. Kialakulását nagyban befolyásolja a fogamzásgátló szedése, így egy diagnosztizált adenomásnak, mint pl nekem, már soha az életben többet fogamzásgátlót szedni nem lehet.
Ha van még kérdésed, írj nyugodtan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!