Hogy tud a szülő a gyermeke segítségére lenni, ha kamasz gyermeke iskolafóbiás? Olyan szülő tanácsát szeretném kérni, aki ezzel a betegséggel találkozott már. Tapasztalataitokat kérem osszátok meg velem. Egy aggódó édesanya
Szia!
Látod, sajnos igazam lett. :(
Ugyan abban a helyzetben van, amiben én is voltam. Egy valamit azonban jól jegyezz meg:
NEM A TE GYERMEKEDDEL VAN BAJ, HANEM A TÖBBIVEL!!! Azt a marhaságot, hogy beteg a gyermeked, FELEJTSD EL!!!
Én úgy tudtam átvészelni azt a korszakot, hogy volt egy velem együtt 3 főből álló baráti klikk, ahol is megerősítést nyertem: nem csak beszólós meg hőbörgős embernek lehet lenni, akik vihognak akkor ha megbotlassz, és kicsesznek egymással. Ha a Te gyermekednek van ilyen 1-2 barátja, akkor végig tudja csinálni, sőt még jól is tudja magát érezni.
Családtagom mondjuk magántanuló lett. Alsós osztálytársa például cigivel kínálgatta a tanárt az iskolában. Mondom: alsós! Édesanyám úgy oldotta meg a helyzetet, hogy magántanulói státuszt kért arra a bizonyos családtagra. Nem kel bejárnia a suliba, csak ha akar. Persze szintvizsgázni kell, ha nincs elég jegye.
Tudod mi a szörnyű az egészben? Az, hogy a normális embereknek kell meghunyászkodniuk. A sok antiszociális, erőszakos, rosszindulatú diák NAGYON meg tudja keseríteni egyes normálisan szocializálódott gyermekek életét.
Az én tanácsom tehát az, amit én szerettem volna megkapni, mikor ebben a helyzetben voltam: erősíteni a gyermekben azt a tudatot, hogy milyen egy buta, milyen egy rosszindulatú és milyen egy antiszociális személyiség. Hogy azok sokkal értéktelenebbek. Tudatni vele, hogy hiába van az osztályban 20 gyermek, akikből 18 olyan, attól még az nem normális. Példát hozni neki akár a közéletből!
Ha a gyermek önértékelése rendbe jön, és tudja hová tenni ezt a sok mocskot, ami körülveszi, akkor már sokkal jobb lesz. Ezek az antiszociális diákok amúgy olyanok, mint a kaméleon. Egyik percben azt mutatja, hogy jó és megértő, másik percben pedig "hátba támad". Így sajnos nehéz dió...
Meg persze tudnia kell, hogy a világ összes normális embere az ő háta mögött áll. Meg ha a tv-ben olyant mutogatnak, hogy a valóságshow-ban valaki úgy lesz sikeres, hogy ledobja a ruháit, és ugrál mint aki megbolondult, attól az még nem normális. Hiába sugározza egy országos lefedettségű adó. És hogy ma már az emberek legnagyobb részének ebből elege van, és azért tűnt el a süllyesztőben az SZDSZ is, amelyik párt a szabadság zászlaja alatt a szabadosságot hirdette.
Ha ezeket belém verték volna annak idején, akkor ma nem szoronganék.
Sok sikert!
Még egy fontos gondolat: nem biztos, hogy a szülő hitelesen és sikeresen tudja ezt közvetíteni a gyermek felé.
Meg ha nem sikerül elindulnia kifeléebből a posványból, akkor az elején lehet szorongáscsökkentővel besegíteni. Pl. Xanax.
Szia!
Köszi a tanácsokat, tapasztalatokat, és tényleg igazad van, hogy annyi elvont egyén van, akikkel nem tudom mit lehetne tenni. Ma például a gyerekemnek el kellett jönnie a suliból, mert úgy érezte ha ott marad akkor verekedésbe keveredik. Napi szinten beszólogatnak neki, megfenyegetik, hogy jól elverik, kiverik a fogait stb... És ezeket a beszólásokat nem tudja figyelmen kívül hagyni, illetve kezelni. Egyébként az osztály 80%-a most félévkor valamilyen tárgyból bukott.
Az a bosszantó, hogy miért az olyan gyerekek húzzák meg magukat akik szeretnének tanulni, azoknak kell elviselni a sok semmire kellő egyént? Mi lesz ha a gyermekem már nem tudja fékezni magát, és verekedésbe kerül? Mivel akik cikizik napi szinten azok 3-4-en vannak. Nagyon aggódom, hogy mi lesz.
a te gyereked a magányos ideg problémás gyerek nehogy már a többivel legyen baj
járasd a gyereket sportra és adj neki vitaminokat gondolod egy munkahelyen majd elnéznek egy düromaos hiszti gépet
meg kel tanulni viselkedni ezt csak közöségben lehet
az ilyen gyereket minden nap más más környezetbe kel vinni hogy ne sokolja le az emberi komonikáció
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!