Hol találhatok meg könnyen érthető módon leírva jogi szöveget, ami az iskolások sulisvizsgálatait leírja, mármint, hogy ha nem engedélyzek valamit, szóval ami azt írja le, hogy mennyire szólhatok bele ebbe?
"Tudomásom szerint semmilyen szűrővizsgálatnak nem része a nemi szervek épségének a vizsgálata"
Rosszul tudod:)
"6 és 18 éves kor között (kétévente) támogatással igénybe vehető szűrővizsgálatok:
• teljes fizikális vizsgálat,
• a kórelőzmény és családi anamnézis ismételt felvétele,
• az anamnézis alapján veszélyeztetett gyerekek kiszűrése, szükség esetén szakorvosi vizsgálatra irányítása,
• pajzsmirigy tapintásos vizsgálata 4. évfolyamtól,
• a testmagasság, testtömeg, a testi fejlettség és tápláltsági állapot hazai standardok szerinti értékelése, a nemi fejlődés értékelése,
• pszichés, motoros, mentális, szociális fejlődés, magatartásproblémák feltárása,
• érzékszervek működésének vizsgálata a szakmai irányelveknek megfelelően, a színlátás vizsgálata,
• mozgásszervek vizsgálata: különös tekintettel a lábstatikai problémákra és a gerinc-rendellenességekre,
• vérnyomásmérés,
• fogászati szűrés és gondozás."
Ezeket köteles elvégezni az orvos. Persze a gyerek megtagadhatja, de az orvosnak kötelessége legalább felajánlani a vizsgálat elvégzését.
Kérdező:
Nem statisztikát csinálnak a méreteidből. Sőt, nem is a méretedet nézik. Azt nézik, hogy megfelelően fejlődsz-e, leszálltak-e a heréid, nincs-e fitymaszűkületed, letapadásod.
Attól, hogy te 16 évesen nem tudod elképzelni, hogy ezek a vizsgálatok hasznosak, attól még nem poénból találták ki. Nyilván van értelme is. Nem az orvosok perverziója.
Ők teljesen meglennének ezek nélkül a vizsgálatok nélkül is.
Viszont rögtön az ÁNTSZ-es cucc elején van olyan, hogy
"A beteg ellátása során szeméremérzetére tekintettel ruházata csak a szükséges időre és a szakmailag indokolt mértékben távolítható el."
Tehát ha azzal van problémád, hogy egymás előtt vizsgálnak, akkor szólni kell az orvosnak, hogy egyedül szeretnél bent lenni. Ha megtagadja, akkor meg jelenteni kell. Vagy közölni, hogy akkor kösz nem kéred a vizsgálatot.
Nem értem miért annyira hihetetlen, hogy egy olyan embernek, aki 6 évig tanult az egyetemen, plusz még 5 évet a szakvizsgáig, igenis információval szolgál az is, ha rád néz. Látja, hogy a korodnak megfelelően fejlődsz-e vagy sem.
Arról nem is beszélve, hogy rendszeresen láthatók olyan kérdések ezen az oldalon is, hogy "nem tudom hátrahúzni rendesen a bőrt" stb...
Aztán mikor szeretnél lefeküdni egy csajjal, és azon fogsz parázni, hogy vajon baj-e, hogy "nem tudod hátrahúzni", akkor talán leesik, hogy egyszerűbb lett volna túlesni a vizsgálaton.
Azzal egyet értek, hogy nem kellene egymás előtt vizsgálni még a gyerekeket se. De akkor talán ez ellen kellene lázadni, nem a vizsgálatok ellen. Higgyétek már el, hogy értetek vannak. Nem statisztikát csinálnak a mellméretekből meg a szőrösségből, hanem azt nézik meg, megfelelően fejlődsz-e.
Ha meg olyan vizsgálatot csinálnak, ami szerinted nem jó semmire, és csak az orvos perverziója, akkor jelenteni kell és kész.
Ha igénybe vehető a vizsgálat és nem kötelező,akkor meg ezt kellene közölniük,ez lenne a normális.Nem de?Az igénybevehető az már tetszik,nagyon szépen meg van fogalmazva,de akkor ezt közöljék is!
Szerintem meg semmi köze,ahhoz hogy mekkora van a gatyámba,a szőrősődés is durva,eleve divat a teljes borotválás,na ilyenkor mit lát,ha nincs szőr sehol?.Nem vagyok híve,csak fazonra vágom néha.Nekem se szükületem,a golyóm meg leszállt,óviban,meg bölcsibe is látták,szóval innentől értelmetlen.A méretem meg elég jó,de akkor se fogom mutogatni,hogy statisztika legyek,semmi köze hozzá senkinek,eleve van haverom akinek meg kicsi,de már olvastam meg igaz is,hogy vannak kis és nagy adottságokkal rendelkezők,ezzel nincs mit tenni.Ha az egészség megőrzés a fontos,akkor a lelkit is nézzék,mert az sérül,ha nem igénybevehetőként megy ez a dolog,hanem kényszeresen.SEm osztálytárs,sem pedig orvosnak nem akarom mutogatni.Hozánk sima orvos szokott jöni,nem pedig urológus,de még nem nézték soha,de sokat lehet erről hallani ezért érdekel a téma.Iskolában egyébként fiúknál meztelenül viszgálnak a legtöbb helyen,szóval eleve akkor már túl vagy vetkőzve ,és már sértő a dolog,mert lezajlik a rutin és utána alsóba mész a dokihoz és ott ha lehúzod akkor végülis meztelen vagy,szóval indokoltnál jobban le vagy vetkőzve.De a vizsgálattal is bajom van.Igénybe vehető legyen ez lenne a lényeg.
84%-os!
De most azért mert valaki nem képes megmosni magát rendesen mért én érzem magam rosszul?Menjen el orvoshoz,ne nekem kelljen szívnom miatta.Nézd valakinek igen is nagyon rossz érzés bármiféle vizsgálat,most mért én érezem magam sza.ul pár ember miatt.Te nő vagy?Ez a szakmád,hogy ennyit tudsz?
Igen, nő vagyok. És MÉG nem ez a szakmám.
De orvos leszek. És iszonyatosan elkeserít az a tudat, hogy én azért tanulok, hogy másoknak segítsek. És baromira rossz érzés, hogy nem a segíteni akarást látják, hanem a perverziót meg a mittudoménmit.
Nyilván én soha nem kényszerítenék senkit arra, hogy vetkőzzön le, ha nem akar. És téged sem kényszeríthetnek.
Nyugodtan megmondhatod, hogy nem veszed le a nadrágod, mert nem szeretnéd, hogy az orvos megvizsgáljon.
Csak szerintem sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy a diákok végre megértsék, hogy vki nem azért megy orvosnak, mert a 15 éves fiúk fütyijét szeretné nézegetni. Azért megy orvosnak, mert segíteni szeretne. És igenis sok emberen lehet segíteni azzal, hogy ha csak ránéz a nemi szerveire, mert az orvos igen is tud ezekből következtetéseket levonni.
Azokat az orvosokat meg, akik egymás előtt vizsgálják a diákokat, megalázzák őket, azt hazudják, hogy nem tagadhatják meg a vizsgálatot stb, azokat fel kellene jelenteni. Az ilyen orvosokat ki kellene szűrni, hogy a többi normálisan végezhesse a dolgát.
Nem értem, hogy ha vmit ingyen megcsinálnak azért, hogy az egészséged rendben legyen, akkor miért kell mindenáron ellene harcolni.
Azt mondod, hogy semmi köze bizonyos dolgokhoz, és majd ha akarod, akkor megnézeted.
De ha azt mondod, hogy a suliorvos ne nézegesse még négyszemközt se semmidet, akkor elmennél egy másik orvoshoz?
Mert szerintem nem:)
A szűrővizsgálatok egyébként is arra szolgálnak, hogy még kezdeti stádiumban kiszűrjenek dolgokat, amik így könnyebben kezelhetők.
Amiket esetleg te nem veszel észre, mert nem értesz hozzá.
Ez olyan, mint hogy vkinek pl lehetősége van elmenni ingyen tüdőszűrésre. De nem megy el, mert úgy van vele, hogy őt ne lássa senki félmeztelenül, úgysincs semmi baja.
Aztán mikor baja lesz, már nem tudnak vele mit kezdeni...
Én tényleg maximálisan megértem, hogy mások előtt nem szeretnél levetkőzni. Én sem vállaltam volna be, hogy az osztálytársaim előtt lehúzom a bugyim.
De akkor kérd meg az orvost, hogy egyedül vizsgáljon meg.
Vagy ha nem szimpi az orvos, akkor menj el egy olyan orvoshoz, akiben megbízol.
"de én nem szeretnék senki előtt meztelenül lenni,vagy mutogani magam"
Akkor ne mutogasd. Mondtam, hogy vissza lehet utasítani. Csak nem értem. Akármi bajod lesz majd, nem fogsz orvoshoz menni, mert nem akarsz levetkőzni?
Hát a sorkatonai dologgal kapcsolatban valaki azt is írta,hogy a kezével szét kellett nyitnia fenekét is mint ha valami bűnőző lett volna,ott van telejes testüreg vizsgálat,azért ezt nem kellene,mert ha nem akarod akkor ez olyan érzés,mintha valami bűnőző lennél.Csak páran írták,de gondolom,hogy nem hazudtak,mért tették volna.Szerinted ez a fenék dolog igaz,vagy azt már túlzásként írták?
Oké én megétem hogy orvos akarsz lenni,de akkor sem helyes ez.A felnőtteknek sem tetszene,ha bevezettnék a munkahelyeken ezeket a vizsgálatokat hidd el.Nem, most más orvoshoz sem mennék,ez igaz,de ez az én életem,de a lányok is csak egy idő után mennek el nőgyógyászhoz,sok barátnőm van,mármint haverként és ők mondták,hogy 18 évesen szoktak menni többségben,jó mondjuk nem azok a mostani kikapos csajok,de ezt így nem lehet.Az tudom,hogy nem perverzióból vetkőztet az orvos,de sokszor nekem nagyon kényelmesnek tűnek,és az a lényeg nekik,hogy nekik legyen kényelmes,meg gyors a dolog,szerintem ezért sem várják meg hogy felöltözhessen az ember,szóval nem is édekli őket milyen érzés nekünk és ez az orvos fajta van többségben,érzéketlen,de akkor is,megalázó,mint írtam nem csak testi van ebből az egészségből,hanem lelki is és ez nagyon is romboló hatású dolog.Mivel orvos akarsz lenni,ezért nézed az orvos szemszögéből a dolgokat és nem az enyémből,vagy más gyerekéből.A szüleim sem értenek azért ezzel egyet,ők igen is bele akarnának szólni ki végez ennyire intim jellegű vizsgálatot és mikor,anyám is magán orvoshoz jár például.Ez a módszer nem jó és senki nem mondja azt soha hogy ez igénybe vehető lenne és nem kötelező,az elhallgatás is egyfajta hazugság,férevezetés.
Meg ez a sorkatona dolog is értelmetlen volt,apám mesélte hogy avolt szocializmus katonái iszákosak voltak és 1,5 év alatt az ember felmosni tanult meg,semmi mást,nem dolgozhatot,hanem be volt zárva,pénz kiesés volt,és semmit nem tanultak,még lőszerre sem volt pénz,szóval nem hiába hogy elküldték szinte az össze katonát nyugdíjba mert nem lehetet igazán hasznukat venni.Engem meg az keserít el,hogy más akar dönteni ilyen kérdésben és olyan helyekre nézegetni ami nem illő.Ha régen nem volt ez fontos,akkor most se legyen,azok is felnőttek és nem lett bajuk,meg aki jár is felnőttként ilyen szűrővizsgálatokra azoknak is lehet baja,ami későn derül ki,a tüdőszőrőre gondolok,olyan régiek azok a gépek sok helyen hogy a bajt ki sem mutatják,volt ilyen ismerősőm,de aztán meggyógyult.Meg biztos nem fog senki se járni rá,ha most elszúrják ezt a dolgot velünk és azt teszik ezzel a kényszerítéssel.Mért te hagytad volna hogy diákként akárki ilyeneket csináljon akaratod ellenére?,most diák fejjel próbáld végig gondolni.Meg mért van az hogy ilyenkor egy csomó asszisztens is hoznak,akik csak jegyzetelnek amit a doki mond,de semmi paraván és mindent látnak,azért elég durva.Meg legalább a lányokhoz nő,hozzánk meg férfi menne,ha már gatyába akar nézni és ne az assziszten előtt tegye már.A hideg is kirázz ha rágondolok,hogy esetleg jövőre ilyen is lehet vizsgálatkor,azért vedd figyelembe,hogy én eleve n em vagyok otthon sem az a vetkőzés fajta már igen régóta,trikó még nyáron is van otthon rajatam,csak strandon nem,innen indulj ki,szóva idegen előtt állni lógó golyóval inkább ne,pár asszisztens társaságába,a megalázás csúcsa.Komolyan még a gyomrom is fáj tőle.Remélem semmi nem lesz.De próbáld meg nem orvosként nézni a dolgot,akkor lehet megérted a másik szemszöget is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!