Az tejérzékenység ha már egy pohár tejtől is hasmenésem lesz?
Hasfájás és puffadás volt? Azok is jellegzetes tünetek.
Ha nem, "szimplán" hasmenés, mert nem tetszett a szervezetednek.
Esetleg lehet még érzékeny bélszindróma is.
Nem feltétlen vagy tejérzékeny.Én is azt hittem régebben,de nem.De arra réjöttem hogy a tej nekem sem esik jól ha zsirosabb,szóval csak másfeleset tudok úgy meginni h nem érzem utána rosszul magam.A joghurt is valamelyik nem esik jól igy nem is eszek,viszont sajt minden mennyiségben,túró,tejföl,na persze abbol is csak a másfeles.
Szóval valószinű a tejszir nem jön be,nem a tejcukor.
Porbáld meg kerülni a problémás dolgokat,ha nem akarod akkor menj el és kivizsgálják pár ora alatt.
Tisztázzunk egy pár dolgot. A tejérzékenység alapesetben nem betegség, ugyanis normálisan a laktázt bontó enzim szintje 4 éves kor után folyamatosan CSÖKKEN, tehát azok az emberek a "mutánsok" akik felnőtt korukban is képesek megemészteni a tejet.
Aztán, gyakori tévedés az is, hogy aki laktóz-intoleranciás az nem ehet semmilyen tejterméket. Ez egész egyszerűen nem igaz. A fermentált tejterméket pl sajt, joghurt, túró az esetek döntő többségében ehetik. Persze a nagy laktóz tartalmú ételeket illik kerülni.
(a joghurtból, tejfölből egyes márkák valóban nem jók a laktóz intoleranciásoknak de ez a hozzáadott tejszármazékoktól van, nem pedig a tejföl, joghurt "alaptulajdonságaitól")
Mivel a laktóz-intolerancia, nem betegség(kivéve az alábbi két esetet) ezért gyógyszeres kezelésre sincs szükség ,max. ha tejet akarsz inni akkor laktázenzim-pótlóra. A kisgyermeknél(galaktózémia),illetve ha a laktózintolerancia lisztérzékenység miatt jött elő akkor viszont már szükséges lehet a gyógyszeres kezelés.
A laktóz-intolerancia tünetei:
* gyomorgörcs, hasi fájdalom
* puffadás
* felfúvódás
* krónikus hasmenés
* ritkább esetben hányinger, hányás
Tehát elképzelhető, hogy laktóz-intoleranciás vagy de ez nem biztos. Ha a hasmenésed mindig összeköthető a tejfogyasztással, illetve a fenti tüneteid vannak,akkor valószínű hogy ez a gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!