Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Ezzel a koleszterinértékkel...

Ezzel a koleszterinértékkel kell foglalkozni vagy "belefér"?

Figyelt kérdés
Voltam vérvételen és a koleszterinérték 2 századdal magasabb, mint a normál tartomány. Érdemes a jövőben erre odafigyelni vagy ezt okozhatja egy nagyobb vacsora is?
ma 11:26
 1/4 Mad Max2 ***** válasza:

nekem 7.5 a koleszterinem

És lecarom

Szerintem tedd te is ezt.

ma 11:54
 2/4 A kérdező kommentje:
Szerintem azt fogom, de maga a téma érdekel.:D Meg hogy mitől lehet ez? Sportolok rendszeresen és nem étkezem egészségtelenül, viszont amire gondoltam, hogy gyakran szedek fájdalomcsillapítót vagy övsömörre aciklovir tablettát.
ma 12:16
 3/4 Mad Max2 ***** válasza:

A koleszterinszint határértékét az elmult 30 évben kétszer is lejebb vitték!

Ma már nagyon könnyű átlépni a laborértékeket.

Természetesen a legtöbb orvos azonnal írja fel a statin alapú koleszterin csökkentőt ilyen esetben, aminek borzalmas mellékhatásai vannak, és sok esetben nem is kellő a hatása.

Nekem mikor "kiderült" hogy magas a koleszterinem, elküldtek kardiológiára, ekg, hasi/nyaki ultrahangra szívultrahangra

Ezek semmi olyat nem mutattak ki amit a magas koleszterinszintem okozott volna.

Igy gyakorlatilag az orvosomat is "meggyőztem" hogy én biza hanyagolom a statin gyógyszereket.

A magas koleszterin szint szerintem azoknál veszéles akiknél bizonyítottan fenn ál pl az érelmeszesedés, szívbetegségek megléte.

A koleszterint a máj termeli nagyrészt. Ha nem tenné meghalnánk.

Valakik eldöntötték mennyi a max ami szerintük normális, és azokat akiknek efelett van az értékük azokat tömik a statinokkal, amiktől cukorbetegek, májbetegek, szívbetegek lesznek, de legalább a laborleletükben a koleszterinszintje lejebb megy:D

ma 12:40
 4/4 anonim ***** válasza:

3. válaszoló

Nem eldöntötték valakik, hanem összefüggés van bizonyos betegségek halálozása, és bizonyos koleszterinszintértékek között. Így a határértékek statisztikai módszerekkel vannak belőve.

Statinok meg ennyire azért nem rosszfiúk. Nem mindenki tolerálja, de amikor a statint szedő betegeknek eltűnnek a plakkjai a carotisából, az elég meggyőző tud lenni egy gyógyszernél. Borzalmas mellékhatást én nem láttam, jó Isten úgy segéjjen, pedig beszéltem elég statint szedő beteggel. De ez csak saját tapasztalat, lehet hogy elkerültek. Viszont a badarságokat ne terjesszük, nem tesz jót a betegcompliancenek.

A többivel amit írtál egyetértek: ha valakinél fokozott a rizikó, azt ellenőrizni kell, és az alapján kell dönteni a beteggel egyeztetve, hogy érdemes-e gyógyszerelni vagy sem.

Válaszom:

Üzenet: nem kell leszarni, komolyan kell venni. Magas koleszterinnél nagyobb eséllyel lesz stroke-od, szívinfarktusod és így tovább, ha tetszik ha nem, ez van.

A határértékek mindenkinél egyénileg lőhetők be, összesen négy kategória van. Amennyiben komolyan érdekel a téma, és nem mendemondákból akarsz tájékozódni, akkor javaslom ennek a tanulmányozását (4. piros színű részben írja):

[link]

ma 13:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!