Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Lehetséges, hogy ezért volt...

Lehetséges, hogy ezért volt sikeres az újraélesztés?

Figyelt kérdés

Édesapám mentőtiszt, én meg majd orvosnak készülök, így ha van érdekes esetje akkor mindig elmeséli nekem részletesen, hogy mi hogyan történt.

Most tegnap mesélt nekem egy esetet, hogy voltak múltkor újraéleszteni. Helyszínen anamnézis alapján tüdőembólia gyanús volt és így kapott 5000 NE heparint is az újraélesztés folyamán. Kapott mást is még, meg őt pacemakerelni is kellett a helyszínen, de az a történet szempontjából kevésbé releváns. A lényeg, hogy 1 óra 10 perc próbálkozás után sikerült stabilizálni és beszállítani a sürgősségire.

A sürgősségin még ejtette a vérnyomását és generalizált görcstevékenység is jelentkezett nála. Kapott rá Arterenolt meg ment a midazolam pumpa. Nagyon nagyon magas volt a D-dimerje és történt egy CT ahol masszív kétoldali tüdőembóliát igazoltak. Thrombolysist végeztek nála ami szövődménymentesen lezajlott és most már áthelyezték belgyógyászati osztályra a bácsit.

A lényeg az, hogy azt mondta apa, hogy a tüdőembóliások 10/10 esetben nem jönnek vissza, és ő neki van egy hipotézise, hogy miért sikerült visszahozni. Ez a bácsi Eliquist szedett, de azt apám csak már akkor tudta meg amikor elindultak vele a kórházba. Az Eliquisre elméletileg nem lehetne heparint adni, mert nagyon nagy vérzést tud csinálni, és azt feltételezi apám, hogy ez menthette meg a beteget, hogy mégis kapott heparint.

Mit gondoltok? Szerintetek helytálló a hipotézis?

#orvos #mentőtiszt #vérrög #újraélesztés #Thrombolysis #Fibrinolysis
ma 07:45
 1/1 anonim ***** válasza:
Miután tüdőembóliát igazoltak, így utólag már tudjuk, hogy az Eliquis kevés volt és a heparinra szükség volt. A gyógyszereit újra be kell állítani és sűrűbben kellene ellenőrizni a laborértékeit.
ma 09:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!