Miért kamuznak annyian, hogy középiskolákban meztelen orvosi vizsgálatok vannak, vagy voltak az utóbbi években?
"Néhány éve még volt."
Biztos nem mindenhol. Nálunk pl. nem volt. Mondjuk lehet ebbe az is belejátszik, hogy én elég bigott vallásos iskolába jártam, ahol intőt adtak a kamaszoknak azért, ha párkapcsolatuk volt, szóval a meztelen testet valószínűleg az ördög művének tartották :D
Nagyon is vannak, voltak. Persze nem tudom, ma pont hogy van.
De az is igaz, hogy hatalmas különbségek vannak az egyes sulik között, és ezt magam se értem.
De pl falusi kisebb suliban a mai nap is meséltek nekem ilyet, és ott nem volt kérdés, természetesnek vették a diákok.
Én megyeszékhely gimnáziumába jártam, ott is volt még a 2000-es években, és ugyan mindenki parázott, mindenki utálta, mégis mindenki átesett rajta szó nélkül, aztán soha többet nem beszéltünk róla. Én is akkor láttam először meztelenül az osztálytársamat.
Én általánosba és gimibe is katolikusba jártam.
Egyikben sem volt teljesen meztelen vizsgálat. Általánosban maga a vizsgálat sem volt nagy szám, úgy emlékszek még vérnyomást sem mértek.
Az iskolaorvos se volt százas, (azt mondják róla, h iszik) szóval csak ilyen pitty-putty volt az egész. Felírták a magasságot, meg a látást aztán kb ennyi is volt.
Gimibe másik városba jártam, az is katolikus suli volt. Az ottani vizsgálat már komolyabb volt. A védőnői és az orvosi vizsgálat is minden évben volt. A védőnő nézte a magasságot, vérnyomást, hallást, látást, a doktornő pedig a lúdtalpat, bőrt, gerincet, körmöket, stb. Az orvosi vizsgálaton a pólót meg zoknit kellett levenni meg a nadrág szárát feltűrni, de teljesen meztelenre sosem kellett levetkőzni.
A nagy különbség még az volt a két iskolaorvos között, hogy általánosban 4-5-en is be kellett mennünk egyszerre, gimiben viszont volt külön vetkőző szoba, ahol le tudtuk venni a zoknit meg a pólót, a vizsgálat meg a suli rendelőjében volt a vetkőző szoba mellett. Szóval a gimis orvos tiszteletben tartotta, hogy a vizsgálat magánügy, még akkor is, ha nem kellett meztelenre vetkőzni. A gimis doktornő pedig sokkal kedvesebb volt, mosolygott, igyekezett oldani a hangulatot. Ezen felül nekem mondjuk adott tanácsot a pattanásos bőrömmel kapcsolatban és a vizsgálat alatt mindig megkérdezte, hogy van-e valamilyen panaszom.
Annyi jutott még eszembe így a végére, hogy 9-ben a védőnő mondta, hogy az orvosi vizsgálatnál alsógatyára kell majd vetkőzni és egy elkülönített kabinban fog a doktornő megvizsgálni minket egyenként. Ebből sejtettük, hogy kukivizsgálat is lesz, de végül nem így volt.
Én is sok helyen olvastam, hogy iskolaorvos meztelenre vetkőzteti a gyerekeket és ebből cirkusz lett. Ezzel igazából nem is lenne baj, hiszen a nemi szerveket is ellenőrizni kellene, de persze nem úgy, hogy több gyereket egyszerre, hanem egyesével.
A másik dolog ezzel kapcsolatban, hogy a vizsgálat nyilván hasznos, de az érthető, ha valaki nem egy idegen orvosnál, hanem a saját háziorvosánál akarná megvizsgáltatni magát.
16
Úgyse hiszik, itt mindenki kamus, akinek volt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!