Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » A dopamin mit csinál pontosan...

A dopamin mit csinál pontosan és mitől függ a mennyisége?

Figyelt kérdés

Olvasom, hogy egy neurohormon, de kihatással van az energiánktól, jó hangulatunktól kezdve a szívizomműködésre. Azaz elég sok mindenre ezek szerint.

De pontosan mi ez a hormon, és tud akár kritikusan alacsony/magas szintre is süllyedni, ami már életveszélyes? lehet mérni bárhogy?

Arra emlékszek, hogy van dopamin-infúzió, ami segíti a szívműködést, de ezt pontosan mikor szokták adni? Na meg valamilyen külső jelei vannak a hiánynak vagy pl egy vérvétel kimutatja, hogy kevés?

jún. 19. 19:07
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

hát én azt nem tudom, h Parkinsonos vagy sem, csak az a fura, hogy olyan időszakos volt neki.

de azért fura dolog ez, hiszen neurohormon és akkor nem jut át a vér-agy gáton ...

(és tényleg, rosszul írtam, a melatonint akartam D)

jún. 19. 22:41
 12/13 anonim ***** válasza:

A gyógyszer adatbázisból letölthető a gyógyszerek alkalmazási előírása, ami szerint a dopamin infúzió terápiás javallatai:

"A hemodinamikai perfúzió javítása különböző – az alábbi okokkal összefüggő – sokkos állapotokban: cardiogen shock (pl. akut szívizominfarktus okozta szívelégtelenség), hypovolaemiás shock (ha a folyadékpótlás nem állítja helyre a hemodinamikai egyensúlyt), szívsebészeti és egyéb sebészeti beavatkozások (postoperativ shock), endotoxikus septikaemia (septikus shock), anafilaxiás shock.

Imminens shock (prae-shock), súlyos hypotensio, fenyegető veseelégtelenség."

[link]

jún. 20. 20:43
 13/13 anonim válasza:

Több dolgot alapból, a növényektől a állatokon (gombák is így) az emberi agyrendszerig

TL > vegyi hírvivő (a lényeg az agyban)!

oldalakat lehetne írni...

Az agy több különálló dopaminpályát foglal magában, amelyek közül az egyik fontos szerepet játszik a jutalom-motivált viselkedés motivációs összetevőjében .

De !! a központi idegrendszeren kívül a dopamin elsősorban helyi parakrin hírvivőként működik.

Ezt jobban úgyse mondhatnám ezért idézem: A dopamin ( DA , a 3,4 -dihidroxi p-henetil- amin összehúzódása ) egy neuromoduláló molekula , amely számos fontos szerepet játszik a sejtekben, négy fő megvalósulása van a dopamin neurotranszmitterként működik.. stb

pl. wikipedia,

nézd meg, mi érdekel az egészből, ez nagyan szerteágazó!!

jún. 21. 16:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!