Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » A dopamin mit csinál pontosan...

A dopamin mit csinál pontosan és mitől függ a mennyisége?

Figyelt kérdés

Olvasom, hogy egy neurohormon, de kihatással van az energiánktól, jó hangulatunktól kezdve a szívizomműködésre. Azaz elég sok mindenre ezek szerint.

De pontosan mi ez a hormon, és tud akár kritikusan alacsony/magas szintre is süllyedni, ami már életveszélyes? lehet mérni bárhogy?

Arra emlékszek, hogy van dopamin-infúzió, ami segíti a szívműködést, de ezt pontosan mikor szokták adni? Na meg valamilyen külső jelei vannak a hiánynak vagy pl egy vérvétel kimutatja, hogy kevés?

jún. 19. 19:07
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
40%
Boldogság hormon.A függőséget kialakító hormon.
jún. 19. 19:14
 2/13 A kérdező kommentje:

függőséget? na de ezt a szervezet termeli saját maga, nem?

és akkor miért adják a szívre?

jún. 19. 19:30
 3/13 A kérdező kommentje:
a boldogsághormon nem a szerotonin és az endorfin?
jún. 19. 19:31
 4/13 anonim ***** válasza:

Hát akkor nyissuk meg a Wikipédiát:

"Fő szerepe hormonként, hogy gátolja a prolaktin felszabadulást a hipofízis elülső lebenyéből."

A prolaktin a tejelválasztásért felelős.

"Neurotranszmitteri funkciója sokoldalú: szerepe van a mozgás koordinálásában, a motivációban, a jutalom-érzésben és predikcióban, a függőség kialakulásában, a munkamemóriában és a végrehajtó funkciókban."

A jutalmazás segít a jó szokásokat kialakítani, jó döntéseket hozni és elkerülni a veszélyeket.

jún. 19. 19:44
 5/13 A kérdező kommentje:

oké, csak gondoltam, egy olyan, aki benne van a témában, el tudja mondani az összefüggéseket.

rendben, neurotransmitter, de akkor a szívre gyakorolt hatása mi?

és a prolaktin felszabadulása miért olyan nagy baj? az is természetes folyamat, nem?

jún. 19. 19:54
 6/13 anonim ***** válasza:

#5: Ha nincs a családban csecsemő, akinek anyatej kell, akkor prolaktin sem kell, ezért.

A szívre inkább az adrenalin meg a noradrenalin hat, azt hiszem. Az alábbi előadást javaslom, szerintem jó áttekintést ad magyarul ezekről: [link]

jún. 19. 20:02
 7/13 A kérdező kommentje:

KÖSZ, elolvasom.

de a prolaktin orgazmus után szabadul fel nagy mennyiségben, nem? lehet hogy esetleg a túlzott mértékű felszabadulása a gond?

és tehát azt mondod, egyáltalán nem is kellene a szervezetben, és ezt akadályozza a dopamin? mi lnene ha mégis nagyon sok prolaktin lenne? az mit okoz?

a szives dolgot meg azért írtam, mert szívelégtelenségben az intínzíven is szinte mindenkinek dopamin-dobutrex infúzió megy, és azért gondoltam, erősíti a szívizom összehúzódását.

jún. 19. 20:07
 8/13 anonim ***** válasza:

Orgazmus során is szabadul fel prolaktin, de bőven nem olyan nagy mennyiségben. A szoptatás maga is serkenti a termelődését. A nagy mennyiségű prolaktin beindítja a tejtermelést, aminek lehet az eredménye tejcsorgás, emlőgyulladás is.

A szíves rész nekem új, ilyenkor derül ki, hogy a kérdező valószínűleg többet tud a témáról, mint amit a válaszolni próbálók.

jún. 19. 20:36
 9/13 A kérdező kommentje:

hát én csak azért tudom ezt, mert volt a családban 2 nagypapa már, akik az intenzíven kötöttek ki elég öreg korukra, és mindig ezt mondogatták, hogy jaj ne aggódjunk, megy neki a dopamin infúzió, mert "gyenge volt a szíve" és ennyi ... ennél többet nem tudok. azaz mintha a dopamintól várták volna a csodát.

a prolaktinnak akkor semmi más hatása nincs a szervezetben? ha jól rémlik, az okozza a nagy álmosságot. lehet, hogy ha nincs elég dopamin, a prolaktin miatt túl sokágig lesz álmos, fáradt valaki? mert ilyet is hallottam, de ezek csak foszlányok persze innen-onnan.

még nem olvastam el, amit linkeltél, de el fogom.

még valamit tudok: volt egy ismerős, akire gyakran rájött valami remegés-féleség, de elég durva, szóval nem az a kis kézremegés, és neki is dopamint adtak.

jún. 19. 21:49
 10/13 anonim ***** válasza:

Hát az alvásra inkább a melatonint szokták emlegetni.

A Parkinsonos remegésre a dopamin nem jó, mert nem jut át a vér-agy gáton, ezért levodopát szoktak adni.

Én ezeket csipegettem innen-onnan.

jún. 19. 22:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!