Miért nem szeretnek az öregek fürdeni? !
Így van, ahogy a második válaszoló írja: régen, elsősorban faluhelyen hetente csak egyszer fürödtek az emberek, mert nehéz volt megoldani többször. Ott kezdődött, hogy egyrészt fürdőszoba sem volt, másrészt meleg víz sem folyt a csapból, minden egyes fürdéshez húsz literes kondérokban kellett melegíteni a vizet fatüzeléses sparhelton (ez kb. két órás művelet volt). Ennyi víz egy embernek volt elég, de az is csak gyors mosakodásra. Ehhez jön még, hogy akkoriban nagyobbak voltak a családok, általában öt-hat gyerek volt egy családban. Mindenkit minden nap lefürdetni ilyen módszerrel nagyon időrabló, és költséges művelet lett volna.
Amikor én kisgyerek voltam, nálunk is élt még ez a szokás, pedig nem vagyok öreg, 23 éves vagyok. Mégis kicsiként engem is hetente fürdettek tetőtől talpig (nálunk sem volt fürdőszoba, de még a víz sem volt bevezetve a lakásba, kútról hordtuk a vizet még a nyolcvanas években is). Naponta esténként csak kéz-, láb-, és alsófertály-mosás volt. Hajmosás szintén hetente, míg nagyanyám háromhetente-havonta mosta a haját. És állítom: sokkal szebb és egészségesebb volt a bőre és a haja is, mint az enyém. Miután azonban már én is rászoktam a naponkénti fürdésre, most már nem tudok róla lemondani. Szárad is a bőröm rendesen, mert minden nap lemosom a védőréteget...
Szerintem ebben az is benne van, hogy már nem úgy mozognak és a fürdés komplikált nekik. Nekünk természetes, hogy ki-be ugrunk a kádból meg a tusolóból, de nekik ez nagy munka, és még attól is félnek, hogy elcsúsznak.
Petranova
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!