Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Hogy tudnék felhagyni az...

Hogy tudnék felhagyni az italozással?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

22 éves nő vagyok, rendszeresen iszom, minden nap. Tudom ez nagy szégyen, de segítséget/tanácsot szeretnék kérni.

Nagyjából 3 éve kezdtem el napi szinten iszogatni, akkor napi 2-3 sör elég volt. Aztán szép lassan elkezdtem hozzászokni, most ott tartok hogy minden nap egy üveg félédes fehérbor szódával lecsúszik esténként.

Párommal albérletben lakunk, ő is alkoholista, viszont a közhiedelemmel ellentétben egyikünk se agresszív, normális munkánk van, a hétköznapi teendőinket nem befolyásolja a függőségünk, munkában is 100%-osan helyt tudunk állni.

Mindössze annyi a gond, hogy este amikor hazaérünk, már öntjük is a bort, mert jól esik.

Azt vettem észre, hogy egyre több kell ahhoz hogy berúgjak, 1 üveg bortól spicces vagyok mindössze, ha kívánom, ilyenkor még ráiszok 1-2 sört.

Másnaposság az volt eleinte, de egyre kevesebbszer mostmár.

Rendkívül viszi a pénzt a pia, próbáltam kihagyni napokat, de sose sikerült, eszembe jutott milyen jó érzés alkohol hatása alatt állni.

Több éve együtt vagyok a barátommal, egyszerre kezdtünk iszogatni először csak hétvégén, és ide jutottunk.

Nem szeretnénk elvonóra menni, meg semmiféle pszicho-terápiára, annyira nem érzem súlyosnak a dolgot.

Ha valamelyikőtök volt hasonló cipőben, nagyom szívesen meghallgatok pár véleményt, illetve örömmel fogadok tanácsokat is!

Köszönöm a válaszokat! :)

2023. okt. 31. 19:46
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
A piával el akarsz fedni valami életbeli feszültséget vagy egyebet. Nem tudom, hogy a valós értelemben ez mennyire súlyos, de nem ártana beazonosítani, hogy tulajdonképpen mit is jelent nektek a pia, miért van rá szükség.
2023. okt. 31. 19:50
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon is súlyos a helyzet!szakember
2023. okt. 31. 19:51
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

"annyira nem érzem súlyosnak a dolgot."

Ez a baj. Mikor lenne súlyos? Már anyagi gondot okoz, nincs más programotok, csak az ivás, elveszi tőletek az életet. Hogyan lesz így terhességed, gyereked, családod? Egyszer csak eljön az, hogy betelefonálsz egy görbe este után, hogy nem tudsz bemenni, s ezzel elindulsz a lejtőn. Munkaügyi gondjaid lesznek, kirúgnak, s erre a válasz az újabb ivás lesz, s ezzel az életed érdemi része véget ért. Jönnek a máj és emésztési gondok, általános leépülés, öngyilkossági gondolatok, majd 50-60 évesen a halál. Ezért élsz, ezért éled az egyetlen életedet?

A megoldás az, hogy abbahagyod. Nem részlegesen, nem időlegesen, hanem teljesen és végleg.

2023. okt. 31. 20:07
 4/13 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat, abszolút igazatok van. Valóban anyagi gondot okoz, viszont nem tudom az okát az ivásnak. Egyszerűen csak belecsöppentünk ebbe, viszont a kapcsolatunk nagyon jó, nem szoktunk veszekedni, a munkánkat szeretjük, családdal is jól kijövünk, közös barátokkal járunk ide-oda (nem csak az ivás miatt).

Apukám is alkesz, 57 éves, kb 40 éve iszik, az egészsége teljesen rendben van, szellemileg is toppon van, de azt nem tudja hogy én is ennyit iszom.

Rövidezni nem szoktam, főleg bort iszom.

Nagyon gáznak érzem, barátaim is mondták már hogy kicsit vegyek vissza mert rossz úton haladok és teljesen igazuk van, én is érzem hogy nagyon egészségtelen és lehetnek később problémáim.

Ha minden kötél szakad, felkeresek egy szakembert, de ha lehet, előtte saját magam szeretnék javítani a helyzetemen.

Hogy vonhatnám el a figyelmem az ivásról?

2023. okt. 31. 20:18
 5/13 anonim ***** válasza:
57%

Az életben átélt kudarcok elől menekülsz bele ebben a világba... Az, hogy ezt a mintát látod otthon, lehet, befolyásoló tényező, de önmagában nem magyarázó. Lehet, azt tanultad otthonról, hogy a kudarcokat így kell kezelni, ezért te is ezt teszed és lehet, észre sem veszed ezeket.

Az alapoktól kell kezdeni...

Lehet, nem veszekedtek, mert mind a ketten konfliktuskerülők vagytok és a piába menekültök...

2023. okt. 31. 20:24
 6/13 anonim válasza:

Felváltani valami kevésbé káros függőséggel?

pl TikTok, számítógépes játék, sorozatnézés, nassolás

2023. okt. 31. 20:26
 7/13 A kérdező kommentje:

Erre nem is gondoltam, de tök logikus.

Barátom évekkel ezelőtt majdnem napi szinten füvezett, vegül lebukott a családja előtt, nagyon sok balhé volt ebből, így miután a "cigit" elhagyta, rászokott a sörre, hogy komoenzáljon. Ekkor kezdtem el én is inni, nem vele vagy miatta, szimplán csak kedvtelésből. Én néhányszor füveztem, de sose tetszett nagyon, tehát én nem pótcselekvésként iszom.

Meg kell keresnem a kiváltó okot, utána tudok előrébb jutni úgy érzem.

2023. okt. 31. 20:29
 8/13 anonim ***** válasza:

Én is hasonlóan voltam, már nagyon hiányzott a munka után, vagy ha otthon voltam és minél hamarabb letudjam a kocsikázást és már gurítottam le a felest.

Én magamat beszéltem rá hogy ez így nem mehet tovább és megérett bennem a gondolat hogy eddig volt.

Aztán nem ittam és minden nap jobban örültem hogy már eddig birom.

És ez így ment szépen napról napra.

Mindíg jobb volt és egyre jobb a közérzetem , egyre több pénzem maradt meg és azóta nagyon sok mindent megtudtam venni amit addig nem.

Igaz és ilyen vagyok, mert előtte a cigit is így tettem le a napi 2 dobozt hogy rábeszéltem magam és az se hiányzott soha sem. Pedig 20 évig szívtam.

Szóval szépen gondold át hogy most hol tartasz és esetleg 10-20 év mulva mi lenne belőled ha nem hagyod abba.

Ne mástól várj segítséget hanem csak magad tudod ezt megoldani és ne másnak akard bebizonyítani hogy te pedig mennyire akarod meg mindent megteszel és mégse sikerül.

Hanem ha akarod akkor megtudod oldani.

Hidd el könnyebb mint gondolnád, csak elkell határozni .

2023. okt. 31. 20:29
 9/13 anonim ***** válasza:

A kiváltó okhoz kell, hogy őszinte legyél magadhoz... Ha erre készen állsz, akkor sikerrel fogsz járni...

Ha gondolod, írd le itt (vagy priviben) azokat a töréspontokat, amik lehetnek okok.

2023. okt. 31. 20:34
 10/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen továbbra is a hasznos válaszokat, sokat segítettetek! :)
2023. okt. 31. 23:24
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!