Miért írják mindig a rák helyett azt, hogy "hosszan tartó súlyos betegség után" halt meg valaki? Más halálokokat nem írnak így körül.
A kérdés nem ez - az sem fontos, hogy valaki autóbalesetben, vagy szívinfarktusban halt meg. De leírják. Ugyanannyi "közöm" van ahhoz is. De olvasható.
A kérdés az, hogy _ha már_ leírják ezt a nagyközönség számára - és ebben lényegtelen, hogy boldogabb leszek-e ettől, vagy sem -, a rák esetén miért írják mindig körül az okot ahelyett, hogy kimondanák, míg más elhalálozási okok esetén ez egyáltalán nincs így. A megkülönböztetettséget nem értem ebben a gyakorlatban.
"Egyszerűen nem akarják részletezni. Mint írod: úgyis megtalálod... hát ők is így vannak vele: ha vkit nagyon érdekel, meg fogja találni az okot. De mikor egy szeretted meghal, hidd el nem fog érdekelni, hogy fogalmazd meg a halálát. Van egy "sablon", amit leírnak. Akit nagyon érdekel-híres embereknél- keressen rá akit nagyon érdekel.. de nekik ( akik elvesztették őt) per pill a legkisebb problémájuk az, hogy hogy fogják ezt leírni..."
Sem a wikipédiás szócikket, sem a hírportálok cikket nem a szeretteik írják, sem a tévéadók a híranyagait.
"Értsd meg végre, hogy ebben a helyzetben a legutolsó, hogy hogy kommunikálják le a "népnek" . Ezt tényleg ilyen nehéz megérteni? :)"
Te nem érted a kérdést, sokadjára sem. Azt, hogy szívinfarktus, vagy agyvérzés, vagy autóbaleset, vagy öngyilkosság, de még azt is, hogy drogtúladagolás, le lehet írni? Csakis a rák kapcsán van ez, hogy "hosszan tartó, súlyos betegség után". Miért? Ha más betegségeknél is homályosítanának, vagy egyáltalán nem is írnák le, nem lenne semmi különös ebben. De ha már leírják a halál okát minden egyéb esetben, a ráknál miért van meg egyedüli kivételként ez a bevett eufemizmus? Nem tudom ennél világosabban már kifejteni, hogy mit kérdezek, sajnálom.
Honnan veszed hogy csakis a rák kapcsán van ez? Ha egyszer nem írják le, simán lehet bármilyen más betegség is.
Hirtelen halál esetén meg azért inkább számíthat tisztázni hogy pl nem baleset történt.
"Honnan veszed hogy csakis a rák kapcsán van ez?"
Mert amikre eddig külön rákerestem ezek kapcsán, kivétel nélkül mind az volt.
"Töröltetheted a válaszomat, akkor sincs közöd hozzá, ki miben halt meg"
Miután agyrákot kívántál nekem? Igen. Őszintén nem tudom elképzelni, milyen elmebeteg emberek gyűlnek ezen a fórumon össze, hogy minden kérdés alatt ez megy. Ha a boltban sorba kell állni a kasszánál, akkor is habzani kezd a szája az ilyeneknek? Vagy ha dugóba kerül, lövöldözésbe kezdenek? Kiket engednek ki az utcára? Vagy ott elfojtod, mert nem mersz beleszaladni egy pofonba, ezért ezt használod sokadmagaddal gumiszobának?
Leírom újra, alkalmazkodva a felfogó képességedhez. Ahhoz sincs "közöm", ha valaki szívifarktusban, vagy agyvérzésben halt meg. De ha már írják, a rák esetén miért köntörfalaznak, míg más okok nincsenek így kezelve soha. Mitől megkülönböztetett. Ennyi, és nem több.
Eddig itt csak te különbözteted meg, kérdező. Magadnak tedd fel a kérdést, miért vagy ennyire rápörögve a rákra, de ez semmiképp sem egészséges!
Azért minden jót!
Látom, van itt pár funkcionális analfabéta.
"Azt, hogy szívinfarktus, vagy agyvérzés, vagy autóbaleset, vagy öngyilkosság, de még azt is, hogy drogtúladagolás, le lehet írni?"
Az öngyilkosságot sem mindig írják le, az is "tabu".
Szerintem a rákot azért eufemizálják, amiért az érintettek közül sokan életükben sem szívesen beszélnek róla - mert egy testileg nagyon megterhelő és lelkileg nehezen feldolgozható betegség, ami megtépázza az emberi méltóságot.
Szóval ez egyfajta szemérmesség, nem akarunk az elhunytra úgy gondolni, mint aki önmaga árnyéka volt az utolsó éveiben. És nem akarunk arra gondolni, hogy ez minket is elérhet.
Köszönöm, ez itt az első hozzászólás, ami a kérdésre válaszolt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!