Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mire kellett vajon a labor...

Mire kellett vajon a labor koponya MR előtt, meg hogy van-e gyógyszerallergiám, ha semmit sem kellett bevenni előtte? Vagy csak elfelejtették? :D

Figyelt kérdés

A doktornő is úgy kérdezte, "rászánom-e magam", azt hittem, valami veszélyes dologról lesz szó, mondjuk megárt a kontrasztanyag, meg is kérdezték, kaptam-e korábban, de mit számit ez, ha most sem kaptam? Mondjuk örülök neki, csak így fura ez az egész.

Régóta tartó fejfájás miatt voltam.

2023. jún. 7. 00:13
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

"Mire kellett vajon a labor koponya MR előtt" - Általában azért kérik, hogyha kontrasztanyagot kellene adni, akkor lássák, hogy a vese megfelelő mértékben ki tudja-e választani a kontrasztanyagot, mert az nem lenne jó a szervezetnek, ha benned maradna. De ha nem volt még vesebetegséged és fiatal is akkor elég felesleges a labor, nemzetközi ajánlások szerint a legtöbb modern kontrasztanyag mellett nem is kellene ilyenkor, de a magyar szabályozás elég lassan változik.

"meg hogy van-e gyógyszerallergiám?" Azért van rákérdezve, mert ha kell kontrasztanyagot adni (ezt előre nem tudjuk sokszor) és lesz rá akár kicsi reakciód is akkor tudnunk kell, hogy van-e olyan gyógyszerre allergiád amivel kezelnénk a kontrasztanyag allergiát, illetve néhány vizsgálatnál kaphatsz más gyógyszert is mint kontrasztanyag és olyan esetben jó ha tudunk róla, ha valamelyikre allergiás vagy.Másrészről a kérdőív nyilván elég általános jelegű, elég szar lenne szerintem, ha minden egyes MR típushoz csinálnánk egy külön kérdőívet, mert lenne vagy 40 különböző. Így van egy, amiben van több kérdés is ami az esetek 90+%-ban nem fontos, de még mindig ez a jobb, mintha csomó különböző lenne.

9-esnek:", de ha valakinek kell és nincs laborja, akkor mehetett volna haza" -> hát, ha ez egy tervezett vizsgálat, akkor elképzelhető, de ha láttunk valamit és azért kell kontraszt akkor nagyon valószínűtlen, hogy emiatt ne adnánk be. Azért az elég szar lenne, hogy van egy stroke-od/tumorod/tumor gyanúd,de új időpontot kéne kérni emiatt (főleg, hogy nagylabor biztos nem kell, ha van rajta két sor, egy eGFR, meg egy kreatinin az nekünk bőven elég ). Szóval ilyenkor nyilván mérlegelés van (utnánanézünk, hogy van-e vesebetegsége, milyen korú/állapotú, stb... ), de elég ritka amikor azt mondjuk, hogy ne legyen kontraszt.

Egyébként az operátoroktól jobban függ a gyakorlatban, ha vizsgálat közben kell eldönteni, hogy kell-e kontraszt, mert a radiológusok sokszor nem az éppen folyamatban lévő vizsgálatot nézik (kivéve az akut eseteket), szóval ha az operátor nem szól neki, hogy itt valami nem kóser, akkor valszeg csak akkor fogja radiológus látni, ha már hazamentél. Nyilván ez munkahely függő is,de ez az általános inkább mintsem az azonnali leletezés.

egy MR operátor

2023. jún. 7. 09:21
 12/13 A kérdező kommentje:

Köszi ezt a részletes választ! ♡ Akkor megvan, az első hozzászólót miétt menet közben húzták ki. Hát, én este voltam, sztem a radiológus már otthon vacsorázott (tb-s volt, kórházban, de magáncég).

Ha nektek két sor elég, akkor más célja is lehet a labornak, még folsavat és b12-t is néztek.

Kérdőív itt nem volt, súly, magasság, gyszallergia és kaptam-e már kontrasztanyagot, ennyi.

2023. jún. 7. 21:04
 13/13 anonim ***** válasza:

Kerdezo es.egyebkent jo lett az mr?

Nekem gyerekem es engem is mr-eztek parszor, mutetek is voltak. Szoval az alapjan: elsore rotgnennel/CT/Mr vizsgalaton is nativ keszul. Azaz egy sima 5ermeszetes felvetel. De sokszor ezeken nem latszik az amire gyanakodnak (mar ha van feltetelezett diagnozis vagy ha nagyon nem talaljak a gondok okát) akkor ott fogjak magukat es adnak kontrasztanyagot es keszul ujabb felvetel/ek. A gyogyszerallergiat sok szempont miatt kerdezik. Egyreszt ha van, akkor bizony vannak hasonlo gyogyszerek es nagyon nem kellene kapnod nehogy ott helyben elpatkolj egy anafilaxias sokkban. Masreszt a gyogyszerallergiat ne ugy kepzeld el, hogy egyszer rosszul lettel es abban a gyogyszerben egyetlen fele molekula van es te arra vagy allergias...hanem nagyobb esellyel valamelyik "mellekes" osszetevore vagy az a dott hatoanyaghoz hasonlo szerkezetu osszes tobbire is. Gyerekem kapott egy most nevezzuk erosito injekciot infuzioba, es utana anafilaxiás sokkot kapott. Kösz. Foleg hogy megmondtak biztos nem arra allergias, ami a lenyeg volt benne, hanem valamelyik egyeb osszetevojere (persze probaltam rakerdezni/keresni melyikre az x kozul, de nem jartam sikerrel csak annyit derítettem ki, hogy azert eleg sok masik injekcioban is benne lehet/van) A kontrasztanyagok meg eleg allergenek tudnak (tudtak lenni nem is olyan tul regen meg).

Es valobab barmi tortenhet egy MRnel is. Azert nem a klausztrofobiara kerdeznek ra, mert ugyan honnan tudna valaki jobban hogy klausztrofobias e egy MR-ben, mint azt hogy gyogyszererzekenysege van-e? Szerintem egy atlagember nem fekszik be agynemutartokba, csukja magara a szekrenyajtot vagy manapsag mar a halokocsis vonatozas se tul nagy divat, plusz ha megis ilyen elofordulna hamarabb kiszall belole, mint a 15-40 perces mrezesboo kiszallhatna.

az mr-es kozben latom mindnt leirt csak nem olvastam korabban a valaßzat:-)

2023. júl. 17. 23:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!