Hogyan aludjak el ha nem tudok aludni?
Pont most akartam kiírni én is egy ilyen kérdést. 🥲👍
Szerintem legutoljára 4 évesen aludtam jól, azóta pedig eltelt 14 év, és nem jött rendbe. Éjszakánként többször is felébredek, ha lefekszem, több mint másfél óra kell ahhoz, hogy elaludjak, és nem tudom mit kellene már kezdenem magammal. Ha szedek be gyógyszert, akkor csak fél óra kell az elalváshoz, de hosszútávon biztos nem lesz jó hatása annak, ha kvázi leszedálom magam esténként.
Szóval bárki bármilyen módszert tud mondani, amivel természetes módon el tudok aludni, annak örök hálám! 🥲
Én próbáltam, de nem segített körülbelül semmit. Álmosabb lettem, de az elalvás úgy sem lett gyorsabb.
Nekem már évtizedek óta az autogén tréning egy lebutított verziója vált be 100%-os hatékonyságú önelaltatásként. Ez valójában egy relaxációs gyakorlat, aminek egyáltalán nem célja, sőt tulajdonképpen "hibája" az elalvás. De nekem épp ennek "hibának" az elalvás célú begyakorlása lett az a biztos módszer, amivel még zaklatott lelkiállapotomban is viszonylag gyorsan el tudom altatni magamat.
A "szabálytalanságot" mindjárt egy nagyon enyhe homorítású, hasonfekvős testhelyzettel kezdem, ami az egésznapival ellentétes gerincpozícióként azonall érzékelhetően ellazító érzés számomra. (Szabályosan hátonfekve végzendő.) A szívműködésemre és a légzésemre való tudatos odafigyeléssel indítok; az utóbbit a szívem és elmém csitítására pl. 4/2/4-es (belégzés/benntartás/kilégzés) magamban számolásos ütemezéssel végzem. Azután jön, szintén magamban és magamnak ismételgetősen, a homlokom hűvösség-érzetére, majd a hasközéptáji melegségérzetre, a továbbiakban pedig a lábam kisujjától a fejem búbjáig, részletezőn az összes testtájam ágyba-süllyedős elnehezülésére, ellazulására irányuló önszuggesztióm. Nagyon ritka, hogy evvel a lentről felfelé haladó, testtáji részletező önlelazultatással akár csak a derékvonalamig is elérnék, mielőtt észrevétlenül elalszom.;)
Ezt természetesen kinek-kinek kedve és eredményessége szerint lehet tovább egyszerűsíteni, változtatni. A lényeg az, hogy lazán, türelmes könnyedséggel, ráfeszülés nélkül csináljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!