Aki elmúlt 50, együtt kell élnie az állandó fájdalmakkal?
Értem ez alatt derék, hát, ízületek, stb..
51 még nem vagyok, de az utóbbi években minden reggel alig bírok felkelni, fáj mindenem, főleg a derekam.
Irodai munkát végzek, de szerencsére nem a folyton ülőset, rengetegszer állok fel (óránként 30x biztos, mert közben pakolni is kell az iratokat, akikkel dolgozom).
Mivel lehetne ezen segíteni? Az orvos azt mondta hogy meszesedes, kopás, szokjam meg.
De én elképzelni nem tudom, hogy ezzel így 20-30 évet én ki tudnék bírni.
Mit csinálnatok? (sokat gyaloglok, kb 10 kiló súlyfeleslegem van, soha nem voltam beteg).
A sérvre nem megoldás a műtét. Az rövid távon csökkentheti az erős fájdalmat (ilyenem szerencsére nincs tartósan) de hosszú távon csak gerjeszti a romlást. A gyógytorna a megoldás. Ha rendszeresen, megfelelő intenzitással csinálja az ember, akkor szinten tartható. :)
Egyénként csatlakozom az előttem szólókhoz. Ha fáj a derekad ha sokat fekszel az ágyom, akkor az neked nem megfelelő matrac. Én már lassan több mint 10 éves tapasztalattal kijelenthetem, hogy az, hogy kinek milyen ágy jó, teljesen személy függő. És még személyenként is változhat. Nekem pl. a vastag, de közepes keménységű szivacs jött be. A memóriahabos matrac teljes kudarc: nagyon reklámozzák, de semmit nem tart a gerinceden. Sőt, az sem mindegy, hogy milyen pózban alszol! Nekem pl. azt mondták a gyógytornászok, hogy gerincprobléma esetén a legjobb a féloldalas fekvés, egyik lábad félig felhúzva.
Lehet itt lenne az ideje megtanulnod úszni. Az nagyon jó a gerincnek.
És hidd el, az a + 10 kg rengeteg számít. Én már azt is megéreztem, ha 2-3 kg felesleg volt rajtam. Figyelj oda az egészséges táplálkozásra, és legalább egy kicsit igyekezz leadni belőle. Garantálom, hogy érezni fogod a különbséget!
Ami még szintén nagyon nem mindegy, hogy milyen cipőt és talpbetét használsz. A gerinc esetén minden mindennel összefügg. Teszem azt van egy kis lúdtalpad, ezért rosszul lépsz, nem megfelelő a járásod, a gerinced ehhez hozzá idomodik, kicsit meggörbül, a porcokorong kicsit megnyomódik, kitüremkedik egy hangyányit és elkezd mondjuk nyomni egy ideget a gerinc mentén. Ez után garantált a pokoli fájdalom. Én pl. amióta saroktompítós sportcipőt hordok hétköznapokon is, sokkal kevésbé fáj a derekam is. Ezek a cipők csillapítják a rezgést, amely a gerincet éri amikor lépkedsz.
Alapvetően ezek a fájdalmak azért vannak, mert mivel nincs/csekély az izomzata az embernek, minden súly a gerincre nehezedik. A csigolyák között ruganyos porcok vannak, amelyek szintén nagyobb terhelést kapnak és kopnak. Ha van izom is, az is segít tartani, megtámasztani a gerincoszlopot. Így az kevésbé terhelődik, kevésbé fog fájni és kevésbé fog elkopni.
A sétából főleg az egyetlen talajon való túra a legjobb, mert ilyenkor a hátizmok is aktiválódnak többnyire és erősödnek.
Ha a hátad is szokott fájni, érdemes talán megpróbálkozni egy ilyen jóga henger szerűséggel. Lerakod a földre, ráfekszel háttal és végiggurigázod vele a hátad. Nagyszerűen ki tudja ropogtatni. Szerintem jobb, mint a masszázs.
Érdemes reumatológiára menni (egy MRI vizsgálat sem árt, az sérvet/porckorongkitüremkedést ki tud mutatni - ezt általában nem szokták akarni felírni, de ragaszkodj hozzá vagy csináltasd meg magánba). Aztán lehet még menni ortopédushoz és gerincgyógyászhoz. Kellemes kalandozást! :D
Hűha!! Te aztán képben vagy maximálisan!! 🙂 Köszönöm szépen, hogy időt szantatok rám, és ilyen sok fantasztikus tanácsot adtatok!!
Az, hogy nekem melyik a jó matrac, azt hogy lehet kideríteni amúgy? (most kemény matrac van, imádok rajta aludni, én csak oldalt tudok, felhuzott lábbal, máshogy nem.)
Mindent ki fogok próbálni szép lassan, amiket írtatok (vizsgálatokat is, fogyast is), az úszás nem hiszem, hogy menni fog, irtózom, ha a derekamtol feljebb ér a víz, gyermekkori trauma, majdnem megfulladtam, képtelen vagyok megtanulni úszni, már próbálkoztam, de nem megy.)
További szép estét, és egészséget kívánok mindenkinek, és köszönöm szépen még egyszer.
Igen, a magyar egészségügy.. Sajnos semmi jó tapasztalatom nincs, maganba járunk ha valamit kell csinálni...
Egyenletlen talajon megvan a séta, járunk havonta kétszer túrázni. Szombaton épp a Rám-szakadekba megyünk, tehát azért látjátok, hogy annyira nem élek tunya életmódot, épp ezért idegesít ez az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!