A “ne szarakodjuk drágák!” kifejezés csúnyának
minősül? Ez káromkodásnak minősül?
Figyelt kérdés
Sziasztok, gyerekeket táboroztatok és panasz érkezett rám. Van egy borzalmas gyerek, aki nem tud viselkedni, állandóan tilosban jár, de nekem is állandóan árulkodik bármit csinál a többi. Elhagyhatta a számat ez a kifejezés hogy “ne szarakodjunk már drágáim” vagy valami ilyesmi ezért most ki akarnak rugni. Én emlékszem rá, hogy mikor én voltam 1.-2. osztályos a tanító néni rendszeresen használta ezt a szót illetve olyat hogy “ökörhugyozás”. A kérdés a következő, ezek csúnya szavaknak minősülnek? Ezek káromkodások?
Hát ez számomra több féleképpen le jön. Pl szoktunk vicces hangnemben kollégákkal együtt így beszélni egymással de nem sértődünk meg egymáson mert nem mindegy a hangnem.
De a gyerek ezt nem tudja még eldönteni hogyan mondtad. Ha érted mire gondolok. Szóval igen így baj.
De próbáld megmagyarázni hogy olyan hangnemben mondtad hogy viccesen, csak nem gondoltad végig hogy ő még ezt nem érti...
2022. jún. 22. 05:47
2/10 anonim válasza:
Igen ökörhugyozás nálunk is volt. Na de az már régen volt.
2022. jún. 22. 05:48
3/10 anonim válasza:
Hát, ha emiatt képesek kirúgni, ott baj van a toronyban.. Szerintem egyáltalán nem durva, sokkal meredekebb dolgokat is hallottam már akár pedagógusoktól, akár tàboroztatókról
2022. jún. 22. 06:03
4/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! :)
2022. jún. 22. 07:02
5/10 anonim válasza:
Nem annyira szép, de ezért még nem kellene kirúgni. Néha hibázhat mindenki, ilyenkor elnézést kell kérni, törekedni, hogy legközelebb ne mondja. Ami ennél rosszabb szerintem sokkal, ha csúnya szót nem is használ valaki, de mégis kritizál, gyermek önbizalmat rombol, vagy csak úgy néz a gyerekre, hogy az azt érzi, hogy bántó, az a csúnya szónál sokkal rosszabb, na ilyenkor inkább kell más szakmát javasolni. Nem mindegy a hangsúly és a mögöttes viszonyulás, szerintem ez a döntő. Nekem egy csúnya szót sem mondtak általánosban, de sokszor volt mégis megalázó a hangsúly, a tekintet, a bánásmód, a mai napig nem szívesen emlékszem vissza az iskolára. Azóta van diplomám is egyébként.
2022. jún. 22. 07:07
6/10 anonim válasza:
Dehogy csúnya.
2022. jún. 22. 08:47
7/10 anonim válasza:
Én egy gyerek előtt nem használnám azt a szót, hogy szarakodik, ennél jóval kulturáltabban igyekeznék kifejezni magam,hogy a gyerek szókincse is fejlődjön. Azzal a borzalmas gyerekkel külön kellene foglalkozni, több szeretetet adni neki, mint a többieknek, figyelmeztetni, hogy nem szép dolog másokat bemártani, árulkodni, ilyen értesítéseket nem kérsz, külön feladatokat kellene neki adni, ami miatt meg lehet dicsérni. Tudom, elmondva könnyű.
2022. jún. 24. 11:31
8/10 Senior Séf válasza:
El kell fogadnod, hogy vannak a "beosztásodhoz méltatlan" dolgok. Amiket egy átlagember simán megtehet, te nem biztos. A vidéki háziorvos jut az eszembe, aki enyhén illuminált állapotban azt mondta a megfázott tinilánynak, hogy kislány, magának akkora a mandulája, mint a tököm.
2022. jún. 24. 18:59
9/10 A kérdező kommentje:
7es, köszönöm a válaszodat! Beszéltem a szüleivel és rájöttem hogy onnan ered a probléma. Otthon mindent megengednek neki és egy burokban él a gyerek. Nagyon el van kapatva és ott a gyerek irányít. Sajnos ezzel nem tudok mit kezdeni
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!