Mi a különbség a kórboncnok és a patológus között?
Kerestem nem csak magyarul, de egyértelmű választ nem találtam. Az addig megvan, hogy a boncmester nem végzett orvosit és úgymond a kulimunkákat csinálja, ezzel szemben a kórboncnok orvosi végzettséggel rendelkezik, csakúgy mint a patológus. De a patológus és kórboncnok között nem igazán értem a különbséget. Ausztriában, ahol élek és szeretnék ebbe az irányba menni, mindkét irányra van képzés, az egyik 5(patológia, németül Pathologie), a másik 6 év(kórboncnok- németül Gerichtsmedizin).
Eddig amit találtam, abból az jött le, mintha a patológus inkább szövettani vizsgálatokat végezne (ritkábban boncol is, hogy megállapítsa a halál pontos okát) és leginkább kórházakban vagy laborokban dolgozik. A kórboncnok pedig egy olyan orvos, aki a bűnügyek illetve nem tisztázott körülmények között meghalt áldozatokat boncolja, elemzi az eredményeket és ezzel segíti a rendőrség ill. bíróság munkáját. Ezek alapján egy patológus dolgozhat kórboncnokként, de nem muszáj, mert neki kiterjedtebb a szaktudása, míg a kórboncnok inkább a bűnügyekben segédkezik.
Jól értettem?
Jó lenne, ha valaki tudna ebben felvilágosítást adni és elmagyarázná a tényleges különbséget.
Köszönöm szépen a válaszokat előre is!
A patológus (ő orvos) feladata a betegségek pontos diagnosztizálása. A patológus állapítja meg az egyes betegségek (többek között a rák) súlyosságát (adott páciens). Vannak esetek, amikor műtét közben is szükség lehet patológus véleményére. Boncolnak is, a természetes körülmények között, kórházakban elhunyt betegeket.
A "Gerichtsmedicin" ő nem kórboncnok, hanem igazságügyi orvosszakértő.
Részben patológus, részben jogtudós. Ez az orvostudománynak egy külön ága. Ők vizsgálják, vagy boncolják a "vélhetően nem természetes halállal" halt emberek holttestét, megállapítják a halál pontos idejét és okát. De nem csak holttestekkel foglalkoznak, hanem bűnesetek kapcsán ők vizsgálják, állapítják meg a különböző befolyásoltság szintjét, beszámíthatóságot, egyes elszenvedett sérülések súlyosságát stb.,. Ez egy eléggé összetett, nagyon felelősségteljes, nehéz hivatás.
A patológus és a kórboncnok ugyanaz, utóbbi a régiesebb, magyarosabb neve (ami manapság kicsit félrevezető, mert a munkája nagy részét már nem a boncolás teszi ki). A patológia tudománya tulajdonképpen azzal foglalkozik, hogy hogyan néz ki a beteg szerv, szövet vagy sejt, ha kivesszük az emberből és megnézzük szabad szemmel vagy mikroszkóppal. Ezen ismeretek segítségével részt vesz a diagnózis felállításában (szövettannal és citológiával, amíg a beteg él), illetve boncolással halálokot állapít meg. De kizárólag természetes okú halál esetén, erőszakos halálokkal nem foglalkozik.
A Gerichtsmedizin (vagy Rechtsmedizin) magyar neve igazságügyi orvostan, alapkérdése az, hogy hogyan lehet az orvostudomány vívmányainak felhasználásával bizonyítani valamit hatósági eljárásban. Az igazságügyi orvosszakértő a gyakorlatban halottvizsgálat, boncolás, élő személyek vizsgálata és iratok áttekintése alapján ad szakvéleményt, amit az eljárásban felhasználnak. A tudásanyag részben átfed más szakterületekkel (patológia, traumatológia, belgyógyászat, neurológia), de nagyrészt sajátos, más szakterületek által nem érintett kérdésköröket fed le.
Magyarországon mindkettő külön, elsőként megszerezhető orvosi szakképesítés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!