Hova/kihez fordulhatnék még a szédülésemmel?
Sziasztok!
Időszakosan szédülök, 2016 óta kisebb megszakításokkal. Tavaly két hétig folyamatosan szédültem, csak feküdni és aludni tudtam. Idén is többször mentem táppénzre, mert volt, hogy haza kellett jönnöm, nem bírtam…
Háziorvos elintézett annyival, hogy Betagen gyógyszert írt fel, de nem éreztem semmi hatását.
Voltam magánúton fül-orr-gégészeten, semmi bajom elvileg, a bal fülemmel a mélyebb hangokat kevésbé hallom. Füleim egyébként mióta az eszemet tudom pattognak, recsegnek. Orvos szerint én csinálom direkt.
Ezt követően reumatológushoz fordultam, provokációs tesztet csinált rajtam, de nem történt semmi. Eredményre azt írta, hogy BPPV nem mutatható ki. Ennyivel le is zárta a problémámat.
Azóta is többször van, hogy szédülök, lever a víz bárhol és bármikor, talpaim rendszeresen tocsognak az izzadságban. Már plusz zoknikkal a táskámban közlekedek mindenhova.
Pár hónapja munkahelyen megszédültem annyira, hogy kivittek a levegőre, laikusként másnap vettem cukormérőt. 2,6 volt a cukrom, másnap elmentem orvoshoz, éhgyomorra megmérte akkor viszont 7 volt.
Tudna valaki tanácsot adni milyen irányba menjek tovább magánúton? Mert háziorvos leráz…
A pajzsmirigy ultrahang nem jelent semmit. Nekem autóimmun pajzsmirigy betegségem van és makkegészséges a pajzsmirigyem ultrahangon mert korán el lett kapva. A TSH-m sokáig okés volt még (mmint a határértékek szerint. Abba ne menjünk bele, hogy Magyarországon mmég mindig a 4-4,5 a határérték, amikor nemzetközi szervezetek már a 3-at használják annak), de nekem ismerősöm, aki női hormonokkal foglalkozik mondta, hogy menjek el a fentebb leírt listával vérvételre és akkor kibukott, az autoimmun betegség jele.
Amúgy a TSH magában semmit nem jelent. Nem csak az a fontos, hogy a véredben mennyi TSH van, hanem, hogy abból mennyi jut el a megfelelő szerveknek, mennyi szívódik fel stb. Erről jut eszembe, elfelejtettem mondani, hogy 3 pontos kortizolt is érdemes nézetni az is benne van ebben a nagy rendszerben. A kortizol kimerültség a stressz miatt lehet, és sajnos ha ez a rendszer borul, akkor tudja húzni magával a többit.
Én azt figyeltem meg az orvosoknál, hogy ha himmegve hammogva mész hozzájuk mint nő, akkor hülyének néznek sokan és elkönyvelnek, hogy nincs is bajod, csak hisztéria vagy női betegség. ismerőseim is mondták már, én is észrevettem magamon.
Nekem is az elején, az első doki rámnézett, amikor megkérdeztem, hogy nem lehet-e pajzsmirigy alulműködésem és láttam rajta, hogy "nah megint itt egy koca malac, aki betegségre akarja fogni a súlyát és nem arra, hogy nem tudja nem tömni a pofáját" a gondolata. Közölte is velem (bármiféle teszt nélkül) hogy szerinte nem az a bajom.
Szóval érdemes előre utánanézni a dolgoknak, ha nem is azért, hogy mondjad, hogy "szerintem nekem ez van" hanem, hogy megnézd, hogy milyen bajaid szoktak lenni, amit te elkönyvelsz normálisnak és lehet, hogy valamilyen betegségnek a jele. Inkább kapjon több infót a doki, mint kevesebbet, mert sokan rá se kérdeznek sajnos.
Mindenképp indulj rá, és ha az egyik orvos elküld, hogy nincs bajod, akkor mondjad, hogy jó akkor ilyen problémákkal még ki más lehet, aki másra szakosodott. Mert akármennyi specializáció, annyi féle diagnosztizáció. Ugyanarra a problémára más doki mást mond.
Neurológus agyi problémákat fog keresni, az endokrinológus hormonosat, fül-orr-gégész meg a hallórendszeredet nézi, de egybe nagyon kevesen látnak. Küldjenek tovább, ha nem az ő specializációjuknak megfelelő a problémád.
De ne hagyd, hogy letörjenek. Ők azért vannak, hogy gyógyítsanak és neked pedig jogod van meggyógyulni.
(egy kis plusz érdekesség: a népesség 16%-a képes direkt ilyen zúgó hangot képezni a fülébe, ami egy pattanó hanggal kezdődik. Ez egy kis izom megfeszítésével történik, ami akkor is meg szokott feszülni, ha ásítunk pl. Erre lehet, hogy te is képes vagy, csak nem direkt :) )
Jaj, de hasznos infónk! Köszönöm. Háziorvos által lehet teljeskörűen pajzsmirigy értékeket nézetni egyébként?
Fül-orr-gégészetre azért is mentem el tavaly novemberben, mert 8 éves korom óta nem hallok rendesen a bal fülemre. Vizsgáltak annak idején, de nem találtak semmi peoblémát, nekik teljesen normális dolognak tűnt, hogy legtöbbet szájról olvasok, ha valaki beszél hozzám. Persze az évek alatt hozzászoktam… anyukám vitt mindenhova, de a végén már én kértem kiskoromba, hogy ne menjünk. Hozzáteszem, anyukám daganatos… hámsejt. Többször is műtötték a bal fülét, csontokat is kivették már neki. Emiatt is mentem el tavaly újra magánrendelésre ahhoz a dokihoz, aki anyát is műtőtte, de nem talált semmit csak hogy a mély hangokkal van gond, de azt nem hiszi el, hogy recseg, ropog a fulem. Pedig ez kiskorom óta így van 😅 Tehát ez a folyamatos falba ütközés mindenütt, nem szívesen állnék le egyik orvossal sem vitatkozni, mert akkor az lenne, hogy megkérdőjelezem. Pedig így kellene tennem.
Ne már!!!
Most komolyan félfüledre süket vagy? Ráadásul a balra??? Mert én is!
3 éves korom óta, bár nekem tudjuk az alapját (agyhártya és agyvelő gyulladás kezelése közben az antibiotikum kilőtte azt az idegpályát, ami összeköti a fülemet az agyammal). És nekem is a mély hangokkal van gond! (70%-os hallás sérülés). Nem lehet, hogy neked is idegpályás bajod van? Sajnos mentem vele hallókészülékeshez, de mondták, hogy félfülre nem lehet csináltatni... :(
Ne is add fel! Sajnos, ha nem ért hozzá az ember (már pedig, aki nem járt orvosira, az általában nem ért hozzá) akkor nagyon nehéz nekiindulni egy ilyen dolognak. Egy doktor nem doktor, két doktor egy doktor, három doktor az már valami! Így kell hozzáállni xD
Bocsi, annyira megörültem, hogy valaki hasonlóval találkozok, hogy az első kérdésedre elfelejtettem válaszolni: reverz T3-at a TB tuti nem csinál, a Synlab is elküldi Németországba megcsináltatni. Mondjuk a reverz T3-at sok orvos még mindig nem hajlandó olvasni...
Elvileg a többit lehet, de nem tudom, hogy a házidoki kiírhatja-e vagy csak endokrinológus.
13-as: Nem teljesen vagyok süket a bal fülemre, de kevésbé hallok vele, mint a jobbal. Igazából hozzászoktam, ahogy a recsegés/ropogáshoz, olyan mintha be lenne dugulva, nem lenne jó a nyomás vagy nem tudom. Egy ideig jártam akupunktúrára is, de az sem hozott tartós javulást. Azt meg már sajnos nem tudom magamnak megengedni, hogy hetente 5000ft-ot költsek rá.
Most felírogattam hova, milyen dokikhoz szeretnék még elmenni magánúton. Majd minden hónapban egyhez elmegyek, ahogy a pénztárca engedi. ☺️
14-es: Köszönöm a segítséget, szerintem első körben bejelntkezem majd egy pajzsmirigy laborvizsgálatra. Medicover oldalán nézelődtem, az nincs is annyira messze tőlem. Aztán majd meglátjuk.
Nagyon kedvesek vagytok, nem is gondoltam, hogy ennyi segítő szándékú, jólelkű ember van itt! 😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!