Miért alacsony a vitaminok ajánlott mennyisége NRV szerint?
Egyrészt mert ősrégi tanulmányokon alapulnak és képtelenek lépést tartani a kutatási eredményekkel és a környezeti változásokkal, másrészt mert nemzetközi ajánlást sokkal nehezebb kidolgozni, mert területileg más és más az ellátottság és inkább a legalacsonyabb értékeket adják meg.
Ugye a legtöbb vitamint és ásványi anyagot táplálék formájában vennénk fel, ezért nagyon sok múlik a termelési módokon, a táplálékon, illetve a vizek összetételén. Pl. a magyar lakosság brutálisan jód- (és szelén)hiányos, mert nincs jód a vízben, a jódozott sóban meg kevés van és sokan nem szeretik az ízét, úgyhogy meg sem veszik. De jellemzően a nagyüzemi mezőgazdaságban kimerül a talaj, ezért egyre kevesebb tápanyag jut az élelmiszerbe, így azokon a területeken, ahol a táplálkozás ezen alapul, nyilván több lesz a hiánytünet, mint a talajmegújító gazdálkodást alkalmazó területeken. Ugyanígy korábban a tengeri táplálékon alapuló étkezések jól elláttak társadalmakat, mára viszont annyira megnőtt a tengerek nehézfém-szennyezettsége, hogy amennyi egészségügyi haszna volt a halevésnek, ma akár komoly eü. kockázatot is jelenthet a sok méreg felhalmozódása. Tehát nagyon nehéz univerzális tartományokat meghatározni, hiszen nagyjából egyénenként más és más lenne a minimum, függően nemcsak attól, hol él az ember, mit eszik, hány kiló, milyen magas, milyen idős, mennyit van napon, mennyire stresszes az élete, hogyan és mennyit mozog stb., de nagyban befolyásolja a jelenlegi egészségi állapota is, ami meg a mai orvostudomány módszereivel eléggé nehezen térképezhető fel egészben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!