Magas d vitaminszint mellett mitől lehet csontritkulásom?
Még kb. 1 hónapja csináltattam egy D vitamin szintfelmérést, ahol kifejezetten magas (220 nmol/l) szint lett az eredmény. Tegnap (pusztán kíváncsiságból) elmentem egy (sarokcsontos) csontsűrűség vizsgálatra, ahol legnagyobb megdöbbenésemre kiderült, hogy az átlag alatti (T-score: 2,17, az átlag érték 80 %-a) a csontsűrűségem. Ha elvileg a csontritkulás oka az alacsony d vitamin szint, akkor nekem mégis mitől lehet?
25/F
ha a kalciumszinted alacsony, attól is lehet
de rákerestem és azt írják, hogy ezen kívül még okozhatja: kezeletlen gluténérzékenység, túl aktív pajzsmirigy, túl kevés mozgás, dohányzás, túl sok alkoholfogyasztás
Most függetlenül attól, hogy mennyire megbízható ez a vizsgálat, a D-vitamin önmagában emeli a kalciumfelvételt, ez igaz. De a kalcium önmagától nem épül be a csontokba, ehhez a K2-vitaminra van szükség (meg A-ra is úgy mellékesen). Most nem akarlak megijeszteni, de K2 nélkül a lágyszövetekben, erekben rakódik le a kalcium (érelmeszesedés). Továbbá a csontok nemcsak épülnek, de bomlanak is egyidőben és K-vitamin hiányában nemcsak nem épül be a kalcium, de a bomlás is aktívabb...
Úgyhogy érdemes lenne beruházni egy jobb fajta K-komplexre vagy minimum K2-vitaminra, amiben magas a transz (aktív) forma aránya, mert a cisz forma az passzív, nem hasznosul. Ez a már (valószínűleg) meglévő lágyszöveti meszesedéseken is segíthet.
Még fiatal vagy, ebben a korban szerintem nem csontritkulásod van, hanem nem gyűjtöttél annyi csontanyagot. Majd amikor idősebb leszel és esetleg csontritkulásod lesz, akkor ez egy fontos tényező lesz, hogy mennyi a kiinduló csonttömeg.
Namost, ez nem csak a kalcium és D-vitamin elérhetőségétől függ, hanem attól is, hogy mennyit mozogsz. Ha futsz, terheled a csontjaid, akkor a szervezeted erősíteni fogja őket, és idős korodban nagyobb csonttömeggel indulsz neki a csontritkulásnak. Ha te nem futsz, de a kortársaid igen, akkor ők megelőznek téged és az átlag alá kerülsz.
De szerintem genetikától is függ.
- Dohányozni egyáltalán nem dohányzom.
- Alkoholt kb. 3 havonta iszom és akkor is max. 1-2 pohár bort.
- Kalcium szintem egy július eleji vérvizsgálat alapján: 2,40 nmol/l (referencia tartomány: 2,15-2,55)
-Pajzsmirigy értékek:
- atpo: 80
- TSH: 1,049,
- T3 szabadfrakció: 6,35
- T4 szabadf.: 12,18
A pajzsmiriggyel kapcsolatban voltam ultrahangon, de ott nem mutattak ki elváltozást.
- Tudomásom szerint nincs gluténérzékenységem és elég kevès kenyeret is eszem, de ezt azért majd megnézetem.
- Mozogni naponta átlagban 8-10 km-t szoktam sétàlni.
3-asnak: Igen a vizsgáló orvos is mondta, hogy mivel főleg 40 év felett szokás elvégezni a vizsgálatot, ezért viszonylag kevés a viszonyítási pont.
Egyébként azért is lepett meg az eredmény, mert még soha nem volt eltörve semmim (nem mintha bármikor történt volna olyan ami indokolta volna...).
Egyébként, hogy pontos legyek valóban csak -2,5 alatt van csontsűrűség, de -1 és -2,5 között már csökkent csontsűrűség van. De azért az a -2,17 már elég közel van a -2,5-hez, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!