Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Melyik C vitamin készítmény...

Melyik C vitamin készítmény az, amelyikkel a legkisebb kárt okozom magamnak, ha nagy dózisban szedem?

Figyelt kérdés
2019. nov. 29. 11:18
1 2
 11/16 anonim válasza:
100%

Nem rég voltam egy előadáson, ahol azt mondta az előadást tartó doktor, hogy a C vitamint nem lehet túladagolni.

Felhozta ezt a "vesekövet okoz a túlzott mennyiség" dolgot és mondta, hogy ő még nem találkozott pályája során ilyennel sőt az urológus szakorvosok többsége pont hogy javasolják a nagyobb adag bevitelt vesekő kezelése során ugyanis oldja.

De a neten is sokat lehet olvasni a témában. Pl ott van a tények és tévhitek.hu

2019. dec. 3. 17:17
 12/16 anonim ***** válasza:

Csatlakozom a 10-eshez.

Én testépítéshez szedek 2000mg-ot, de mivel otthon dolgozom vállalkozóként (állandó hőmérsékletben), hidegbe kilépve gyorsan meg tudok fázni. Ilyenkor növelem 5000mg-ig. A tapasztalatom az, hogy jelentősen segít (bár vannak egyértelmű jelei, hogy ez a mennyiség már sok (pl. színezi a vizeletet, magyarul kiürül), mégis 2-3 nap alatt tünetmentessé válok. Ezután visszatérek 2000mg-ra.

Ha C vitamint akarsz szedni, akkor szedjél csak C vitamint. Ha viszont egyéb vitaminokkal együtt akarod és valami oknál fogva nagyobb dózisokban gondolkozol (pl. betegség, vagy sport), akkor a vitamin csomagokat javaslom, mint pl. a Builder Pak 30 (builder.shop.hu), nekem ez nagyon sokat segített, de valóban vannak benne dolgok, amikre figyelni kell (pl. zsírban oldódó vitaminok, amik veszélyesek lehetnek). Az említett oldalon erről sokat olvashatsz. Nekem ettől kicsit több, mint fél év alatt elmúltak a foltok és redők a körmömről, lényegesen energikusabbnak és kipihentebbnek érzem magam, jobb az étvágyam és a közérzetem. Nem mondom, hogy csodaszer, de a változás annál jeelentősebb, hogy csak beképzeljem, főleg ebben a szürke, korán sötétedő időszakban. Valahogy minden jobban megy, kevesebbet alszom, többet dolgozom, a gyúrás sem "nyír ki" annyira.

A 6000mg-ot indokolatlanul soknak tartom. Nem azért mert bajod lesz tőle, hanem mert jelentős hányada felesleges pénzkidobás, amit más vitaminokra, ásványi anyagokra fordíthatsz.

Rák-kutatásban valóban ismét előtérbe került a C vitamin, de ezek olyan dózisokban kerülnek felhasználásra, amit szájon át gyakorlatilag nem lehetne már beszedni (és meg sem merném kockáztatni), eredmények azonban még nincsenek. Másrészt nem maga a C vitamin a kulcs, hanem más anyagok c vitaminnal együtt történő alkalmazása.

Végül egy figyelmeztetés: A c vitamin valóban kiürül, de ehhez sok folyadékot kell bevinned. Ennek hiányában lehetnek gondok és a 6000mg azért elég durva adag.

Ha esetleg megírnád, miért érdekel a téma, lehet, hogy célirányosabban tudnék segíteni, bár megjegyzem, nem vagyok szakértő.

2019. dec. 4. 20:44
 13/16 kriszpo ***** válasza:

Javaslom ezt a hivatalos oldalt:

[link]

2019. dec. 5. 14:13
 14/16 anonim ***** válasza:
#13, az általad bepésztelt link alatt nyitott dokumentumban az EU NRV-rendelete egy harsány röhej. Az ajánlott napi D-vitamin 5 mcg, C-vitamin 80 mg. Ezek a jó fél évszázada megállapított értékek hasraütéssel keletkeztek, semmi tudományos alapjuk nincs. A többi paramétert meg se néztem, az NRV-vel nem érdemes foglalkozni érdemben, mert túlhaladott anyag.
2019. dec. 15. 23:46
 15/16 kriszpo ***** válasza:

#14 nem akarok és nem fogok vitatkozni. Amit belinkeltem az csak egy hivatalos oldal a sok közül, ellentétben a sok nyereség érdekelt "adjunk el minél több vitamint és gyógyszert az embereknek" oldallal. Szinte az összes oldalon (ami tudományos) ahol vitaminok ajánlott napi bevitelével foglalkoznak (ide értve az angol nyelvű szakirodalmat is), a C vitaminra vonatkozó ajánlott napi bevitel 60-90 mg közötti érték.

Azt, hogy miért állítanak elő és adnak el az ajánlott napi beviteli mennyiség többszörösének megfelelő készítményeket, szintén tudományos oldalakon lehet megtalálni. Persze az embernek szüksége van néha kicsit többre egy-egy vitaminból, de túlzásba vinni semmit sem szabad. Ez kb. olyan butaság, mint hogy az intravénásan alkalmazott C vitamin dózisok meggyógyítják a rákot...

Ettől függetlenül, aki ebben hisz, szedje. Lényeg. hogy vegyék minél többen a 2000 mg-os C vitamint.

2019. dec. 16. 18:23
 16/16 anonim ***** válasza:

Szendi Gábor, Tények és Tévhitek:

[link]

2019. dec. 19. 17:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!