Hogyan lehet új szindrómát felfedezni?
Konkrétan egy fóbiáról beszélünk? Attól, hogy te még nem hallottad, biztos, hogy már van neve, de a fóbiák nevezéktana egyértelműen a latin fordítás, mint pl. az arachno(=pók)phobia vagy hipotermo(=hideg)phobia esetén. Másrészt az nem egy külön betegség vagy szindróma, az csak egy fóbia-fajta. Elnevezheted magadnak, de az sosem fog tankönyvbe kerülni.
Tessék, itt van egy szép kis lista, ha szeretnél kutatómunkát végezni: [link]
Most nézem, leírtad, mire gondolsz. Segítek keresni, jó?
Sinistrophobia - a jobb oldali tárgyaktól való félelem.
Anthophobia - félelem a virágoktól.
Értem, akkor már minden van, az is ami csak lesz, csak én még nem hallottam róla. :D Akkora tudatlan vagyok, hogy olyan nincs is ami nincs, csak olyan amiről nem tudok! Ide járok majd nevetni! :D :D
Szólj ha megtaláltad a listán ezt #39:
https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__emberi-tulajdonsagok..
Mert ha be tudnád ide másoli, az viccen kívűl, tényleges segítséget jelentene néhány embernek.
#12 Kérlek értelmezd amit írtam. Nem ezeknek a fóbiáknak a nevére lettem volna kíváncsi, hanem azokra a tanulmányokra és tekintélyes nevekre, amik szerinted kellettek hozzá, hogy nevük legyen.
Igen, én egy konkrét fóbia nevét keresem, amit több tünetegyüttes megléte igazol, de sehol nem találkoztam még ennek leírásával és megnevezésével. Nyilván tudatlanságom okán kérdezem. Ha nincs ilyen, akkor szerintetek nem létezik, ezt vágom, ezért kértem, hogy olyanok válaszoljanak akik tènyleg többet tudnak a témáról mint amennyi a neten elérhető.
Azt ugye tudod, hogy nem a fóbia elnevezésétől lesz a betegnek könnyebb? Hanem a fóbia kezeléséről, ami minden esetben ugyanaz: pszichoterápia.
Egyébként, amit linkeltél, leginkább egyszerű mizofóbiának tűnik.
Azt ugy tudod, hogy ezt nem kérdeztem?
Gondoltam a mizofóbiára, de mint látod érintett vagyok, és részben igaz lehet amit abban leírtak, azzal a különbséggel, hogy a saját otthonomban nem zavarnak a saját baktériumaim a saját koszaim között. :) Vagyis nem egy tisztaságmánia. Kizárólag az idegen környezet váltja ki, még akkor is ha az láthatóan tiszta.
Az érintettek elmondása alapján nem egyeznek a tüneteik a mizofóbiánál felsoroltakkal:
https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__emberi-tulajdonsagok..
#42:
"Nem mondanàm magam tisztasàsmàniàsnak. Példàul velem egy àgyban alszik a kutyàm. Ha a lakàsba feljövünk,akkor nem mosom meg a làbait,mert fuj az utcàn jàrt. Lefekszik a szőnyegre ,utàna én is. Szóval szerintem ez nem tisztasagmania. En csak nehany embertol undorodom,ahol latom,hogy regiek a labasok,muanyag talak. Nincs mosogatogep. Ugy erzem,hogy a termeszetben elpusztulnak a hidegben melegben a bakteriumok. Peldaul,ha leesne az utcan a kertunkben az utolso kocka csoki,siman megennem. Nagymama lakasaban leesen ott mar nem. Mert ott a butykos labaval jon megy. Oda hapcizik stb."
Más tipp a listáról? Vagy mégsem írt még erről a tekintélyes szakirodalom? Azé kérdezem mert a "magamfajta" mint valaki itt megjegyezte, az hót tudatlan ez ügyben. Hö! XD
Talán el kéne menned egy pszichiáterhez, hogy egyáltalán eldöntsék, a kóros szintet eléri-e ez az egész. A fóbia patológiás szintű félelmet jelent, csomóan félnek a pókoktól, mégsem araknofóbiás minden ilyen ember.
Bár ahogy nézem, senkitől nem fogadsz el semmilyen véleményt, csak így felesleges gyk-re is írogatni.
“És nektek konkrétan mi jutott? Valami kényszeres vélemény nyilvánítási ösztön az olyan esetekre mikor nem tudjátok valamire a választ?“
Nekünk konkrétan értelem jutott..
De, tudjuk a választ, és le is írtuk neked többen is. Arról nem mi tehetünk, hogy ennyire buta vagy és nem vagy képes felfogni, hogy ezek igen is komoly kutatómunkák nyomán vannak bejegyezve, amihez még mindig szaktudás szükséges. Ami neked nincs. Ezt el kellene fogadni, mert szánalmasan viselkedsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!