Vérplazmaadás. Érvek, ellenérvek?
Szerintem érdemes adni, ha fiatal vagy és egészséges. De nem szabad túlzásba vinni, a saját egészséged legyen az első, utána a másokon való segítség. :) +érdemes évente többször vért is adni, iszonyúan hasznos az is.
Én 2-3 hetente ajánlom a plazmaadàst. 3 naponta semmiképp!
1# a vèradàs során kb 4,5 deci vért vesznek le kb 5 perc alatt.
A verplazma adás során 6-8 deci plazmat vesznek le fél óra alatt. A plazmàt a vérből szűrik ki, javarészt vízből és feherjekbol, ionokbòl áll. Itt visszakapod a vér alakos elemeit. Plazmàt adni évente 45x lehet, vért talán 4-5x.
A plazmàbòl főleg gyógyszereket készítenek immunhiànyos betegeknek. De égési sérülés után is szokták adni a betegnek.
A plazma nagyobb üzlet és magán kézben van, így kb 6 ezret fizetnek alkalmanként.
Véradàskor csak 500 ft Erzsébet utalványt szoktak adni(vagy mióta nincs mást). Ezért nem olyan sokan járnak, pedig fontos lenne balesetek vagy műtét esetén életmentő.
De a plazma is életeket ment, ezt sokan elfelejtik. Divat lett leszòlni a plazma adókat, mert biztos csak a pénzért csinálják. (bár szerintem ugyanmindegy kit mi motivál) :)
A biosz tanárunk mondta, hogy a férfiaknak kifejezetten hasznos bizonyos időközönként elmenni, nőknek viszont sokkal ritkábban szabad járni és nem is feltétlenül tesz jót.
Ezen kívül a vérplazmának nagy jelentősége van az immunrendszer normális működésében, szóval ha túl gyakran ad valaki vérplazmát, nagyon durván legyengül a szervezete. Volt is ilyen ismerősöm, aki egyetem mellett dolgozott, hogy el tudja magát tartani, de a diákmelós fizetéséből se nagyon tudott megélni, ezért heti 1-2 alkalommal járt plazmázni és pár hónap elteltével iszonyúan le volt pusztulva, lesoványodott, meg pl. egyszer felfázott és kb. 2 hónappal később még mindig taknyos volt meg fájt a torka, stb...
"A biosz tanárunk mondta, hogy a férfiaknak kifejezetten hasznos bizonyos időközönként elmenni, nőknek viszont sokkal ritkábban szabad járni és nem is feltétlenül tesz jót."
Én meg épp egy olyan biosztanárról tudok, aki nő létére rendszeres vérplazmaadó.
"Amúgy a plazmaadásban az a kínos, hogy aki rendszeresen jár, az valószínűleg nem emberbaráti szeretetből teszi, hanem mert szüksége van a pénzre."
És ezzel mi a probléma? A beteg, aki kapja a készítményt, neki rohadtul mindegy, hogy miért adta a donor.
Egyébként szerintem azt is meg lehet érteni, aki anyagi okok miatt jár. 99 ezer a minimálbér jelenleg. Plazmaadàssal havi akár 50 ezer forintot lehet keresni.
Ez képzeld el mennyi plusz mondjuk egy egyetemistànak is akár. Többet keres fél óra alatt, mint a diàkmunkàval 6-8 órában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!