Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Ha kevés az orvos Magyarország...

Ha kevés az orvos Magyarországon, miért nem viszik lejjebb az egyetemi felvételi ponthatárokat? Miért nem könnyítenek a tananyagon?

Figyelt kérdés

Lehetne több gyakorlat (műtétlátogatás) és kevesebb vagy rövidebb előadás.

,,Nagy az elvánorlás, kevesen jelentkeznek orvosira és sokan nem esnek át a rostán".

Sok gimis évfolyamtársam gondolkozik, hogy orvoslásra adja a fejét, bevallom Én is. Viszont az, hogy 430 pont kell a sikeres felvételihez minimum, ez botrányos. Mindenkit felháborít, akit ismerek.

Ti, hogy vélekedtek erről?

NORMÁLIS VÁLASZOKAT!

2018. aug. 30. 17:27
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
Az idézőjeles mondat egy cikkből van.
2018. aug. 30. 17:31
 2/16 anonim ***** válasza:
59%

Én eleve ezzel a felvételi rendszerrel nem értek egyet mert nem befolyásolja az egyetemi teljesítményt a gimis tudás.

Viszont az egyetemi tudás nagyon is. Ne híguljon a szakma, emberélet a tét.

2018. aug. 30. 17:31
 3/16 anonim ***** válasza:
67%
Ja és ezzel ha nem lenne érthető azt akartam kihozni, hogy az egyetemi anyagon ne könnyítsenek. A rövidebb előadás eleve mire lenne jó? Pont hogy az a nehezebb, ami nincs elmagyarázva.
2018. aug. 30. 17:33
 4/16 A kérdező kommentje:

Értettem mit akartál mondani :)

Tudod igazad van! Ha jól belegondolok, valóban a felvételi rendszer a nagy baj.

Te biztos tudod ezért megkérdezem. Amerikában mennyivel másabb (mennyivel egyszerűbb) bekerülni egy orvosi egyetemre? Nem akarok kimenni, de mégis érdekel ...

2018. aug. 30. 17:37
 5/16 anonim ***** válasza:
60%

Huhh fogalmam sincs. Ha jól tudom ott nem ingyenes az oktatás csak ösztöndíjat lehet nyerni ha valaki kiemelkedő. Viszont minden tudomásom szerint ez érettségitől független.

Nekem az a felháborító, hogy olyanokert kapnak plusz pontokat ami szerintem nem korrekt. Már az én időmben is ez volt. Hátrányos helyzet még minden. A másik a nyelvvizsga. Oké, fontos a nyelvtudásod nagyon is, de csak azt várják már el amit tanítanak. És a gyerekek java része a gimis tudással nem vizsgázik le. Ergo ki jut előre? Akinek futotta magántanárra.

Félreértések ne essék ez nem irigység, én is tanarhoz jártam anno, csak ez másokkal szemben szerintem inkorrekt.

2018. aug. 30. 17:46
 6/16 A kérdező kommentje:

Érdekes dolog ez ...

Szerintem nem az érettségi eredménye kellene, hogy fontos legyen, hanem a megléte. Ma Magyarországon érettségit szeretni ku.va nehéz! Amerikában a gimikben olyan nehézségű a tananyag, mint nálunk az általános iskolában. Buták ott az emberek. Szorzó táblát tanulnak 17 évesen a középiskolában. Innen következik, hogy az orvosi egyetem tananyaga is könyebb. Ez tény.

Nálunk az a baj, hogy először mindenki tanul mindent. Utána lehet szakosodni. Most elnézést de aki szemész akar lenni, ne tanuljon már kiválasztásról, vagy lábsebészetről. Ez csak egy példa. Aki szemész akar lenni, egyből térhessen arra az útra. Aki meg sebész, az tényleg mindent tanul, mert seb mindenhol keletkezik. Szem egyelőre csak fejünkön van :D

A magyar állam nagyon jól teszi, mert rengeteg támogatást ad a felsőoktatásba kerülőknek. Szinte ingyen lehet valakiből doktor. Ez nagyon jó!

De a felvételi követelmény rohadt magas. És amit te mondtál, az angol. Nincs Magyarországon jó tanár! Nagyon kevés. Hogy tudhatna valaki 2 év gimi után B2 szinten angolul? Lehetetlen. Mondjuk belőlem úgysem lesz orvos, mert nincs megfelelő családi hátterem...

2018. aug. 30. 18:05
 7/16 anonim ***** válasza:
73%

Persze, igazad van. Mivel nincs elég orvos, inkább vegyül lejjebb a követelményt, és a félfogyatékos hülyékből is csináljunk orvost, az biztos remek lesz!

Te eszednél vagy?

1. Az orvos egyetem után sem WC-t pucol, hanem embereket gyógyít. Kicsit nagyobb felelősség, és kell hozzá némi ész. Nem véletlen, hogy a szakmák közül az orvosok átlagos IQ-ja a legmagasabb. Mert ahhoz, hogy az ember átlássa az összefüggéseket, ahhoz, hogy normális döntéseket tudjon hozni, ez a minimum.

2. Baromi sok orvost képeznek évente, sokkal-sokkal többet, mint amennyire kapacitás lenne. pont ezért tart ott a gyakorlati oktatás, ahol tart. Egy csoportban van 15-20 ember, be se férnek egy kórterembe, egy gyakorlaton nem tud minden egyes ember egy beteget végigvizsgálni, vagy ha mégis, akkor sincs lehetőség mindenki ellenőrzésére, hogy jól csinálja-e.

A tantermekben nincs elég hely (a 200-as fős évfolyam így sem fér be a 70-100 férőhelyes előadókba), a klinikák nagy részén pedig semmiféle szemináriumi terem, ahol normálisan lehetne a hallgatókkal foglalkozni, nincsen. Emellett kevés az orvos, aki foglalkozik velük, mert ezer más dolgot kell csinálnia az oktatáson kívül. Az egyetemen nincs elég eszköz, nálunk patológián 2 ember ült egy mikroszkóphoz.

A jelenlegi infrastruktúra mellett kb. 100 orvostanhallgatót lehetne eredményesen, hatékonyan tanítani, ehelyett vannak 200-an.

3. Van szerencsém látni a végzős orvosok szerencsétlenkedését a vizsgán, ugyanis egyetem után klinikán maradtam dolgozni, és az is hozzátartozik a munkámhoz, hogy alkalmanként be kell mennem szigorlatra felügyelőnek. Már így is olyan emberek jutnak el hatodévig, hogy imádkozom, hogy a büdös életben ne kerüljek se én, se a rokonaim a kezük közé, de még diplomát is kapnak, mert "ha már eddig eljutott, csak átrugdossuk valahogy".

És az még a kisebb probléma, hogy abból a tárgyból nem sokat tudnak, amit mondjuk én választottam, mert lehet, hogy tök más területre akarnak menni, de legtöbbször azt veszem észre, hogy a józan paraszti ész is hiányzik belőlük. Kb. nulla logika, pedig ahhoz, hogy az ember értelmes orvos legyen, az nagyon kellene ám.

És hiába megy valaki manuális területre, a sebészet sem csak vagdosásból áll pl.

Szóval egyáltalán nem a keretszámokkal meg a magas pontokkal van a probléma, hanem azzal, hogy a végzettek fele elhúz külföldre.

Ha meg orvos akarsz lenni, akkor szedd össze magad és tanulj, ne azon siránkozz, hogy jaj de magas a ponthatár.

2018. aug. 30. 18:42
 8/16 anonim ***** válasza:
79%

"Szem egyelőre csak fejünkön van :D"

Aha. Oszt ugyan tetszett-e már hallani a diabetesről pl?

Ami hiába endokrin kórkép, bizony találkozik vele a szemész is (diabeteses retinopathia), találkozik vele a neurológus (diabeteses neuropathia), a nefrológus (diabetes nephropathia), a bőrgyógyász és a sebész is (diabeteses láb)? Ja, és még akár a nőgyógyász és az urológus is, mivel a magas cukorszint hüvelyi és húgyúti fertőzésekhez vezethet. És bizony még a nőgyógyásznak is eszébe kell jusson, hogy ha az 50 éves nő minden második héten a kolpitisével járkál hozzá, akkor esetleg egy vércukorszintet kéne méretni.

Hogy várnál el átfogó tudást, ha mindent lebutítasz?

Néha pont az a legnagyobb baj az orvostudománnyal, hogy a folyamatos fejlődésnek köszönhetően annyira nagy terület, hogy egy ember képtelen az egészet átlátni. Pedig pont az kellene sokszor, hogy ne részleteket lásson, hanem az egész tünettant egyben.

2018. aug. 30. 18:47
 9/16 anonim ***** válasza:
80%
A magyar orvosok igenis nagyon jók, isten ments, hogy lejjeb vigyék a pontokat, vagy könnyítsenek a tananyagon! A probléma inkább az, hogy sokan elmennek külföldre gyakorlatot szerezni, aztán "elfelejtenek" visszajönni.
2018. aug. 30. 21:34
 10/16 anonim válasza:
68%

Ne haragudj, de ha csökkentik a felvételi nehézségét, és itt most a pontszámokra gondolok (nálunk pl külön felvételi van az orvosi szakokra, ráadásul egy teljesen új könyvből, ami szerintem kétszer nehezebb, mint az emelt érettségi), akkor a színvonal is csökkeni fog, de rohamosan. Nehéz, így csak a legjobbak jutnak be, elvégre ez egy olyan szak, ahol a későbbiekben életek lesznek a kezeid között, és rajtad fog állni, hogy meggyógyítod a beteget, vagy megásod a sírját.

Kevesebb és rövidebb előadások? Miért? Hogy az így is elég sok tananyagnak még a negyedét se vedd át? Szerinted nem számít, ha egy előadáson mondjuk ismertetik, hogyan kell leolvasni egy EKG-t, CT-t vagy bármi ehhez hasonlót? Vagy szerinted szükségtelen megtanulni, mi minden található az emberi testben, és minek mi a szerepe? Netalán unod a baktériumokat, vírusokat, gombákat, amelyek fertőzést okozhatnak? El kell keserítselek, ugyanis ezek mind rohadt fontosak, hiába k.va nehezek. Kellenek, mert ezek határozzák meg, hogy jól diagnosztizálsz majd, vagy sem. Abban egyetértek, hogy jobb lenne több praktikai órát beilleszteni, viszont praktikára eleve úgy érdemes menni, ha elméletből fel vagy készülve, és tudni fogod, miről van szó egy kivizsgálásnál, beteglátogatásnál.

Sokan nem esnek át a rostán, mert nem elegendő a tudásuk. Ez viszont nem a felvételi hibája. Nekem is kellett többször próbálkozom, ameddig végre bejutottam, és tudd, hogy örülök ennek. Megtanultam, amit kell, felkészültebb lettem úgy szellemileg, mint lelkileg. Rájöttem, hogy ennek a szaknak súlya van, hisz emberek gyógyítása lesz a jövőm, nem játszadozhatok összevissza. Ha erre készülsz/készültök, akkor kössétek fel a gatyátokat, mert a felvételi követelmények nem is olyan nehezek tekintve, hogy mi vár rátok az egyetemi évek alatt és még utána. És igen, örülök, hogy ilyen nehéz felvételiket hoznak össze mostanság úgy ott, mint nálunk, mert így legalább kiszűrik a legjobbakat, és tényleg azok kerülnek be, akik tanultak, tudnak, nem pedig minden második ember, aki legtöbbször azért szeretne orvosira menni, mert az milyen menő.

Szóval ilyen felhárodoások helyett gondold végig, hogy valóban ezt szeretnéd csinálni, és fogj neki időben tanulni. Meg lehet csinálni. Előtted is sokan megcsinálták, és utánad sem fog leállni a sor.

2018. aug. 31. 09:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!