Egyes orvosok miert nem birjak a noket melltartoban meghallgatni, mig mas orvosok igen?
Elmondom én hogy szoktam, én röntgenben dolgozom.
Amikor már bejön egy fiatal lány, meg köszön, lehet látni, hogy ki mennyire szégyenlős. Póló van mindenkin, az öltözőt bezárom és megkérem, hogy vegye le a melltartót, a pólót vegye vissza,és meg is várom, 1 perc alatt megoldható, csak utána nyitom ki az öltözőt.
Persze más lehet egy doki vizsgálata, de az tény, hogy elvileg az adott testfelületen mindent le kell vetetni,de más a gyakorlat is meg más a tapasztalat is.
Mi úgy tanultuk, hogy a tüdő-szív meghallgatásához meztelen felsőtest szükséges, a ruházat tompítja a hangokat, nem könnyű pl a nagyon halk szívzörejt meghallani. Bőrelváltozásokra, melanómára, gerincferdülésre is fény derülhet, ha nem ruhában vizsgál. Ha nem látja meg rajtad a betegséget, azért tehetsz szemrehányást. A beteg derékig vetkőztetése normális, lelkiismeretes dolog.
Azt is tanultuk, hogy: "a beteget le kell vetkőztetni!". Sürgősségin szétvizsgáltattak velünk (radiológia: hasi és alsó végtag Doppler uh, mellkasrtg) egy bácsit a magas gyulladásos paraméterei és a láza, elesettsége miatt, aztán miután minden vizsgálata megvolt, valakinek eszébe jutott letolni az alsónadrágját, így derült ki, hogy le van rohadva a pénisze egy daganat miatt.
Ugyanígy rendszeresen a mellkas ctn derül ki, hogy a néni mellét megette a rák, persze fulladással jön be, benyomják mellkasrtgre, látszik a mellűri folyadék, a labor felveti tüdőembólia gyanúját (daganatoknál is magas lehet ez az érték), és íme, alig pár óra és pár tízezer forint elköltése után ki is derül, hogy mi a baj. De a néni mellét nem nézzük meg alapból, mert az illetlenség...
Azt is tanultuk, hogy szükségtelenül ne vetkőztessünk, a beteg szeméremérzetét figyelembe kell venni. Egyszerre a felső és az alsótest nem vetkőztethető.
Tehát esetedben a helyes megoldás: hallgatózáshoz félmeztelen, has vizsgálatához pólót vissza (azt gyorsan fel lehet kapni), vagy rád teríttetni a pólódat.
Radiológus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!