Kinek volt már vállműtéte?
Meséljétek el, milyen volt. Nekem februárban lesz és sokat segítenének a tapasztalataitok.
(pl: mi történt a válladdal, altattak-e, jobb lett-e a műtét után, nem fáj-e ha front van, megmaradt-e a mozgási szabadsága a válladnak?)
Ma egy hete volt a műtét. Ha valaki hasonló beavatkozás előtt itt jár, leírom mi történt velem aznap.
A sok vállficam miatt volt szükség a műtétre. Úgy hívják a beavatkozást, hogy bankart műtét. Vannak ettől komolyabb, csavarozós-legózós-kovácsműhelyes műtétek, ennek során 2 (talán titán) horgonyt kaptam a vállízületi vápába. Rögzítették a porc szélét, a megnyúlt szalagokat, satöbbi.
A műtét napján a kórházba taxival mentem, mert a legnagyobb zimankók pont akkor voltak. 6:28-ra a kórház portája előtt az aulában voltam harmad vagy negyedmagammal és az ő hozzátartozóikkal. Itt vártunk hajnali (nem mondom hogy álmos) nyugalomban majd fél 7 után nem sokkal szóltak az ügyeletes nővérek a portára, hogy lehet küldeni a friss húsokat. Én már pont nem fértem be az első turnusba, vártam még vagy 5 percet. Azalatt írtam haveromnak messengeren, pont akkor kelt fel. Végre szólítottak, és egy L alakú folyosón mentem kórtermekkel szegélyezve, mígnem a nővérek pultjához jutottam. Leültem egy olyan kis retro orvosi fehér bőrszékre, felvette a nővér az adataimat. Elkérte a legutolsó ambuláns lapot és látva a nevem szólt, hogy elsőnek vagyok kiírva a műtétre, ami negyed 9-es kezdést jelentett. Ki volt készítve egy fehér fém táblácska, piros meg fekete filccel ráírva a főbb adataim, meg egy nagy karton mappa a nevemmel a leleteimnek...gondolom. Jeleztem, hogy minimálisan köszörülhető a torkom. A nővér mondta, hogy ezt jelezzem a dokinak mindenképp. Végezve az adminisztrációval a nővér bekísért az egyik kórterembe, és az ajtóban az ágyakat nézve kérdezte: "jobb, vagy baloldal?"
Mondom -"nekem teljesen mindegy."
-"Nem úgy értem. A jobb, vagy a bal válla lesz műtve?"
-"A jobb."
És oda is mentünk ahhoz az ágyhoz, amelyik a jobbos volt, leraktam a táskámat és megkaptam az instrukciókat.
-"Le kellene zuhanyozni, a zuhanyzóban talál fertőtlenítő tusfürdőt azzal kell megmosakodnia, majd átöltözni az ágyára készített köpenybe (egy fehér, patyolattiszta ámde kicsit sokszorhasználatos, széleinél megpöndörödött, nagyon bő, rövidujjú pamut ing volt). A cuccait a folyosói szekrénybe tudja rakni és bezárni, a magáé a 9-es."
Amint ezt a sok infót megkaptam, elmentem lezuhanyozni. 2 személyes volt a zuhanyzó elszeparált fülkékkel, meg egy öltöző-vetkőző előtérrel, amit függöny takart ahogy a zuhanyzókat is. A fertőtlenítő gél egy falra szerelhetős, nyomókarral ellátott adagolóban volt. Nem siettem, volt bőven időm, ekkor lehetett kevéssel 7 előtt. Izgulni se izgultam, de gondoltam, lesz ez még így se. Vissza a kórterembe, belebújtam a kis zubbonyba meg még egy boxer volt rajtam és vártam a nővért. Ez a nővérke egy 40-es forma, harcias, kemény kezű, ellentmondást nem tűrő, nagyhangú példány volt. Érces hangján szemrehányóan kérdezte, hogy a táskámat ki fogja elpakolni, tán ő? Mondtam neki, hogy avatatlan kéz nem érintheti, mert teríteni való kokain van benne, nem szeretem másra bízni. Ezzel jeleztem neki, hogy dumában nem ellenfél, úgyhogy felvázoltam az erőviszonyokat. Egyébként később egész jól összespanoltunk. A bal karomba kaptam egy kanült, abba egy kis palack infúziót. Jól is jött, mert előző este 6 után nem lehetett ennem, éjfél után nem lehetett innom
*annyit még az előzőhöz, hogy a műtőből 14 óra körül hoztak vissza, tehát kb 2 és fél órát voltam ott.
Ez a nap volt az egyetlen teljes nap, amit kórházban töltöttem, reggel jöttek új betegek, vizit, szar kórházi reggeli, telefon újabb céltalan használata (nem igazán kötött le), szunyókálás, szóval a szokásos kórházi dolgok. Délelőtt bejött az egytől egyig fiatal lányokból álló gyógytornász csapat. Olyanok, hogy szinte szándékkal lebetegedne az ember, hogy ilyen lányok ápolhassák. Aki engem vett kezelésbe, egy negyedéves egyetemi hallgató lány volt, hibátlan mosollyal. Éppen én voltam a vizsgájának a tárgya. Egyemmeg, jobban remegett a keze, mint az én gyenge vállam. De mindent hiba nélkül megcsináltunk, jöttek hozzám látogatók, átestem egy kontroll röntgenen, és este kaptam egy véralvadásgátlót (a műtét napján este is) a trombózist elkerülvén. A második éjjelen már jobban aludtam, mert kezdtem megtalálni a számomra legkényelmesebb alvópoziciókat. Következő reggelen újabb gyógytorna, és vártam a zárójelentést, hogy hadd menjek már haza. Jól elvoltam a szobatársakkal is, mind jófej öregek voltak, de abból a nyomasztó környezetből 2 nap után is haza vágytam. Zavart, hogy egész nap világított az erős fényű neon, és kevésszer volt csönd. Meg a halványsárga csempe, a nagy belmagasság sem keltett otthonos érzéseket. Reggel 10 órakor átöltöztem, bejött nagymamám és az ágyon ülve vártuk a zárójelentést. Jött is, irány taxival haza a havas, napsütéses február végi cidriben. Otthon minden nap 2-3-szor a betanult gyógytornát el kell kövessem magamon, egész szépen mozog egyébként a vállam. Gyógyszert nem szedek, vérhigítót se írtak fel (felső végtagra nem mindig szoktak). Műtét után másfél héttel varratszedés, heti egy gyógytornászos gyógytorna. A kartartót 1 hónapig kell hordanom, a gyógyulás várhatóan 6 hét lesz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!