Egy újraélesztés kb hány percig tart? Sikerülhet már a laikusoknak újraéleszteni a beteget?
A mentok kierkezeseig kell folytatni az ujraelesztest 30 kompresszio/ 2 befujas (amennyiben nincs legaramlast akadalyozo tenyezo, ha van, akkor meg kell szuntetni)
En igy tudom (jogsihoz kellett elsosegely vizsga)
De egyebkent ezt az alapszintu dolgot nem csak jogsihoz kotnem... Kozepiskola masodik evebe siman beleferne szerintem... Ez legalabb hasznos
Én úgy tudom, hogy ez a filmekben látható élesztem aztán vesz egy nagy levegőt és egyből jól van dolog nem létezik. A mesterséges élesztéssel csak esélyt lehet adni, hogy a szakembereknek esélyük legyen megmenteni őket.
Ha hagyod és csak mentőt hívsz, akkor jóval kevesebb esélye van életben maradni, mintha újraéleszted, amíg megérkezik a segítség.
Hogy mennyit élesztünk újra és mennyire sikeres... ez elég összetett :)
Ha sokkolható szívritmuszavara van és defibrilláljuk, 10-12x nagyobb esélye van a túlélésre, mint ha sima lenne az EKG-ja. Milyen hamar kezdték el az újraélesztést és mennyire hatékonyan végezték? Milyen betegségei vannak a betegünknek?
Utolsó stádiumban lévő rákos beteget nem is élesztünk újra pl. stb stb
A kérdésed második felére a válaszom határozottan IGEN. Ha gyorsan felismered a klinikai halál állapotát és rögtön elkezded a szívmasszázst (a szívleállást követő első 5-6 percben nem a lélegeztetés a legfontosabb dolog; addig pedig a mentő kiér).
Nem egy újraélesztésen voltam, ahol a laikus szívmasszázsára válaszolva a beteg keringése visszatért néhány percen belül (nem, nem fog egyből a nyakába ugrani :P) Nekem is sok olyan újraélesztésem volt, hogy bármilyen gyógyszer vagy beavatkozás nélkül, kizárólag csak szívmasszázs + oxigén segítségével fél - 1 percen belül visszahoztuk a beteget.
Mindig kötelező elkezdeni minnél hamarabb, a beteg érdekében!
30 kompresszió / 2 befúzás. 5-6 cm mélyen vagy a test 1/3-át benyomni a szegycsony alsó harmadában/felénél. 100-120 nyomás / perc ritmussal. Ennyivel megmentheted :)
Egy mentő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!