Mit gondolsz arról, hogy miközben az állam nagy összegeket fordít a drogprevencióra, az emberek jó részét simán gyógyszerezik olyan pszichiátriai gyógyszerekkel, amelyek durvábbak, mint a drog? (Rivotril, Xanax)?
Az állam ilyen téren buta mint a tök, szakemberek akarják meghatározni hogy mit kellene tenni hogy ne menjen a drog. Azonban azt elfelejtik hogy mindenki saját felelősségére próbálja ki, vagy épp él vele sör/rövid ital helyett.
Senkinek nem kötelező felíratni a gyógyszereket, de könnyebb szedni őket, mint rendbe eljárni sportolni, rendezett életet élni.
Nincs ezzel semmi gond, két egészen más történetről van szó. Bár őszintén szólva én még nem hallottam, hogy drogprevencióra nagy összegeket fordítanának, ez lehet a saját tájékozatlanságom is. Viszont érdemes megjegyezni azt is, hogy a "durvábbak, mint a drog" kifejezés elég sarkallatos, hiszen egyfelől a gyógyszer is drog, másfelől pedig az illegális tudatmódosító szerek közt van csillió típus, amiből van, ami gyengébb, van, ami jóval erősebb, mint a legális szerek.
Minden esetre sejtem mire gondolsz, de nem szabad elfelejteni, hogy a pszichiátriai szereknek célja van (tekintsünk el attól, hogy a kezelések mennyire hatékonyak, mert az már szakemberfüggő is, illetve nem mindegy, pszichoterápia is kapcsolódik-e mellé stb.). Ezek különböző mentális problémák kezelését, jobb esetben orvoslását szolgálják. A droghasználók pedig szenvedélybetegek.
A nyugtatókat úgy írják fel az orvosok,mintha vitaminok lennének és olyan problémákra is,amikre nem kell.
Én egyszer- elmentem pszichiáterhez, nem volt semmi különös,enyhe depresszió,végig sem hallgatott,már írta volna fel a Rivotrilt, alig 18 éves gyereknek.
Inkább nem szedtem be,
:(
Most már teljesen értem, mire gondolsz. Sajnos ez két irányból jelent problémát (valójában három). Az egyik, hogy nagyon sok pszichiáter azzal, hogy leszedálja a beteget és habzószájú szobanövényt csinál belőle, megoldottnak tekinti a problémát, mert hát megszűnt a tünet. Túlságosan farmakológiai nézőpontból közelítik meg a jelenségeket, ami valóban nem jó. Az ideális pszichiátriai kezelés mondhatni nagyon messze van a realitástól (túl távol van az elmélet és a gyakorlat).
A másik probléma, hogy az emberek élből pszichiáterhez fordulnak olyan problémákkal is, amik valójában pszichológiai eredetűek. Itt az a gond, hogy egyfelől a laikusok nem tudják a különbséget (félreértés ne essék, ez nem az ő hibájuk, hát mégis honnan tudnák?), illetve a pszichológia intézménye sem tesz eleget azért, hogy változzon a helyzet. Halkan jegyzem meg, hogy a színvonal is egyre csökken. Ez viszont már egészen másik témakör.
Tehát visszatérve: szerintem nem önmagában a begyógyszerezés tényével van gond, hanem azzal a móddal, ahogy és amilyen "gátlástalanul" azt használják (tisztelet a kivételnek). Ez egyrészt szakmai kérdés, másrészt pedig hát nem is tudom, minek nevezzem. Sajnos ennyire van idő, az orvos is rég ki van égve, van itt gond bőven.
50 Rivo felírása egy egyiptomi luxusút a dokinek
Szerinted van olyan, hogy valaki- mert ugye egy laikus honnan tudja, hogy mi pszichológiai és mi psziciátriai probléma és mondjuk valaki egy tipikus pszichológiai problémával elmegy egy psziciáterhez és a pszichiáter azt mondja, kérem ez nem az én feladatom, menjen inkább pszichológushoz?
Sok ember eleve azt sem tudja, mi a különbség a fenti két foglalkozás között, sokan meg úgy döntenek, hogy de a pszichiáter orvosit végzett, akkor inkább hozzá megyek, mert ő dr.
Azt hiszem, nem is az a kérdés, van-e ilyen, mert van - tudom, hogy van, már csak abból a tényből kiindulva is, hogy léteznek olyan szakemberek akik pszichológusok ÉS pszichiáterek is egyben. A probléma inkább ott van, hogy miért is ilyen ritka? Miért az számít kivételnek, ha a szakember látja a saját határait? :(
Egyébként a pszichológus is lehet doktor, ha elvégzi a posztgraduális képzést (kollégám is olyan pszichológus, akinek doktori címe is van). Bónusz probléma, hogy engem az sem lepne meg, ha a háziorvos sem tudná minden esetben, mi a különbség, és kit hova érdemes küldeni. A gyógyszerek sok esetben szükséges, de nem elégséges feltételei a javulásnak. Mankónak kiváló, áttörhet gátakat, de ettől csak kevés esetben lesz jobb a helyzet.
"Lehet, de tény, hogy a világon JELENTŐSEN több gyógyszer függő van, mint illegális kábítószer függő. A legtöbb problémát a gyógyszerek okozzák, utána az alkohol és csak az után jönnek az illegális szerek (az összes együtt véve). Szerintem ez önmagában is elgondolkodtató."
erről beszélek, ha egy anyuka megtudja ma MO-n, hogy a kislánya elszívott egy joint-ot, idegrohamot kap, de simán belemegy, hogy a 19 éves lánykáját Rivotrillal tömjék, amikor nincs is rá szüksége,csak egy kissé depis, mert nem vették fel a kívánt szakra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!